ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

ЦСКА и Левски ще изиграят днес втория си мач на 7 октомври. Първият се провежда преди 43 години. Пълен е с обрати, интересни моменти, майсторски спасявания и красиви голове. Казват, че това е едно от на-зрелищните вечни дербита.  Срещата обаче се прочува и с нещо друго, за което след малко…

55 000 зрители идват на националния стадион, за да гледат мача. Преди началото има огромни задръствания на „Орлов мост“ и рейсът на ЦСКА едва пълзи, докато достигне до паркинга. Все пак „червените“ излизат навреме за загрявката. Те са настоящи шампиони и треньорът Аспарух Никодимов почти няма проблеми със състава. Георги Илиев-Майкъла и Цветан Йончев са с леки травми, но попадат в стартовите 11.

Наставникът на Левски Христо Младенов пуска титуляр невъзстановеният  Николай Грънчаров, който получава болки в 21-ата минута и принудително е заменен от Владо Николчев.

„Сините“ откриват резултата след гол на Павел Панов от пряк свободен удар и през първата част са по-дейният тим. Те пропускат още една чудесна възможност в края на полувремето, когато Георги Велинов се намесва с вещина.

През второто полувреме Левски претендира за дузпа. „Сините“ твърдят, че Руси Гочев е повален в наказателното поле, съдията Никола Дудин обаче е категоричен, че фаулът е отвън.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

След това само за 5 минути ЦСКА изравнява и повежда в резултата. Първо Спас Джевизов засича майсторски с глава центриране на Цветан Йончев от непряк свободен удар – 1:1.

Малко по-късно Никола Велков пробива по крилото и почти от аутлинията центрира успоредно на вратата. Току-що влезлият като резерва Марио Вълков пак с глава от много близко разстояние бележи за 2:1.

8 минути преди края обаче защитата на ЦСКА прави голяма грешка и подарява топката на Ангел Станков, който без никакъв проблем изравнява за крайното 2:2.

В последните секунди Дудин свири край на мача при опасно центриране на „червените“ към вратата на Стефан Стайков.

И сега за скандалите след мача. Вестниците у нас тръбят за нарушението срещу Руси Гочев и подминатата дузпа за Левски. Особено активни са журналистите от вестник „Народен спорт“,  „Отечествен спорт“ и от Първа програма на Българската телевизия. В статии се натъртва на „синьото“ ощетяване. Същото се прави и в телевизионния ефир.  Един от журналистите е пратен в запас, а друг се разминава със същото. Няма обаче уволнени и глобени, което реално е в противовес на ширещата се мълва, че в онези години ЦСКА е облагодетелстван от властта и медиите, а Левски – отборът на народа, е постоянно тъпкан и газен.

Тук е важно да припомним, че на 25 септември 1976 година Левски обръща за първи път ЦСКА от 0:2 до 3:2, е отсъдена много спорна дузпа за „сините“. Вкарва я Войнов. Човекът, който посочва бялата точка в последната минута, е Димитър Пармаков. Тогавашната преса не пише нито ред и не обелва нито думичка за това.

Мълчание има и след дербито на 5 септември 1981 година, завършило 2:2. Реферът Йордан Жежов свири пак спорна дузпа за Левски минута преди края, от която Барзов изравнява.  

Пресата пак мълчи. Само вестник „Народна армия“ мърмори, но е ясно защо. И това не са единствените примери.

Пишем тези редове, за да се опитаме да разбием мита, че Левски не е имал медиен чадър през комунистическата епоха. Имал е. И то какъв. В редакцията на вестник „Народен спорт“ няма нито един фен на ЦСКА сред журналистите, а 80-90% от тях са левскари. Същата е картинката и в телевизията.

Голямо влияние "сините" медии оказват и в анкетата "Футболист на България" седем години по-късно (1987 година), когато най-заслужилият за приза капитан на ЦСКА Лъчезар Танев остава отвсякъде ощетен по време на гласуването.  А и години наред шеф на националната телевизия е Иван Славков - зет на Тодор Живков. Батето е не само заклет левскар, но и шеф в клуба.  

7 октомври 1980, А група
ЦСКА – Левски 2:2

0:1 П. Панов (32), 1:1 Сп. Джевизов (64), 2:1 М. Вълков (69), 2:2 Анг. Станков (82)

ЦСКА: Георги Велинов, Иван Зафиров, Георги Димитров, Цоньо Василев (81 – Васил Тинчев), Ангел Рангелов, Георги Илиев, Цветан Йончев (68 – Марио Вълков), Ружди Керимов,  Спас Джевизов, Пламен Марков, Никола Велков.

ЛЕВСКИ: Стефан Стайков, Пламен Николов, Веселин Балевски, Стефан Аладжов, Николай Грънчаров (21 – Владимир Николчев), Тодор Барзов, Руси Гочев, Бранимир Кочев, Йордан Йорданов (46 – Ангел Станков), Павел Панов, Емил Спасов.

Ст. „Васил Левски“ – 55 000 зрители
Съдия: Никола Дудин


Марио Вълков току-що е вкарал втория гол за ЦСКА в дербито с Левски на 7 октомври 1980 година