Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Нидерландия днес започва участието си на Евро 2024 с мач срещу Полша от група „D“. Двубоят ще се играе на „Фолкспаркщадион“ в Хамбург, а това е мястото, където селекционерът на „лалетата“ Роналд Куман вбесява цяла Германия с обиден жест.

На 21 юни 1988 г. Нидерландия се изправя срещу ФРГ в полуфинален мач на европейското първенство и печели с 2:1 на „Фолкспаркщадион“ в големия германски пристанищен град.

В 55-ата минута Лотар Матеус открива резултата в полза на домакините с точно изпълнение на дузпа. Роналд Куман изравнява 20 минути по-късно с прецизно изпълнение на 11-метров наказателен удар. Две минути преди края Марко ван Бастен вкарва победния гол за Нидерландия.

След края на мача Куман демонстративно обижда цяла Германия, след като имитира избърсване на задните си части с екипа на Олаф Тон, с когото са си разменили фланелките.

„Имаше доста голямо напрежение между двете държави, ако трябва да се изразя по-дипломатично. Вестник „Билд“ направи всичко възможно, за да нажежи допълно напрежението преди мача“, коментира случката Роналд Куман в интервю за сайта на Нидерландската футболна федерация преди няколко дни.

Причината за напрежението е фактът, че все още не е забравена германската окупация на Нидерландия по време на Втората световна война. Освен това в дните преди мача през 1988 г. германските издания припомнят финала на Мондиал`74, когато ФРГ побеждава „лалетата“ с 2:1 и до днес това се счита за най-болезнената нидерландска загуба.

Победата на „лалетата“ през 1988 г. отприщва мощно парти на феновете на отбора в Хамбург, където са пристигнали 10 000 холандци специално за полуфинала. Около 9 милиона души (60% от населението на Нидерландия по това време) излизат по улиците на страната, за да отпразнуват победата над немците.

„Предполагам, че след днешния мач повече няма да има толкова голямо напрежение в срещите между Германия и Нидерландия“, заявява тогавашният селекционер на „маншафта“ Франц Бекенбауер.

Кайзера обаче много греши в преценката си. Двата тима се срещат на осминафиналите на Мондиал`90 в Италия и халфът на „лалетата“ Франк Рийкард два пъти наплюва немския нападател Руди Фьолер. Германия печели с 2:1.

Фенове на националните отбори на Нидерландия и Германия превръщат в истинско бойно поле граничните градове Енсхеде и Керкраде по време на Евро`92, където двата тима са в една група, а „лалетата“ печелят с 3:1 директния спор в Гьотеборг.

ФРГ – Нидерландия 1:2
1:0 Лотар Матеус (55-дузпа), 1:1 Роналд Куман (74-дузпа), 1:2 Марко ван Бастен (88)

ФРГ: Имел, Бреме, Колер, Хергет (44 - Пфлюглер), Боровка, Мил (79 - Литбарски), Матеус, Фьолер, Тон, Клинсман, Ролф
Селекционер: Франц Бекенбауер

Нидерландия: Ван Брьокелен, Ван Тигелен, Р. Куман, Ван Аерле, Ваненбург, Мюрен (58 -Кифт), Гулит, Ван Бастен, Е. Куман (89 - Сурвайн), Рийкард, Вутерс
Селекционер: Ринус Михелс

Хамбург, „Фолкспаркщадион“ – 56 115 зрители
Съдия: Йоан Игна (Румъния)
Жълт картон: Ван Брьокелен (Нидерландия)