ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Една от най-големите трагедии извън футболния терен у нас, завършила с щастлив край, се разиграва преди много години. Тогава една звезда на ЦСКА прострелва и една не убива друг голям футболист, носил червения екип. Случаят е малко известен, а само малцина са тези, които знаят подробности. Именно за кървавия инцидент ще ви разкажем в рубриката ни „Хит БЛИЦ“ днес…  

От доста време под сурдинка се говори, че някога Петър Жеков е прострелял по време на лов съотборника си в ЦСКА Цветан Атанасов. Никой от тях обаче никога не е коментирал случая. Нито уникалният голмайстор, докато беше жив – лека му пръст, нито изключителното дясно крило на „армейците“, от чиито финтове са си патили десетки защитници.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Когато инцидентът се случва, няма кой да го отрази в медиите, по обясними причини. По Живково време такива неща са табу за средствата за масова информация. Цензурата, казано накратко, е жестока.

Из футболните среди обаче се разчува. Няма как, защото и Петър Жеков, и Цецо Атанасов са славни имена в историята на ЦСКА.

И до днес върви слух, че новината все пак е "хваната" от журналистите в радио „Свободна Европа“, със седалище в западногерманския град Мюнхен. Там обаче само половинчато се споменава, че един играч е стрелял по друг играч на ЦСКА.  Никакви детайли не са съобщени. Камо ли имена.

Скритата истина поражда множество слухове, които никнат като гъби след проливен дъжд.

Един от тях гласи, че Жеката, Цецо и още 7-8 играчи на отбора са били на лов из Родопите. Пийнали леко и бате Петьо извадил пушката си и взел да гърми по диви зайци. Така уцелил Цветан Атанасов. 

Според друга мълва двамата се изпокарали кой първи да стреля по време на лова, тъй като пушките били само три, а компанията била съставена до десетина човека. Та докато се дърпали, се случила белята.  Пълна лъжа! Нищо вярно дотук.

Бъркаше се и годината на трагедията. Едни шушукат, че драмата се е разиграла в началото на 70-те години, когато Жеков и Атанасов са футболисти на ЦСКА. Втори пък разправят, че пушката на Жеката гръмнала във Витоша в средата на 70-те години, когато и той, и Цецо вече са приключили със състезателната си кариера. Отскочили в планината, за да гонят сърни. Нова пълна лъжа. Пак нищо вярно и тук.

За да бъдем точни, от БЛИЦ потърсихме самият Цветан Атанасов. 75-годишният ветеран се съгласи да ни разкаже случая, въпреки че това е изключително черна и мрачна картина от неговия живот.

„Нека истината се знае. Инцидентът стана през 1981 година. Или по-точно – на 30 декември 1981 година. Бяха минали немалко години, откакто спряхме да играем футбол. Поканиха ни в град Белово да посрещнем Новата година от наши приятели, които правеха страхотно вино, изключително вино. Бях със съпругата ми Таня.  Имаше и други наши приятели, включително и Жеков. Петьо все ходеше с пистолета си. Знаете, тогава бяхме военни и той имаше право да носи оръжие. Разхождахме се из гората, говорихме си, смеехме се. Изведнъж над нас започна да кръжи един грамаден сокол. Много голям. Не летеше нависоко. Жеката реши да го гръмне с пистолета си. Но, когато тръгна да вади оръжието, ръката му се закачи в моята, тъй като вървяхме един до друг. И преди да насочи пистолета към небето, натисна неволно спусъка. Простреля ме от упор в корема“, разказва бате Цецо, който тогава е на 33 години, а Жеката е на 37.

Ужасът е огромен. Шокът е невероятен. Атанасов се строполява на земята, целият облян в кръв. Всички си мислят, че е станало най-лошото. И макар че са почти празнични дни, в навечерието на Нова година, той веднага е откаран в болница, откъдето е отведен спешно във Военно-медицинска академия в София. Цветан Атанасов едвам оцелява. Като по чудо.

„Направиха ми не една, не две, не три, а цели седем операции. Говоря сериозно. Аз никога не лъжа - цели седем операции. Във ВМА имаше двама лекари, които бяха светила в коремната хирургия – д-р Василев и д-р Филипов се казваха. Тези хора ме спасиха“, добавя Атанасов.

Както вече уточнихме, новината не излиза в медиите, но се разчува из София, та даже из страната. Мало и голямо отива до болницата, за да види Цецо. Да му вдъхне кураж, да му пожелае бързо оздравяване. И до днес се твърди, че във ВМА рядко се вижда толкова много хора да ходят на свиждане. Фенове, научили какво се е случило с техния любимец, опитват да влязат в известната клиника. Най-плътно до него, разбира се, е съпругата му Таня.

„Жена ми и децата ни винаги са били до мен, за което безкрайно им благодаря. Няма да забравя следната случка във ВМА. Тъкмо ме бяха поставили в барокамера, когато ме посети Аспарух Никодимов. Толкова много му се зарадвах на Паро, че ми идваше да счупя стъклото и да го прегърна“, не крие емоциите си Цецо Атанасов.

Впоследствие той се възстановява, оздравява напълно и се връща към нормалния начин на живот.

Какво се случва с Петър Жеков? Нищо, защото инцидентът става неволно. Няма никакъв умисъл в действията му. Казват, че футболният великан и феноменален голмайстор не намира сили да се извини на Цецо...

За финал нека припомним кой е Цветан Атанасов. Той е, забележете, седемкратен шампион на България с ЦСКА, четирикратен носител на купата на Съветската армия, полуфиналист за КЕШ през 1967 година и един от играчите, свалили от трона европейския крал Аякс през 1973 година. Има 287 мача и 58 гола. Изключително бърз и техничен по дясното крило. След кариерата си дълго време работи в школата и в мъжкия тим на ЦСКА като треньор и помощник-треньор.

Днес бате Цецо живее в родното си селце край София и даже вари поредната порция домашна ракия. БЛИЦ му казва „Наздраве!“ и му пожелава дълголетие.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ