Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Евро 2024 продължава с още три мача от груповата фаза. Днес ще се изиграят първите срещи от Група „С“ и една от Група „D“. Именно с двубой от третата група на шампионата ще бъде открита програмата за деня - Полша се изправя срещу Нидерландия.

За поляците това е пето участие на европейско първенство, но „лалетата“ са един от най-трудните им съперници и нямат записана победа над нидерландците вече 45 години. Последната полска победа над Нидерландия (2:0) е постигната през 1979 г., повече от девет години преди да се роди настоящата голяма звезда на полския футбол Роберт Левандовски. Нападателят на Барселона няма да играе в днешния двубой заради контузия.

Селекционерът на Нидерландия Роналд Куман е част от отбора, спечелил Евро'88, а нито един играч от настоящата селекция не е бил роден тогава. В дните преди Евро 2024 Куман трябваше да направи два важни промени в средата на терена, след като Тон Копмайнерс и Френки де Йонг отпаднаха заради контузии. „Лалетата“ обаче разполагат с Върджил ван Дайк в защита и Мемфис Депай в предни позиции, а това ги прави един от вариантите за изненадващо представяне на европейското първенство.

PolandПОЛШАНИДЕРЛАНДИЯNetherlands

Днес от 16:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Хамбург, „Фолкспаркщадион“
Съдия: Артур Соареш Диаш (Португалия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Полша: Шчесни, Беднарек, Давидович, Кивиор, Франковски, Слиш, Пьотровски, Модер, Залевски, Желински, Букса

Нидерландия: Вербрюген, Дъмфрис, Де Врай, Ван Дайк, Аке, Райндерс, Схаутен, Веерман, Симонс, Депай, Гакпо

Баланс: 19 мача, 9 победи за Нидерландия, 7 равенства, 3 победи за Полша

--------------------------------------------------------------

Словения за втори път в историята си участва на европейско първенство. Първото е през 2000 г., когато не успява да постигне победа, въпреки че Златко Захович бележи три гола в груповата фаза. Тимът на Матяж Кек има повод за притеснение преди да започне участието си на Евро 2024, тъй като има отчайващ баланс срещу Дания. Словенците все пак разполагат с опитния вратар Ян Облак от Атлетико (Мадрид), а в нападение е впечатляващият млад щурмовак Бенямин Шешко от РазенБалшпорт (Лайпциг).

За Дания днешният мач от Група "С" със сигурност ще върне спомена от предишното европейско първенство, когато лидерът на отбора Кристиан Ериксен получи сърдечен арест. Въпреки тежкия удар „червеният динамит“ успя да стигне до полуфиналите, където отстъпи на Англия след продължения в Лондон. Сега тимът на Каспер Хюлманд ще опита да повтори постижението си от Евро 2020, а големите надежди са възложени на Ериксен и съотборника му в Манчестър Юнайтед Расмус Хьойлунд.

SloveniaСЛОВЕНИЯДАНИЯDenmark

Днес от 19:00 часа по Диема и Диема Спорт 3
Щутгарт, „Ем Ха Пе Арена“
Съдия: Сандро Шерер (Швейцария)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Словения: Облак, Карничник, Брекало, Бийол, Янжа, Стоянович, Елшник, Гнезда Черин, Млакар, Шпорар, Шешко

Дания: Шмайхел, Андерсен, Кристенсен, Вестергор, Кристиансен, Хюмланд, Ериксен, Хьойберг, Ба, Хьойлунд, Винд

Баланс: 6 мача, 5 победи за Дания, 1 равенство

-------------------------------------------------------------

Тимът на Пикси Стойкович има доста познати футболисти, играещи в Европа, а в Англия са запознати отблизо с качествата на Александър Митрович и Душан Тадич заради изявите им на Острова. Днешният мач от Група "С" ще бъде първи за Сърбия като отделна държава срещу „трите лъва“, тъй като всички досегашни срещи са били като част от Югославия или от алианса Сърбия и Черна гора. Силното оръжие на „белите орли“ е играта с глава - една трета от 15-те им гола в квалификациите бяха отбелязани с глава.

Англичаните започват участието си на Евро 2024 в качеството си на вицешампион от предишното европейско първенство и в ролята на един от фаворитите за титлата в Германия. Тимът на Гарет Саутгейт загуби само един от последните си 18 мача (10 победи и 7 равенства). „Трите лъва“ имат страховита атака, водена от носителя на „Златната обувка“ за изминалия сезон Хари Кейн и най-добрия футболист на Примера дивисион Джуд Белингам.

SerbiaСЪРБИЯАНГЛИЯEngland

Днес от 22:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Гелзенкирхен, „Фелтинс Арена“
Съдия: Даниеле Орсато (Италия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Сърбия: В. Милинкович-Савич, Миленкович, Велкович, Павлович, Живкович, С. Милинкови-Савич, Лукич, Костич, Тадич, Митрович, Влахович

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Геи, Трипиър, Александър-Арнолд, Райс, Сака, Белингам, Фодън, Кейн

Баланс: 15 мача, 4 победи за Сърбия, 5 равенства, 6 победи за Англия
* Всички досегашни срещи са на Югославия и Сърбия и Черна гора