Играещият от няколко години в Румъния наш футболист Антони Иванов даде интервю за БЛИЦ, в което говори основно за инцидента от снощи в Букурещ. 26-годишният халф пострада в дербито между тима му Динамо и ФКСБ (б.р. - Стяуа), загубено с 0:3. За Иванов това беше дебют за "кучетата" от Букурещ, които в момента са на предпоследното място в румънския елит.

В неделя вечер бившият играч на Септември (София) изпадна в безсъзнание, а на терена влязоха две линейки. Една от тях го откара в болница, като преди това медицинските лица му поставиха шини, за да обездвижат главата му. За щастие Антони е добре, разказа, че още днес е бил на клубната база на Динамо и очаква да играе в предстоящата среща с Ботошани на 7 февруари.

- Антони, как си, какво е здравословното ти състояние след инцидента на мача с ФКСБ? 
- Благодаря, вече съм добре. Днес бях на базата, но не тренирах с отбора. Докторът ме прегледа и се върнах в хотела, за да почивам. В срещата със Стяуа снощи получих комоцио. Имам хематом, доста се поду над лявото ми око, но ледът върши добра работа. 

- Какво казаха докторите, кога ще можеш отново да тренираш и играеш?
- Два дни ще почивам и съм готов отново за игра. Лекарите ми казаха да не употребявам енергийни напитки, два дни да забравя кафетата. Освен това ме посъветваха и да зарежа за кратко телефона, така че загърбвам социалните мрежи за ден-два. Смятам, че нищо ми няма, просто подутина на главата след удар с противник. Искам да тренирам, но докторите ме карат да укротя малко топката и да не бързам. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Заради случилото се може би няма да искаш да си спомняш за дебюта за Динамо (Букурещ)?
- Да, искам по-скоро да забравя този кошмар. Влязох на смяна в 39-ата минута при 0:1, малко преди това получихме червен картон и останахме с човек по-малко, и след само 6 минути игра се случи инцидента с мен. Много исках да се раздам, но знаете какво последва - откараха ме с линейка в болницата. Не искам да си спомням за дебюта ми, сега мисля за следващия мач, който е срещу Ботошани.

Трябва да спасим Динамо (Букурещ) от изпадане. Toва е една от причините да дойда в клуба. Сега сме предпоследни в класирането, но има доста мачове до края на първенството. Много искам да спечеля доверието на феновете на Динамо, които са изключителни. Те също са причина да се откажа от повечето пари в Университатя (Крайова) и да дойда в Динамо. 

- В болницата ли пренощува?
- Не, бях там около два часа. Минах преглед, снимки, тъй като лекарите имаха съмнение за нещо по-сериозно, но се оказа, че е само хематом. Някои моменти от случилото ми се в неделя вечер обаче ми се губят. Първите секунди след падането на земята не ги помня - след като се ударихме глава в глава. Видях какво е станало на видеото. Аз се изправям веднага след удара, което не помня. Видях го после на записа.

- Получи ли извинение от Дариус Олару, с когото се сблъска на терена?
- Да, ние се познаваме. С Дариус бяхме заедно в Газ Метан - първият ми отбор в Румъния. Той и съотборниците му във ФКСБ ми пожелаха скорошно възстановяване. Искам да уверя всички, че съм добре. Този хематом е нищо, аз съм куче все пак. И се радвам, че най-после заиграх при "кучетата" (б.р. - прякорът на Динамо). Още в Газ Метан ме наричаха Питбула. Е, мисля, че попаднах в точния отбор - Динамо. 

- Защо Питбула?
- Защото много горя в играта, агресивен съм, хвърлям се да се бия за всяка топка. Дори в повечето случаи си слагам главата не където трябва, не мисля особено за последствията. 

- Как се стигна до преминаването тази зима в гранда от Букурещ, имаше ли други оферти?
- В Крайова ме уведомиха, че повече няма да разчитат на мен и да си търся отбор. Новият треньор на Динамо Флавий Стойкан отдавна ме искаше и аз се съгласих. Той, както и други хора от гранда от Букурещ, ме потърсиха, разговаряхме и бързо се разбрахме. Феновете на Динамо са основната причина да заиграя в клуба. Имах варианти и за България, но в Румъния е доста по-добре. 

- Кои български отбори опитаха да те привлекат?
- ЦСКА 1948 бяха най-настоятелни. Искаха ме, но им отказах. Благодаря им, но наистина за момента не мисля за завръщане в България. Имаше интерес и от Левски, но от тях не получих конкретно предложение.

- Ако имаше такова, щеше ли да приемеш да облечеш синия екип? 
- Сега не искам да правя тази крачка - да се върна в България. Всеки знае първенството ни на какво ниво е. Особено пък Левски, който не е в цветущо състояние в момента. Предпочитам с глутницата от Динамо да се борим да не изпаднем от елита на Румъния. 

- Освен тази цел, сигурно имаш и други, какви са те?
- Много искам да стигна до националния отбор. Пределно ясно ми е, че на този етап е много трудно. Трябва да направя изключително силни мачове, за да ме забележат. Никога досега не съм получавал повиквателна за националния ни отбор. Бъдещето ще покаже. Сега най-важното е да измъкнем Динамо от калта.

- Как си с румънския език?
- Научих го, все пак съм в Румъния от 2018 г. 

- Вратарят Пламен Илиев ти е съотборник в Динамо, но иска да напуска.
- Днес в базата на клуба се видяхме за първи път, откакто пристигнах в отбора. Той не попада в групата за мачовете, тъй като има проблеми, за които трябва да се обърнете към него. Стискам му палци и му желая успех.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ