Бившият вратар на Бундестима Бодо Илгнер, който е един от общо осемте германци, които са имали възможността да носят екипа на Реал (Мадрид), прогнозира трудно гостуване на Байерн тази вечер на „Сантяго Бернабеу”. В интервю за sport1.de Илгнер, който игра за „кралския клуб” от 1996 до 2001 година и спечели Шампионската лига с този отбор през 1998 година и 2000 година, посочи слабите страни на водения от Жозе Моуриньо тим. Илгнер коментира и как би повлияла победата на Реал (Мадрид) в „Ел Класико” през миналия уикенд с 2:1 на „Камп Ноу” за предстоящия сблъсък с Байерн. Въпреки победата с 2:1 в първия мач 44-годишният бивш страж предупреди баварците, че трябва да бъдат много внимателни в реванша на испанска земя.

- Изненадан ли сте от загубата на Реал (Мадрид) в Мюнхен с оглед на останалите мачове на тима през сезона?

- Очаквах равенство или победа на Реал. Естествено трябва да се погледне и към особената ситуация на Байерн. Като изключим финала за Купата на Германия, това е последен шанс за титла. Те имат страхотен отбор и не играха никак зле през сезона. За съжаление обаче имаха и своите слаби моменти и загубиха битката за шампионската титла.

- Промени ли се изходната позиция след късния победен гол на Байерн, защото сега Реал на всяка цена трябва да победи?

- Не, не мисля. За Реал достигането до финала е също толкова възможно, както и преди това. Техните силни страни са в нападение и у дома могат да вкарват много голове.

- Играе ли някаква роля статусът на Байерн като противник, от който в Реал винаги са се страхували?
- Тази история бе доста отдавна и за един немски клуб това е една приятна тема за разговор. Сега обаче имаме една съвсем различна генерация от тези през 80-те или 90-те години на миналия век. Затова не мисля, че това може да изиграе някаква роля в този момент.

- В Реал обаче имат голям респект към Байерн, или?

- На 100%. Респектът към германските отбори винаги го е имало. А специално за Байерн това играе огромна роля, че също като Реал (Мадрид) почти всяка година разполага с топ отбор.

- Къде виждате ключа към успеха?
- Баварците трябва да попречат на Реал да вземе инициативата на собствения си стадион, защото тогава ще бъде много трудно. Тогава зрителите се изправят на крака и се получава невероятна атмосфера на „Бернабеу”. Затова Байерн трябва да играе хладнокръвно и да се опита да не допуска грешки при подаванията. Защото това е любимата игра на Реал: да използва грешките и чрез контри бързо да завършва атаките си.

- За какво трябва да имат нагласа мюнхенци на „Бернабеу”?

- Ясно е, че атмосферата там е страхотна. Но това е добре известно и на играчите на Байерн, защото и в Германия те играят пред пълни стадиони. Затова мисля, че те със сигурност няма да бъдат изненадани от обстановката.

- Трябва ли баварците да търсят късмета си по крилата, където Реал има слабости, а Байерн там е най-силен?

- Така е. Крайните зони на Реал в защита не са оптимално застъпени. В отбора го знаят и търсят възможности да се подсилят. Марсело, който всъщност играе отляво, все още не е навлязъл в топформа след лечение на контузия. Това може да бъде шансът на Байерн, защото с Рибери и Робен разполага с много добри играчи по крилата.

- Изразходва ли Реал много сили в „Ел Класико” или победата ще даде допълнителна мотивация?
- Мисля, че по-скоро второто. Смятам, че няма да имат толкова големи проблеми със силите, защото играчите на Реал са свикнали на този ритъм. Но една такава победа на „Камп Ноу” може да им даде огромен тласък.

- Вашите двама германски наследници в тима Месут Йозил и Сами Кедира имаха основна заслуга с гол и асистенция за победата с 2:1 в Барселона. Как виждате тяхната роля в Реал?
И двамата са безспорни титуляри. Винаги, когато нещата са сериозни, Жозе Моуриньо залага на тях. По време на сезона Йозил имаше и слаб период, но в момента отново е в топформа. Той дава решителни и опасни пасове и без съмнения е ключов играч на Реал. Така гледат на него и в Испания. За Кедира признанието расте с времето. Испанците гледат първо към офанзивните играчи, но имат респект към един толкова постоянен и добре играещ дефанзифен футболист като него. Той вкара 108-ия гол за Рела този сезон и с това попадение бе поставен нов клубен рекорд.

- Кой най-накрая ще достигне финала в Мюнхен?

- Мисля, че Байерн ще вкара гол в Мадрид. Тогава Реал ще трябва да отбележи 3 попадения. Мисля, че и резултат 3:1 е напълно реалистичен.