Футболният гений Кристиано Роналдо е роден на днешната дата през 1985 година. Това го знаят мнозина по света.

На малцина обаче е известен един доста интересен факт. На същия ден 5 февруари и през същата 1985 година се случва едно най-любопитните и странни събития в цялата история на човечеството.

Сключен е договор за край на… Пуническите войни, водени между Рим и Картаген. Подписите са поставени от кмета на италианската столица Уго Ветере и този на Картаген Чедли Клиби.  Това се случва 2131 години след същинския край на прословутите войни.

Важно уточнение – Картаген в наши времена е малко селище, квартал на едноименната столица на северноафриканската държава Тунис.

Пуническите войни са три на брой и се водят в периода 246 г. пр. Хр. – 146 г. пр. Хр.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

По време на третата война римската армия, водена от Сципион Емилиан (осиновен внук на Сципион Африкански), превзема и разрушава Картаген. Първоначално градът е подложен на гладна блокада по суша и по море. Впоследствие след шест дни улични битки рухва и последната цитадела.

Така Рим слага край на близо 700-годишното могъщо съществуване на Картаген, основан от финикийци през 814 година преди Христа.

Финикийците пристигат от град Тир (на територията на днешен Ливан) и били наричани пуни. Всъщност – пуни на латински ще рече финикийци. Оттам и името на военната трилогия.

Големите герои от Пуническите войни са доста популярни. От римска страна споменатите вече Сципион Африкански и Сципион Емилиан, а от картагенска – Хамилкар Барка и синовете му Хасдрубал и Ханибал.

 „Това вероятно е най-странният договор, подписван някога. Ние обаче го правим поради две причини. Такъв досега не е имало, макар и да са минали над 2000 години от края на войните. Освен това, което е по-важно, искаме да сближим Италия и Тунис и да оставим началото на едно по-тясно сътрудничество между двете страни“, заявява през 1985 година тогавашният кмет на Рим Уго Ветере. Думите му са напълно подкрепени от Чедли Клиби.

"Днешният ден е един от чудесата в света на политиката и дипломацията", твърди тунизиецът. 

Само няколко месеца по-късно – на 17 октомври 1985 година, е подписан и двустранен инвестиционен договор между Италия и Тунис. Той установява реда и условията за частни инвестиции от граждани и компании на двете държави.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ