Даниел Асенов беше сериозно ощетен от съдиите на световното първенство в Екатеринбург (Русия). Българинът беше отстранен на 1/4-финалите, след като реферите удариха рамо на олимпийския златен медалист Шахобидин Зоиров, който впоследствие дублира титлата си от 2017-а. БГ Тайсъна продължава да е афектиран след случилото се, но се опитва да го забрави и да остане оптимистично настроен преди Олимпиадата в Токио догодина.

Часове преди мача си от галавечерта в Пловдив Асенов даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Дани, афектиран ли си все още след случилото се?
- Разбира се, как няма да съм афектиран!? Гадно е, защото целият труд, усилията, които съм полагал месеци наред, се оказва, че е било напразно. Това беше голяма гавра с България. 

Доста време се подготвях за световното първенство. Преследвах златото, но уви... Така е в бокса, за съжаление. Нашият спорт е такъв просто - съдиите решават какво да се случи. Съдийството не е на ниво.

- Защо беше отхвърлена контестацията, която подадохте веднага след ощетяването ти?
- Няколко бяха версиите. Трябваше веднага след мача да извадят жълтия картон и да подадем контестацията. Казаха, че бил някъде на ринга, но никой нe знаеше къде е всъщност. Странна работа... Стояхме с Жоел (б.р. - треньорът на националите ни) на ринга поне 2 минути и през цялото време им повтаряхме, че подаваме контестация. Молеха ни да слезем, но ние стояхме и чакахме. Супервайзерът каза, че ще погледне клипа и после нищо. Явно си имат техни си оправдания. Просто узбекът трябваше да продължи напред. 

Другата версия, която изложиха, беше, че при загуба с пълно съдийско единодушия, както в моя случай, не можело да се подава контестация.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Спортният ни министър Красен Кралев също те защити, атакувайки шефа на АИБА Гафур Рахимов. 
- Благодаря му, но наистина нищо не можем да направим в случая. Помогнаха на узбека и впоследствие спечели световната титла.  

- Опита ли да разговаряш със съдиите и да им поискаш обяснение? 
- Как да стане това? Няма смисъл. Щом така са решили, няма да променят решението си. То беше единодушно. Пълна трагедия. Дайте да гледаме напред. Не обичам да се връщам назад. 

- Ако картинката се повтори и на Олимпиадата? 
- Всичко трябва да очакваме. Но нека не бъдем негативно настроени. Аз винаги мисля позитивно. Ако мисля само за това, което се случи с мен в Русия, няма как да се развивам. Преглъщам го и продължавам да работя. Искам постоянно да се усъвършенствам, да надграждам. Благодаря на министър Кралев, на Красимир Инински, на треньорите и на всички около мен за подкрепата. Виждам, че ме считат за победител.

- Тази вечер ти предстои мач в Пловдив, ще успееш ли да победиш Ергюнал Сабри?
- Надявам се. Ще дам всичко от себе си. Каня феновете на бокса да заповядат в зала "Строител" и да гледат качествени мачове. Най-добрите боксьори в България ще мерим сили. Излизам срещу Ергюнал Сабри - младо момче, наскоро стана европейски шампион за младежи в София. Добър боксьор е, ще се бием за първи път. Срещата ще е три рунда. 

- Каква сума ще заработиш от този мач? 
- При победа ще прибера 1000 лева. Мачът е идеална възможност да продължа да поддържам форма. Все пак Олимпиадата наближава и добре знаете, че ще отида в Токио с една-единствена цел - златото. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ