Абдулманап Нурмагомедов – баща и личен треньор на ММА звездата Хабиб Нурмагомедов, даде интервю за телевизионния канал „Мир“. Популярният специалист в бойните спортове, който възпитал 18 световни шампиони, говори за кариерата на известния си син, но се и шегуваше с водещата Анжелика Радж.

- Случва ли Ви се да пиете успокоително, когато се бият вашите състезатели?
- Съвсем доскоро не знаех какво са това лекарства и успокоителни. Препоръчаха ми да проверя кръвното си налягане. Горната граница беше 160-180. А когато Хабиб се би с Конър Макгрегър през миналата есен, достигна до 220-230.

- Знаем, че тогава ви беше станало лошо и беше дошла линейка.
- Да. Искаха да ме вземат в болница. Казах им да ми дадат някакви лекарства и аз ще остана в залата. Препаратите смъкнаха кръвното ми от 220 до 160 и аз догледах мача. Лекарите останаха наблизо, за да помогнат. А и Хабиб помогна с победата си.

- Тази ненавист между Конър и Хабил не е ли някакъв PR трик?
- Мислите ли, че е така? Да не би синът ми да прилича на артист? Или пък да играе в театър. Не! Това не е за него.

- Да припомним ситуацията, когато синът Ви прескочи клетката и започна схватка с хората от екипа на Макгрегър. Кой според Вас беше виновен?
- Докато Хабиб биеше Конър в октагона, хората от екипа на ирландеца обиждаха сина ми. Той знае два езика и разбра какво му говорят. Тогава им каза: „Почакайте, и вашият ред ще дойде“. След това прескочи оградата.

- Вие какво бихте сторили на мястото на сина си?
- Във всеки случай, това можеше да прерасне в масов бой. В никакъв случай не одобрявам. Баща ми винаги казва: „Прости му за обидите по наш адрес“. След това имахме среща с Владимир Путин, който също призова да простим на Макгрегър. Неписано правило в спорта е да уважаваш съперника, съдиите и зрителите. Ако не го правим, защо въобще да ходим в залата?

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

- На Хабиб май не му беше лесно. Трябваше да плати 500 000 долара заради боя. Други 250 000 заради участието на своите приятели. Това голяма сума ли е за вашето семейство?
- Голяма е, тъй като Конър беше глобен с десетократно по-малка сума. Когато нападна автобуса, в който имаше и други спортисти, също му наложиха малко наказание. Към Хабиб винаги има двойни стандарти. Навсякъде!

- Какво би станало, ако се срещнете на ринга с бащата на Макгрегър? Ще го задушите ли?
- Даже и да ме вържат, той има малки шансове. Даже никакви. През целия си живот съм в спорта, а той къде е? Дайте ми пет минути и той няма да излезе. Аз винаги съм във форма.

- Хабиб имаше скандал с певеца Егор Крид и призова да забранят концерта му в Махачкала. Как ще коментирате?
- Помня този момент. Тогава синът ми каза: „Няма да е голяма загуба, ако този концерт не се проведе“. Това, което е прието в нощните клубове в Москва, в нашата република може да бъде осъдено от морална гледна точка. Нашата култура и Крид са две различни неща. Само да знаехте каква програма иска да представи в Дагестан. Недопустимо е такива неща да се показват в Махачкала. За мен е неприемливо.

- Нищо не знаем за майката на Хабиб, за вашата съпруга. Разкажете ни нещо.
- Фатима е тук. Когато съм с нея, се чувствам по-свободен. По-леко ми е.

- Знам, че по законите на вашата религия е разрешено многобрачието.
- А Вие свободна ли сте?

- Не.
- Е, тогава разбирате.

- А ако бях, тогава...? (смее се)
- Нямаше да се оженя за Вас. Но разберете, предложение мога да направя на още три жени. Т.е – да имам общо четири. Една имам, втора може да намеря, а за трета не знам дали имам желание. Всевишният се обръща към мъжете и казва: „Женете се, може за две, три или четири жени“. Едната дори може да е инвалид. Към жените винаги трябва да се отнасяме с уважение. Всяка една жена същевременно може да е нечия дъщеря, сестра, жена или майка. Винаги трябва да се съобразяваме с това.

- Често обвиняват Хабиб, че не излиза на мачовете си с руското знаме. Защо?
- Преди мач обявяват: „Дагестан, Русия“. Дагестан е част от Русия. Ние имаме голяма и малка родина. Дагестан е субект на Руската федерация, ние сме руснаци.

- Кога ще се състои реваншът между Конър Макгрегър и Хабиб?
- Какво означава това „реванш“? Не може става дума за подобно нещо. Ако Макгрегър беше оказал някаква съпротива, такъв мач щеше да е интересен на публиката. А Конър се предаде. Затова приказките за реванш са просто PR ход.

- Хабиб Нурмагомедов вече има милиони последователи в социалните мрежи. Славата и известността промениха ли го?
- Не мисля! Просто започна правилно да ги използва. Славата му донесе много ползи, но и много натоварва. Вече не може просто да излезе на улицата със сина си, със семейството си. Дори дъщеря си не може да заведе спокойно на детска градина. Дори до магазина не може да отиде. Има цели осем охранители. За него това е някаква лудост. Много му е тежко.

- Как се възпитава истински мъж?
- Не трябва да му се дава свобода дори за минута. Това е най-важното. На второ място е дисциплината. Трябва да се започне с възпитанието, след това идва образованието, а едва после е ред на спорта.

- Вярно ли е, че за три тренировки може да разберете дали от някой ще стане добър спортист?
- Естествено. Достатъчно е да се види как разгрява и тренира, за да се разбере какъв ще е резултатът накрая. На третия ден просто е контролна проверка. Тогава вече се поставят оценките и се отделят добрите от слабите. Аз лошите ги оставям при себе си, за да ги развивам.

- Наистина ли Хабиб Нурмагомедов иска да прекрати кариерата си, след като е постигнал 28 победи?
- Не! 28 са малко. Трябва поне да станат 30. След това ще се съберем с целия отбор и ще решим какво да правим. Мисля, че 30 е достатъчна бройка.
Превод от руски на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ