Бившият нападател на Левски Емил Ангелов даде интервю пред БЛИЦ, коментирайки актуалните събития на "Герена". Като всички левскари Бабангида също е огорчен, че "сините" са чак на деветото място в класирането. 40-годишният треньор каза, че го боли от това, че Левски е без трофей от 2009 г. насам. Един от героите от "Синята приказка" е убеден, че Наско Сираков отново ще изведе любимия отбор на върха. 
 
Емил Ангелов е роден на 17 юли 1980 година в Хасково, започва кариерата си в Граничар (Свиленград). Облича екипа на Левски през зимната пауза на сезон 2003/04. Бележи и трите попадения, с които "сините" на Станимир Стоилов елиминират Артмедия, както и единствения и победен гол срещу Динамо (Букурещ) в последната минута на мача от груповата фаза за Купата на УЕФА. Има общо 8 гола за Левски в евротурнирите, сред които и този за 1:1 срещу Шалке 04 на четвъртфинал между двата тима, игран на "Фелтинс Арена" през 2006 година.

Бабангида има общо 107 мача и 39 попадения за "сините" във всички турнири. Два пъти шампион (2005/2006 и 2006/2007) и два пъти носител на Купата на България (2004/2005 и 2006/2007). Игра още в Литекс, Берое, Хасково, Черноморец, турските Денизлиспор, Карабюкспор и Коняспор, както и кипърския Анортозис.

- Емо, Левски загуби с 0:1 от ЦСКА, какво ти направи впечатление и очакваше ли "сините" да измъкнат нещо от "червените"?
- Гледах срещата с интерес. Трябва да бъдем реални в оценките и да кажем, че Левски игра добре, като се имат предвид моментните възможности на отбора. Това е таванът на Левски в момента, за жалост. Просто ЦСКА бяха по-добре подготвени психически след победата над Рома. Те бяха по-освободени и играха по-спокойно. А в Левски напрежението е голямо, млади момчета са, неопитни. Бяха припрени, не можеха да вземат решение в атакуващ план. 

Нямам против нито един футболист в Левски, но трябва да им бъде ясно какво значи Левски. Не всеки може да играе на "Герена". Смятам, че футболистите в настоящия състав не трябва да са в Левски.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Да бъде сформиран изцяло нов отбор ли?
- Наско Сираков знае какво трябва да направи. Той вижда нещата. Аз съм играл само с Ники Михайлов, който беше младеж, когато бях на "Герена". Само него мога да отлича от мача с ЦСКА вчера. Раздаде се, спаси и дузпа, колкото можа помогна. Ники допринесе да не е по-грозна загубата от ЦСКА. Останалите момчета имат някакви качества, но нивото им не е за Левски. Трябва да се развиват другаде. 

- И чужденците ли не харесваш?
- Хората в клуба да коментират дали изобщо заслужават да бъдат в Левски
тези чужденци, които са в момента. Те не оправдават очакванията. Сираков го вижда това нещо и съм сигурен, че ще промени нещата. Силно се надявам, че той ще успее. Работил съм с него, зная за какво става въпрос. Но не може само на неговия гръб да е всичко. Той е човек, не е робот. Няма как Сираков да вземе Левски и да го вкара в Шампионската лига. Всички левскари трябва да помагаме на клуба по най-бързия начин, защото е изключително грозно това, което сме в момента. Девети в класирането... Това не е нормално, много е лошо. Когато играех за Левски, когато се раздавах до последен дъх за синята фланелка и вярната публика, все бяхме първи или втори, трудно сме падали на третото място. А сега Левски е чак девети, не може така. Да, животът е колело - днес си тук, утре отдолу. В момента Левски е под колелото, но ще изплува и пак ще е отгоре. Сигурен съм, въпрос на време е това да се случи. 

Много хора казват, че искат да помогнат, но Левски не е клуб, който всеки да го съжалява. Левски е клуб със самочувствие, има купи зад гърба си. Първият клуб, който се класира в групите на Шампионска лига, това е нещо, което остава завинаги в историята. Много отбори след Левски и нашето поколение започнаха да надигат главите. Сигурен съм, че нещата на "Герена" ще се оправят. Клуб, който има минало, има и настояще.

- Tи като бивш нападател как си обясняваш трудното отбелязване на голове от играчите на Левски?
- Нещата са комплексни. Но неприятно впечатление ми прави Найджъл Робърта. Добре се движи, атлетичен е, но му липсва това, което е нужно всеки нападател да има - жаждата за гола. Той е лежерен. Вижте Али Соу, например. Непримирим е, връща се назад, гони до последно, демонстрира голямо желание. Да, аз съм никой в случая, но като бивш нападател на Левски с много вкарани голове, бих посъветвал Робърта да не забравя, че трябва да е непримирим пред гола. Да го желае, постоянно да гори в играта и да се раздава, а той какво - гледа отстрани и все едно не му пука какво се случва. Първото полувреме имахе две-три центрирания, а той не можа да изпревари противниците за топката. В подобни ситуации трябва да се бориш, да я търсиш, както се казва. Това нещо при него го няма. Има си треньори, те ще му ги кажат тези неща. 

- Отново предстои чистка в Левски и пак ще се търсят нови играчи. 
- Така е, след като тези в момента нямат нужните качества. Просто не са за Левски. Ръководството и треньорският щаб ще решат кой заслужава да остане, аз не искам да давам оценка на всеки поотделно. Ако имах думата и давах оценките, щях да кажа да махнат всички. Сигурен съм, че Сираков ще намери точните хора, които ще свършат работа на Левски. 

- Загубен ли е и този сезон?
- На всякакви неща сме ставали свидетели през годините. Да, изглежда загубен, но дано стане чудо пролетта.

- Кой ще е шампион този сезон? 
- От много години насам е завързано първенството, има интрига. Лудогорец и ЦСКА спорят, а Локомотив (Пловдив) и Берое също се намесват. Все добри отбори, както и Черно море. Арда пък се представя отлично. В Кърджали се работи много добре, познавам ръководството им, изключителни професионалисти. 

Искам да се развива футбола ни. Очевидно дойде време за рестарт. Ние сме млади специалисти и искаме да се развиваме. Всичко тръгва от школите. Аз оглавявам школата в Хасково и смея да твърдя, че има таланти. 

Мечтая след конгреса на БФС новоизбраният да удари по масата и да каже "Започваме наново!". Футболът ни трябва да се оправи час по-скоро.

- Боли ли те за Левски? Любимият ти отбор е без трофей от 2009 година насам.
- Изключително много ме боли за Левски. Винаги съм бил свързван с клуба, феновете ме уважават. Постигнал съм това с голямо раздаване и вкарване на немалко голове с фланелката на Левски. Просто реалността в момента в Левски е такава и всички левскари тайно си мечтаем да се подобрят нещата. Много важно е на "Герена" да бъдат хора, които наистина са дали много на клуба. И знаят какво е Левски в беда и в хубави моменти. Левскарската общност трябва да бъде обединена, колкото сме по-задружни, толкова е по-добре.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ