Треньорът на Локомотив (Пловдив) Бруно Акрапович даде ексклузивно интервю пред БЛИЦ СПОРТ. В него роденият на 26 септември 1967 година специалист коментира актуалните теми около тима на "смърфовете" - напусналите Георги Илиев и Стивън Езе, тръгва ли си помощникът му Желимир Теркеш и какво се случва с нападателя Джордан Греъм, който бе обявен за привлечен от Уулвърхямптън, но така и не игра за пловдивчани.

- Здравейте, г-н Акрапович! Къде ви намирам, как се чувствате след края на първия дял от първенството?
- Намирам се в Германия. На почивка след края на сезона. 

- Вашият Локомотив (Пловдив) записа много силно начало на сезона, каквото едва ли много хора са очаквали... Каква е формулата на успеха ви?
- Формулата е дисциплина, работа и вярване в собствените си възможности. По-голямо желание, мотивация.

- В последните няколко срещи загубихте някои точки. Има ли спад във формата и добре дошла ли бе почивката за вас точно в този момент?
- Не го виждам точно така. Загубили сме някои точки заради други неща, които не искам да ги коментирам. Формата до края ни беше много добра. Нашият терен е много добър, но е нормално в края на годината да не е такъв. Ние играем с малко докосвания на тренировка - модерен футбол и ако не можем да го правим по време на мач, не изглежда нормално. Затова не е до формата на играчите, а е до терена и някои други неща. 

- Ще ви върна на мача с Левски. Какво не ви достигна, за да спечелите дербито със "сините"?
- Според мен беше така, както го очаквах, твърд мач. И двата отбора защитаваха своята позиция, изчакваха другия да направи грешка. След червения картон (б.р. - на Ален Ожболт) нещата се промениха, но въпреки това ние имахме своите шансове.

- В този ред на мисли - заслужено ли е третото място в момента и седемте точки разлика от върха?
- Имахме много трудна програма. Аз казах и на играчите, че сме свършили чудесна работа. Преди срещу такива отбори като ЦСКА, Левски и Лудогорец нямаше да минем средата на терена, а сега изглеждаме много по-добре. Дали е заслужено? Можеше да бъде и малко повече.

- От клуба си тръгва Георги Илиев. Колко важен бе той за вашия отбор и смятате ли, че липсата му ще се отрази в следващия дял на първенството?
- Ще липсва, най-вече като човек, като фигура в съблекалнята. Със съветите към младите играчи, да им казва колко са важни мачовете. Ще ни липсва със сигурност. Момчетата направиха всичко възможно да го изпратят по най-добрия начин, за да бъде краят на кариерата му още по-хубав.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Локомотив ще бъде напуснат и от Стивън Езе. Как ще се отрази и неговото тръгване, ще има ли такова въобще?
- Стивън Езе е момче, което работи честно и с голямо желание. Адаптира се много бързо. Неговата кариера върви по-нагоре. И той ще ни липсва. Говорихме с него и му направихме оферта, но той и мениджърът му я отказаха. Дотук са и нашите възможности. Езе пое по друг път, но ако не си намери нищо, е добре дошъл пак при нас. 

- Работите ли по привличането на заместници на двамата?
- Да, вече работим по този въпрос. Опитваме се да направим контакти, да намерим играчи, които могат да ги заменят. Както винаги, търсим млади играчи, които искат да правят кариера. Локомотив (Пловдив) е добър трамплин за млади футболист, както сме доказали досега. Така може да спечели и клубът, и играчът. 

- Как стои въпросът с нападателя Джордан Греъм, който стоя няколко месеца при вас заедно със съотборника си Силвен Деслан, но заради неуспешно картотекиране така и не записаха и минута в официален мач. Ще може ли да го видим отново на "Лаута"?
- Нашето желание е да го видим пак в Локо, но той има договор с Уулвърхямптън. Разговаряли сме с мениджъра му дали може да дойде при нас и все още чакаме отговор. Дали е възможно или не - засега не мога да ви кажа.

- За Купата на България се паднахте с ЦСКА 1948. Имате ли вече наблюдения от играта на тима и какво очаквате от този сблъсък?
- Това е клуб, който вече има качество за Първа лига. Продължава и да взима играчи от Първа лига. Очаквам хубав мач. Няма да ни бъде лесно, но ние също имаме потенциал.

- Кой е приоритетът за вас и вашия клуб - първенство или дублиране на купата? Ако има такъв, разбира се.
- Ще ни е трудно, но ще се опитаме да продължаваме напред за Купата и в същото време да се представяме добре в първенството. Няма да кажа, че едното е важно, а другото не. Работим сериозно, за да постигнем максимално и в бъдеще.

- Известен е фактът, че сте заменили Петър Хубчев начело на втория тим на Волфсбург през 2008 година. Разкажете ни повече за онзи момент?
- Тогава Феликс Магат беше треньор на първия отбор, а аз поех втория. Аз тъкмо стартирах своята кариера и завърших лиценз "УЕФА про". Във Волфсбург имаше свободно място. Тогава говорих с Магат и той ме пита дали искам за първия отбор или втория. Останах там малко време, след което преминах като асистент в руския първодивизионен тогава Сатурн, защото офертата беше много добра. Това беше много важно решение в моята кариера, защото получих шанса да работя с много качествени играчи тогава.

- Днес се появи информация, че помощникът ви Желимир Теркеш ще напусне клуба. Вярно ли е това?
- Да, вярно е. Желимир Теркеш вече не е при нас. Нещата са свързани с неговото семейство. Той в момента е в Хърватска.

- Ще разкриете ли кой ще го замени?
- Още работим по въпроса. Все още не сме сигурни.

- Г-н Акрапович, благодаря ви за откровеността. Желая ви весело изкарване на предстоящите празници!
- Благодаря. Желая и на вас всичко най-хубаво!
Звезделин ХРИСТОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020