Най-популярният български футболист Димитър Бербатов смята, че е достигнал върха в кариерата си. Навършващият днес 30 години нападател на Манчестър Юнайтед е щастлив от представянето си този сезон и се надява да стане голмайстор на Висшата лига. Представяме ви втората част от обширното му интервю за предаването "Зона Спорт" по bTV Action.

- Какво се случи този сезон, че ти заигра по-добре в Манчестър Юнайтед?
- Нищо феноменално не се е случило. Нещата са си като преди, просто сега играя на по-предни позиции. Всичко се развива отлично за момента - нямаме загуба, борим се за титлата, а аз съм голмайстор.

- Чувстваш ли подкрепата на своите съотборници в борбата за голмайсторския приз на Висшата лига?
- Винаги съм усещал подкрепа, още откакто съм дошъл. Смеем се, забавляваме се. А дали ще стана голмайстор - това е една от целите ми. Надявам се да я постигна с помощта на момчетата.

- Какво стана онази вечер на мача с Блекбърн, когато вкара 5 гола. Защо не реализира още един?
- Не продължих до 6, защото Анди Коул и Алън Шиърър щяха да ми се разсърдят. Беше голямо удоволствие, образно казано, да стана от един отбор с тях двамата. Това ме накара да се чувствам горд. Иначе въпросната вечер се прибрах у дома и си легнах. Нужни са ти няколко дни, за да осъзнаеш какво е станало.

- Чувстваш ли се лидер в Юнайтед?
- Всички сме лидери, когато излезем на терена. На базата на това изпъкват двама-трима души. Трябва да си много силен психически, за да оцелееш в нашата съблекалня. Всеки си има своето его. Има шеги, които понякога обаче стават по-черни от нормалното.

- Кои са футболистите с черния хумор?
- Единият съм аз. Такива са още с Уейн Рууни, Патрис Евра, Рио Фърдинанд, Гари Невил и др. Всеки допринася с нещо за атмосферата. Всичко обаче приключва, когато влезе съра (б.р.-Алекс Фъргюсън). Забелязах, че дори и най-опитните като Райън Гигс и Пол Скоулс направо се свиват, когато го видят да влиза в съблекалнята.

- Има ли някой от вас, който не издържа на подигравки?
- Има, разбира се. Някои се пречупват и се стига до конфронтации. Дори на мен ми се е случвало.

- Какво е усещането непрекъснато да чувстваш подкрепата на Алекс Фъргюсън?
- Хубаво е. Той се държи така с всички, не само с мен. Умее да разговаря, да се шегува, да те поощрява. Дори ако някой от нас не е играл в 4-5 мача, не се забелязва никаква отчужденост. Напротив - мениджърът му обяснява всичко, казва му каква е ситуацията и така даденият играч не губи своята цел и принадлежност към отбора.

- Когато понякога той те критикува за нещо, оставя ли те да си кажеш своето мнение?
- Понякога, когато не сме играли добре в даден мач, се случва той да повиши тон на почивката. Тогава не трябва да се опълчваш и оправдаваш. След това вече на тренировъчната база си говорим и там сър Алекс иска да чуе и твоето мнение.

- Какви най-често са забележките му към теб?
- Понякога иска по-бързо да отигравам топката или пък да се дръпвам назад, за да мога да я поема и да я разпределя. Лошото е, че понякога го виждаш много нервен и тогава стоиш и мълчиш.

- С Рууни ли си чувстваш най-добре?
- С него наистина се разбираме много добре, особено като говорим на езика на футбола.

- Какво липсва на Манчестър Юнайтед?
- Трябват ни повече победи при гостуванията, иначе все още нямаме загуба.

- Дразниш ли се от тенденциозните статии и коментари в медиите в Англия.
- На моменти - да. Но като се издразниш, виждаш, че няма смисъл. На другия ден ти минава. След това вкарваш 5 гола и си най-големият. Има ли смисъл да се ядосвам. Та аз съм постигнал всичко, което искам.

- Удивляваш ли се от дълголетието на Райън Гигс?
- Че то кой не се удивлява? Ние тренираме сутрин от 10,00 часа, а той още от 9,30 часа е започнал да прави йога упражнения. Това е неговата тайна на успеха - занимава се с това от 7 години насам. Аз обаче не съм за йога с моите колена и стави.

- Как оценяваш борбата за титлата в първенството?
- Има четири тима, които могат да я спечелят. Да се надяваме, че в края ще сме ние. Ще ни бъде трудно, защото ни предстоят гостувания на Челси и Арсенал.

- Какво ще кажеш за интерес на Реал (Мадрид) към теб?
- В днешно време, с тази свобода на пресата, всеки си пише, каквото си иска. Не обръщам внимание на тези неща. За мен всичко се развива супер.

- Ето ти за подарък книгата "Стъклен дом".
- В България всички са луднали по този сериал. Явно има нещо, щом толкова хора го гледат.

- Двойник на Анди Гарсия или просто Бербатов?
- Глупости! Не знам защо хората говорят, че приличам на него.

- Какво означава дъщеря ти Деа за теб?
- Това е човекът, който ме прави много щастлив, но в същото време и ме уморява много. Тя ми запълва цялото свободно време, тичам като луд.

- Преди време, докато беше в Тотнъм, беше казал, че се чудиш как може да си такъв тежък характер?
- Е, може би малко съм се променил за това време.