Има много интересни мигове, драми, обрати, красиви моменти и скандали във вечното дерби ЦСКА – Левски. Но в битката между двата тима, състояла се на днешния ден преди 35 години,  се случват два прецедента. Два факта, които никога преди това, нито до днес са били реалност. Именно за тях ще ви разкажем в рубриката ни Хит БЛИЦ.

За първи и последен път в историята на големия мач съдия отсъжда дузпа, а после я отменя. За първи и последен път в историята на вечното дерби футболист влиза в игра и веднага след това в рамките на две минути отбелязва два гола.

Съдията е Антон Василев, а играчът – Лъчезар Танев.

Дербито е за първенство, а седмица преди това тръгва слух, че може да бъде отменено заради предстоящия полуфинал на ЦСКА за КНК срещу Барселона. Първата битка с каталунците е на 4 април на „Камп Ноу”. В крайна сметка обаче „червените” и „сините” излизат на Националния стадион на 1 април, когато трябва да се играе мачът според програмата.
Стоичков се появява на терена с леки болки и за да го съхрани за двубоя с Барса, Димитър Пенев го сменя на почивката. Има обаче и друга причина за рокадата…

WINBET – забавление онлайн с над 1400 слот игри! (18+) 

През първото полувреме се стига до куриозната ситуация. Реферът първо отсъжда дузпа за ЦСКА и след като левскарите го заобикалят, започват да го притискат и да оспорват решението му, той го променя. Сочи изпълнение на корнер. Сега пък „армейците” са бесни. В знак на протест заради отменената дузпа Стоичков, вместо да центрира от ъгловия удар, демонстративно изритва топката в аут зад вратата откъм сектор „Г”. Ицо псува като обезумял. Ругатните му се чуват чак до първите редове на трибуните.

На повторенията чудесно се вижда, че нарушение има, но защо Антон Василев се отмята, така и не става ясно.

През втората част Лъчезар Танев влиза в историята на вечното дерби. Той се появява в игра в 46-ата минута на мястото на Стоичков с №14 на гърба.  Освен, че има болки в крака, Ицо е изнервен заради случилото се през първото полувреме. Стратега усеща, че нещата могат да отидат към червен картон и прави смяната. Това се оказва поредният му гениален ход.

Само минута след стъпването си на терена Лъчо открива резултата, а след още 120 секунди праща за втори път топката във вратата на Здравко Здравков – 2:0 за ЦСКА!

„Сините” са като препарирани след двойния кинжален удар на Лъчезар Танев, но се опитват да излязат от кошмарната ситуация.

Тогава обаче съдията Василев пак става център на внимание. Той отменя чист гол на Левски, отбелязан от Велко Йотов, свирейки нещо като фаул в атака.

Малко по-късно арбитърът отсъжда дузпа и за Левски. „Червените” бурно оспорват, но този път реферът е непоклатим. Емил Велев застава зад бялата точка и не греши.

До края резултатът се запазва и ЦСКА печели ценна победа, с която прави важна крачка към титлата. „Армейците” приключват сезона не само като шампиони, но и като носители на всички трофеи – Купата на България и Купата на Съветската армия. През лятото пък те ликуват и с първата Суперкупа на страната, когато бият с 1:0 Черноморец в Бургас. 
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

1 април 1989 г., „А” група
ЦСКА – Левски 2:1
2:0 Лъчезар Танев (47, 49), 2:1 Емил Велев (64-дузпа)
ЦСКА: Илия Вълов, Недялко Младенов (68 – Петър Витанов), Трифон Иванов, Красимир Безински, Георги Димитров, Костадин Янчев, Емил Костадинов, Христо Стоичков (46 – Лъчезар Танев), Любослав Пенев, Георги Георгиев, Стефан Бачев.
ЛЕВСКИ: Здравко Здравков, Кирил Вангелов (76 – Илия Груев), Красимир Коев, Петър Петров, Николай Илиев, Стоил Георгиев, Росен Крумов, Георги Славчев, Емил Велев, Георги Донков, Васил Драголов (61 – Велко Йотов)
Съдия: Антон Василев, помощници Джавков и Геров
Стадион „Васил Левски” – 40 000 зрители