Юношеските ни национали до 19 години сътвориха геройски подвиг, класирайки се на Евро 2017, което ще се проведе в Грузия от 2 до 15 юли. Селекцията на Ангел Стойков първо спечели квалификационната си група в Сливен, преодолявайки съпротивата на Португалия, Дания и Беларус, след което триумфира и на Елитния кръг във Франция. "Лъвчетата" записаха победи с 2:1 над "петлите" и 3:1 срещу Босна и Херцеговина, както и равенство 1:1 с Израел, за да се озоват на Евро 2017.

Не само Ангел Стойков познава добре футболистите си. Със същите тези момчета дълго време работи Александър Димитров, който сега е начело на Локомотив (Горна Оряховица). Именно под негово ръководство настоящите герои от Франция защитаваха екипа на България и на Европейското през 2015-а, на което страната ни беше домакин. Тогава "лъвчетата" още нямаха навършени 17 години. Димитров разказа пред БЛИЦ СПОРТ, че въпреки крехката възраст, момчетата са били нахакани и още тогава е личало, че ги очаква голямо бъдеще. 

- Впечатлен ли сте от успеха на юношеските национали до 19 години?
- Много се радвам за тях и за треньорите. Бях сигурен, че ще се класират на Евро 2017. Успехът им е напълно заслужен. От сърце им пожелавам да продължават по същия начин. 

- Кое ви прави толкова голям оптимист?
- Знаех, че са в отлична форма. Колективът е много добър, а и с оглед на това, че почти всички момчета вече играят в мъжкия футбол, добрите резултата са налице. Винаги съм казвал, че когато се дава шанс на младите ни състезатели в клубовете, това веднага се отразява върху представянето на националните отбори. Виждате каква огромна радост изпитахме последните дни. Първо юношите биха Франция, след това мъжете също направиха голям подвиг срещу Холандия, а после дойде и победата над Босна и Херцеговина. Наистина много се радвам за момчетата. 

- Още отсега започнаха смело да казват, че ще преодолеят групата на Евро 2017, независимо кои ще бъдат противниците на България...
- Наистина могат да го направят. Нещо повече дори, запомнете думите ми: този отбор ще се класира и на световно първенство. Aко не тази година, то следващата, тъй като Мондиалите са на всеки две години. Отборът го чака бляскаво бъдеще. Показва се голямо израстване. Светлината в тунела я има, дано се продължи този курс. Положиха се и много големи грижи от БФС - не само за този отбор, а за всички национални гарнитури. Постоянно се организират лагери, турнири... играчите са често заедно.
 
- Вие водихте тези момчета на Европейското в България през 2015-а, когато играчите още не бяха навършили 17 години. Какво ви направи впечатление тогава?
- Направихa нелошо европейско първенство при мен. Още тогава натрупаха самочувствие. Изправиха се срещу Испания, Хърватия и Австрия. Личеше си, че притежават много голяма увереност. Страхотни пердета са. Още при мен бяха такива. Много нахакани бяха. За първи път играха пред 10 хиляди зрители. 

- Бяха ли стъписани преди първия мач в Стара Загора?
- Малко се притесниха, че излизат пред толкова много хора. Говорих им доста, имаха голяма мотивация да се докажат. На терена се видя, че не отстъпват по нищо на съперниците. Видяха, че дявола не е толкова черен. Смея да твърдя, че на Европейското 2015-а много се отракаха. Още тогава започнаха да ги налагат в първите отбори. И много правилно, защото това е истината - да се залага на млади български футболисти. Дори с риск една-две години представянето на отбора да е по-слабо, но след това ще има добри резултати. Това е единият от двата модела. Прилагат го в Септември, където полагат много усилия за развитието на ДЮШ. Хубаво е, че направиха и мъжки отбор, в който във Втора лига играят и млади момчета. Гръбнакът на юношеския национален отбор е именно от Септември. Другият модел за пример е този в Лудогорец. Привличането на класни чужденци, но там целта е друга - всяка година печелене на титлата и атака на групите на Шампионска лига. Вижда се, че моделът е успешен. Славия също добре развива талантите си. Близнаците Петко и Андреа Христов, както и Калоян Кръстев са потвърждението за това. Надявам се повече клубове в България да осъзнават нeобходимостта да налагат млади момчета, които да се доразвиват в мъжките отбори. 

- Под ваше ръководство кой беше лидер на отбора?
- Всички бяха лидери. Нямаше някой, който да изпъква специално. И Дани Наумов, Тони Йорданов, Чандъров, близнаците Христови, Георги Янев също... всички са много добри футболисти. През този отбор минаха и други треньори, преди мен беше Сашо Георгиев, сега Ангел Стойков, на когото искам специално да честитея. Млад треньор, който доказа, че има голямо бъдеще.

- Искате ли да кажете нещо на момчетата?
- Да продължават напред по същия начин. Никакво главозамайване. Имат уникалния шанс и съм сигурен, че ще се класират и за Световно. Момчета, вие сте бъдещето на България, продължавайте смело напред! 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ