ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Светът на футбола в събота се раздели с една от най-големите си легенди. Сър Боби Чарлтън почина едва десет дни след 86-ия си рожден ден.

Само два дни преди смъртта му България имаше повод да си припомни за гостуването на легендарния английски футболист във Варна. На 19 октомври се навършиха 40 години от единствената визита на Манчестър Юнайтед у нас. През 1983 г. „червените дяволи“ побеждават Спартак (Варна) с 2:1 на стадион „Юрий Гагарин“ в първи осминафинал за КЕШ.

Тогава като част от делегацията на Юнайтед в България пристига Боби Чарлтън. В деня преди мача световният шампион и носител на „Златната топка“ за 1966 г. се снима с част от играчите на „соколите“, с които се засича в залата за боулинг на „Гран Хотел Варна“, известен повече като Шведския, заради шведската фирма, ангажирана за построяването му.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Сър Боби Чарлтън – цялото величие на Манчестър Юнайтед, събрано в едно име

Това е само едно от няколкото посещения на Боби Чарлтън в България през 80-те години на ХХ век. През юни 1985 г. футболната легенда пристига в Пазарджик. Това е работна визита, тъй като бившият играч на Манчестър Юнайтед е представител на английската фирма за производство на акумулатори „Хлорайд“, която по това време си партнира с пазарджишкия акумулаторен завод „Енергия“.

Появата на легендарния футболист предизвиква фурор сред феновете в града. Боби Чарлтън посещава и тренировка на местния футболен отбор Хебър. Преди няколко години един от най-големите нападатели в историята на тима от Пазарджик Кирил Василев показа пред колегите от „Витоша нюз“ снимки от собствения си архив за посещението на знаменития англичанин на тренировката на Хебър.

Като представител на „Хлорайд“ Чарлтън гостува също така в Добрич и Търговище. Посещението в Добрич (тогава с името Толбухин) е свързано с представянето на новата линия за производство на акумулатори на местния завод „Старт“, която изглежда е доставена от английската компания.

В средата на месец март 1986 г. той пристига в североизточната част на България. Освен официалната част на посещението около акумулаторите, той намира време на обърне внимание на местния футбол. Ръководството на Добруджа отправя покана за посещение на стадион „Дружба“, която Боби Чарлтън приема. По време на неговата визита на терена тренират част от юношите на клуба. Един от малцината, които успяват да се докоснат до световната футболна легенда е тогавашният тийнейджър Митко Николов, който по онова време е ученик, но има приятел, трениращ в юношите на Добруджа. Именно тази връзка позволява на Николов да посети заниманието и да се срещне с Чарлтън.

"Помня, че бях на трибуните и гледах тренировката на отбора, когато той пристигна. Всички бяха ентусиазирани от визитата на такова футболно величие в града. След края на тренировката мой приятел, който по това време си пробиваше път към първия отбор на Добруджа, ми осигури достъп до официалната трибуна и съблекалните. Предварително бях добре подготвен - с черно куфарче в ръка и дебела тетрадка в него, събрала снимки на някои от най-големите имена по това време. Настигнах Боби Чарлтън на излизане от официалния вход на стадиона. В първия момент ме изгледа странно, но веднага след като му подадох тетрадката и химикал, се съгласи да се разпише на снимката си. За мой късмет с него бе и британски журналист, който ми подари картичка на Боби Чарлтън, която също бе моментално разписана. За съжаление, времената бяха такива, че снимка от срещата трудно можеше да се направи", разказа Митко Николов пред „Спортал“ през 2015 г.

„При посещенията ми в България ме впечатли, че хората, които срещах, където и да е било, винаги говореха за Георги Аспарухов с голяма любов, всички го изтъкваха като чудесен пример за младите играчи. Той беше голям футболист не само заради своето умение, но и заради своята нагласа и отношение към играта. Аспарухов беше един от онези родени майстори, които никога не са се нуждаели от учители. Има такива изключения и се броят на пръсти", признава легендарният британец при спомените си за визитите в България.

Именно с Гунди е свързана друга много интересна случка с Боби Чарлтън и българи. През лятото на 1996 г. известният спортен журналист Красимир Минев и синът на легендарния Аспарухов – Андрей, са част от групата с представители на родните медии, които отразяват европейското първенство в Англия. Часове преди финала на турнира Минев и Аспарухов застават на опашка, за да вземат автограф от знаменития англичанин.

Минев първи успява да се срещне с футболната звезда, а идвайки ред на Андрей Аспарухов, Краси разкрива на сър Боби Чарлтън, че пред него стои именно синът на прочутия български футболист Георги Аспарухов-Гунди. Едва ли някой сред останалите чакащи е очаквал да види, това което се случва тогава.

Легендарният британец се изправя на крака и със сълзи в очите прегръща човека, който стои пред него - Андрей Аспарухов. Думите, които тогава чува Андрей, ще запомни за цял живот: „Баща ти е един от най-великите футболисти, които някога съм срещал.“

„За мен беше изключително вълнуващо и за пореден път се почувствах много горд от своя баща, никога няма да забравя този момент“, разказва синът на незабравимия Гунди.

Боби Чарлтън през футболната си кариера два пъти е играл срещу България. Първият случай е на световното първенство в Чили през 1962 г., когато „лъвовете“ са в една група с „трите лъва“. Мачът в Ранкагуа завършва при нулево равенство, но се помни моментът, в който Чарлтън се готви да изпълни корнер, а пред топката застава черно куче. Любопитното е, че черно куче се появява на терена и на четвъртфинала между Англия и Бразилия (3:1) в Виня дел Мар.

Вторият мач на Боби Чарлтън срещу България е известната контрола от 11 декември 1968 г. Тогава българският национален отбор гостува на актуалния световен шампион за контрола на „Уембли“. Георги Аспарухов открива резултата със знаменития си гол в 32-ата минута, а четири минути по-късно героят от финала на Мондиал`66 Джеф Хърст изравнява за Англия.

„Футболисти като Аспарухов не се раждат често. Той беше вдъхновение за своя отбор. Вероятно ще трябва още дълго да чакате, за да се появи талант като него. Спомням си и сега мачът ни на "Уембли" през 68-ма. Сър Алф Рамзи ни беше казал, че българите ще играят доста защитно и че единственият играч, с който трябва да внимаваме, защото е изключителен, е Аспарухов. И ние доста внимавахме, но не достатъчно...“, споделя Боби Чарлтън след смъртта на Гунди.