Югозападно от английското графство Корнуол се намира островният архипелаг Сили (виж картата по-долу). Той е с население от малко над 2000 човека и може да се похвали във футболни отношение с две постижения, вписани в „Книгата с рекордите на „Гинес“. Островите притежават най-малката лига в света, а отборите всяка година спорят за най-миниатюрния трофей. Това е мястото, където е съхранена романтиката на футбола, такава каквато всеки фен я помни от детските си години в квартала.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Архипелагът е съставен от над 50 острова, като един от тях е Скалата Бишъп. Тя е с площ колкото наказателното поле на стандартен футболен терен и е обявена за най-малкия застроен остров в света. Там се намира морски фар. Само пет от островите в архипелага имат постоянно население. Най-големият от тях е Сейнт Мерис с над 1600 жители. Демографията е сериозен проблем. Населението в по-млада възраст постоянно намалява. Причината за това е липсата на гимназиално образование и всички деца над 16-годишна възраст трябва да продължат обучението си на територията на Албиона. Там има и по-големи възможности за работа и кариерно развитие.

Островите Сили са известни и с това, че в продължение на повече от 300 години са се намирали в състояние на война..., но никой не е знаел, че тя се води. Накратко разказано – през XVII век в Англия има военен конфликт между парламентаристите и роялистите. На Сили последните разполагат с мощен флот, който плячкосва минаващите наблизо нидерландски кораби. Адмирал Маартен Тромп акостира на островите с искане Нидерландия да получи компенсация за загубите. Той нито получава такава, нито някакъв удовлетворителен отговор на молбите си. В резултат на това обявява война. Тя остава в историята като 335-годишната война между Нидерландия и островите Сили.

Мирният договор е подписан чак през 1986 г. По това време местното население повече от 70 години играе футбол в собствено първенство. То е създадено на базата на местен шовинизъм, тъй като всеки един от населените острови искал да се покаже като по-силен. Икономическите проблеми и отдалечеността от Албиона обаче удрят по спорта. Хората, предимно младежите, се местят в основната част на Англия. Така през 50-те години на ХХ век броят на отборите започнал да намалява и останали само два – Рейнджърс и Роувърс. В момента те играят под новите си имена Гарисън Гънърс и Уулпак Уондърърс. В продължение на половин година всяка неделя играчите се събират, за да изпият по бира и да играят мач.

Съставянето на отборите е една романтична история, препращаща към махленския футбол. Може да играе всеки, който изяви желание. Преди началото на сезона всички ентусиасти се събират в местната кръчма и назначават двама капитани, а те започват един след друг да си избират играчи от присъстващите. Понякога се налага размествания на футболисти от единия отбор в другия, тъй като все има някой, който не е успял да пристигне заради високите вълни в атлантическия океан, затрудняващи придвижването от някой от островите до стадиона на Сейнт Мерис. Случва се някой от полицаите или пожарникарите да е дежурен и също да не може да вземе участие в срещата.

Почти всяка година се играят по 18 мача, като всеки отбор има девет символични домакинства. Теренът е доста високо над морското равнище и понякога мачовете са затруднени от мъгли или силни ветрове, които при по-силен удар карат играчите да тичат доста усърдно, за да настигнат топката.

Статистика на резултатите се води, но не е много редовна и достоверна. За някои години няма данни. От тези, за които има информация, се знае, че Гарисън Гънърс има 20 титли, а Уулпак Уондърърс е с 15. Провеждането на мачовете си е истинско приключение. Футболистите сами чертаят очертанията на терена, наместват вратите, запълват заешките дупки, появили се в дните между една среща и друга. Често се случва да се играе и без съдия.

Шампионатът не е единственият турнир, в който двата отбора участват. Има още три турнира за различни купи. Носителите на трофеите Холсейлърс Къп и Фордек Къп се определят на разменено гостуване.

От 2012 г. съществува и Лиънес Къп. Лиънес – това е митологично царство от легендите за крал Артур, което се простира на суша (днес залята от морето), разположена на ивицата между Корнуол и островите Сили. Носителят на Лиънес Къп се определя в приятелски мач между сборен отбор на архипелага и гостуващия тим Динамо Чафс от Западен Корнуол. Трофеят Лиънес Къп също има своето място в историята на футбола. Той е записан в „Книгата с рекордите на „Гинес“ като най-миниатюрният в света. Височината му е едва 6 милиметра! Реплика на отличието е изложено в „Музея на ФИФА“ в Цюрих.

Всяка година на Боксинг Дей (26 декември) се играе приятелски мач между ветераните и младоците. Как точно става разделението не е много ясно, тъй като повечето футболисти са на възраст между 35 и 40 години. През 2023 г. е регистрирано участието на футболист, прехвърлил 70-годишна възраст.

Въпреки всички тези странности и условности за провеждането на мачовете, първенството на островите Сили е официално признато от УЕФА и принадлежи към структурите на Футболната асоциация на Англия, но не е част от футболната пирамида и на двата местни отбора не е позволено да участват в битките за ФА Къп. В началото на XXI век на архипелага пристигат представители на „Книгата с рекордите на „Гинес“, които вписват шампионата като най-малкото първенство на планетата. 2008 г. е истинско събитие за островите Сили. Спортният гигант „Адидас“ изпраща екип, който заснема 4-серийна документална поредица за местния футбол. Със снимачния екип пристигат намиращите се по това време в пика на кариерите си Дейвид Бекъм, Стивън Джерард, Михаел Балак и Патрик Виейра.
Obozrevatel.com
Превод: Веселин Русинов, БЛИЦ