Близо 2 часа Димитър Бербатов бе на среща с ученици в Първа английска гимназия в София. Още при влизането в двора на училището Митко бе нападнат от младежите, които желаеха автографи и снимки със звездата на Манчестър Юнайтед. Митко разписваше не само снимки, картички и фланелки на "червените дяволи", но и оставяше подписа си върху ръцете и вратовете на тийнейджърите. Бербатов ритна пръв топката в приятелска футболна среща между отборите на Първа и Втора английска езикова гимназия в София. С двубоя бе дадено началото на Информационна кампания за рисковите фактори за здравето и развитието на младите хора. Проектът се осъществява от Националния център по опазването на общественото здраве в партньорство с Фондация "Димитър Бербатов". В залата по информатика пък бе представен интернет сайт, който има за цел да помага на младите хора у нас - www.teenspot.bg.
БЛИЦ ви представя пълното интервю с Димитър Бербатов:

- Митко, много притеснен изглеждаш пред тези деца. Така ли е, когато излезеш и на терена?
- По принцип винаги се притеснявам, независимо къде съм. Радвам се за събитието, което организираме днес в двора на това училище. Трябва да се събират колкото може повече тийнейджъри, да си говорят, да си общуват, да си помагат. Затова е направен и този сайт. Младежите трябва да си комуникират. И аз не можех да споделям, но вече се научих.

- Стресът ли е основния проблем на младите?
- Стресът постоянно ни съпътства, както и мен. Такава ни е професията на футболистите, но трябва да се справяш с него. За съжаление обаче, понякога човек рухва, под напрежението. Затова е хубаво да споделяш проблемите с хората около теб. Не трябва да ги задържаш вътре в себе си.

- Сигурно още тъгуваш заради загубата от Барселона в Рим?
- Много е кофти, когато човек загуби голям финал. Втори път ми се случва, но се надявам третият вече да е успешен.

- Тактиката ли объркахте срещу Барселона?
- Аз не съм треньор, не мога да определям тактиката и да говоря за нея. Просто Барселона бяха по-добри от нас.

- Ръководството на Манчестър Юнайтед сигурно не е останало доволно от пропиляната възможност да спечелите за втора поредна година Шампионската лига?
- Целта ни беше да станем шампиони. Предимно затова се борихме. Тази цел я изпълнихме, така че няма как да не сме доволни. Догодина пак сме фаворити в Шампионската лига. Стремим се само към върховете. Все пак сме Манчестър Юнайтед - най-големият отбор в света. Следващият сезон пак започваме отначало. Ако не сме оптимисти, закъде сме тръгнали тогава. Имам амбиции, повтарям си постоянно, че ще стигна до трети финал. А и ако не стигна, такъв ми бил късмета.

- Вярваш ли, че на 6 юни ще има 40 хиляди по трибуните на "Васил Левски"?
- Много ми се иска да излезем пред пълен стадион. Лошото е, че негативизмът ни владеее постоянно и така ще бъде и занапред. Надявам се на 6 юни да надделее оптимизма, да се съберат колкото се може повече хора на стадиона, да ни подкрепят, а останалото е в наши ръце. Ако можем да излезем победители в този двубой ще е прекрасно. Защото тогава многократно се увеличават шансовете ни за класиране в ЮАР. Важното е да играем като отбор и да излезем крайни победители.

- На 6 юни се изправяш срещу съотборниците си в Манчестър Юнайтед Джон О`Шей и Дарън Гибсън. Имаше ли закачки между вас в последните дни?
- Нормално е да имам закачки с Джон О'Шей. Той ми каза, че ще ни бият, но и аз му отвърнах със същото. Шегуваме се, все пак сме съотборници. Като излезем на терена обаче приятели няма, те ще искат да победят, ние също.

- На коя позиция ще ти е най-удобно да играеш срещу Ейре?
- Треньорът решава тези неща. Ще говорим с него, той ще каже своето мнение, както и аз моето. Накрая ще стигнем до позицията, която ще облагодетелства всички и ще помогне за победата на България.

- В английските медии се появиха информации, че ще преминеш това лято в Манчестър Сити. Как ще ги коментираш?
- Това са глупави неща. Има хора, които не ме харесват и затова ги пишат.

- Зареждат ли те срещите с толкова много млади хора?
- Е, аз не съм толкова стар. Не съм първа младост, но ми е много приятно и затова съм тук и се опитвам да помагам на младите хора. ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ