В историята на футбола има мачове, които остават в спомените за вечни времена. Такъв е двубоят на лондонския стадион „Уембли“ между националните отбори на Англия и Полша, игран точно преди половин век - на 17 октомври 1973 г.

Двата отбора са в една квалификационна група за световното първенство във ФРГ през 1974 г. На 6 юни 1973 г. пред 100 хиляди зрители в Хожув поляците печелят с 2:0 въпреки тежката контузия на тяхната звезда Влодзимеж Любански. Преди реванша на „Уембли“ ситуацията в групата е такава, че на англичаните им трябва задължителна победа, за да се класират, докато за „бяло-червените“ е достатъчно и равенство. В дните преди двубоя домакините нажежават атмосферата до червено, атакувайки словесно своите противници. Големият треньор Браян Клъф определя полския вратар Томашевски като

„цирков клоун с ръкавици“, а
Горгон е наречен „едно муле“.

WINBET – забавление онлайн с над 1400 слот игри! (18+) 

Никой на Острова не си представя, че Англия може да отпадне от световните финали. Само седем години по-рано отборът е станал световен шампион, а на „Мондиал-70“ в Мексико е определен като един от най-добрите на шампионата. Освен това родоначалниците на футбола не са пропускали световно първенство от 1950 г. насам.
Идва и денят „Х“! В часовете преди мача животът в цяла Полша и особено в столицата Варшава замира. По улиците почти няма минувачи, кина и театри отменят вечерните си прожекции, трамваи и автобуси се движат полупразни. Всички са вперили очи пред телевизорите, където се решава съдбата на полския футбол. До тогава Полша е била само веднъж на световно първенство – през далечната 1938 г.

Когато двата отбора излизат на терена на „Уембли“, поляците са посрещнати с оглушителни освирквания и скандирания „животни“.

Сър Алф Рамзи залага на Хънтър в центъра на защитата вместо контузения Боби Мур. Домакините се хвърлят в бесни атаки от самото начало, но гостите хладнокръвно и организирано се бранят. В един момент високият 193 см Томашевски изпуска топката и Алън Кларк го изритва в китката на ръката.

В резултат от този сблъсък пет костици са счупени,

но мястото е замразено и вратарят продължава битката. Той спасява почти неспасяеми удари и се превръща в истинска преграда за английските нападатели. Натискът продължава и след почивката и когато се очаква гол, той пада, но… в английската врата.

В 57-ата минута Гадоха намира Домарски в удобна позиция и той бележи с удар под плонжа на Шилтън – 0:1. „Уембли“ замръзва от ужас! Осем минути по-късно обаче от вцепенението го изтръгва симулация на Питърс, след която белгийският съдия Витал Лоро отсъжда дузпа. Алън Кларк изравнява и надеждите на англичаните отново се възраждат. Удари се сипят от всички страни, но Томашевски е непробиваем.

Последните минути са пропити от невероятен драматизъм. „Уембли“ пее и плаче, молейки се на Господ. Удар на Кларк от упор е спасен по чудо от Томашевски, влезлият две минути преди края Хектор стреля с глава, но топката е избита от голлинията.

След мача статистиците ще изчислят, че ударите към вратите са 36:2 за Англия, домакините са изпълнили 26 корнера, два пъти гредите са спасявали Полша, а четири пъти топката е избивана от голлинията.

Краят идва при 1:1 и Англия няма да играе на световно първенство, а Полша се класира за първи път след 1938 г. На следващия ден вестник „Сън“

излиза с огромно заглавие на първата си страница: „Краят на света!“

Това е и краят за английския треньор Алф Рамзи, който е сменен няколко месеца по-късно.

А полският герой Ян Томашевски е наречен Човека, който спря Англия. Прозвището се превръща в негов официален прякор. Други просто определят Ян като великан - и във физически смисъл, заради високия му ръст, и в преносен - заради блестящите му изяви на терена. 

 Отборът на Полша е посрещнат във Варшава като световен шампион, а празненствата в страната продължават „три дни и три нощи“, както се казва в приказките.
А после по терените на „Мондиал-74“ във ФРГ поляците действително доказват, че класирането им съвсем не е случайно, като заемат третото място в света и печелят бронзовите медали, а Гжегож Лято става голмайстор на първенството със седем гола.

АНГЛИЯ – ПОЛША 1:1
0:1 Домарски (57), 1:1 Кларк (65 – дузпа).

АНГЛИЯ: Шилтън, Медли, Хюз, Бел, Макфарланд, Хънтър, Къри, Ченън, Чивърс (88 – Хектор), Кларк, Питърс. Треньор – сър Алф Рамзи.

ПОЛША: Томашевски, Шимановски, Булзацки, Горгон, Мушал, Чмикевич, Дейна, Касперчак, Лято, Домарски, Гадоха. Треньор – Казимеж Гурски.
СЪДИЯ – Витал Лоро
(Белгия)
СТ. „УЕМБЛИ“ – 100 000 зрители.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ