ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов заяви, че се работи сериозно по въпроса за борбата с "черното тото" в българския футбол и дори се закани, че скоро "някой ще изгърми". Премиерът гостува в спортното шоу "Пред банята" по ТВ7. Поканата му за участие не беше случайна. Именно Борисов е кръстник на предаването, което стана на 1 година.

- Г-н Борисов, присъединявате ли се към мнението, че представянето на олимпийците ни в Лондон беше провал?
- Пълен провал е за тези, които не са били спортисти. Ако имаше малко шанс, волейболният ни отбор щеше да направи чудо. Това, което Данчо Йовчев стори е героизъм. Недостижимо е в спорта.

- Но на фона на предишни олимпиади този път може да се счете за провал?
- Аз си казвам моето мнение.

- Хвърлиха се милиони за олимпийска подготовка, а насреща няма почти нищо...
- Има различни мнения, различни политики и различна визия. И Кубрат нямаше да е този шампион, и брат му нямаше да е олимпийски медалист, ако не бяха давани тези пари за подготовка, зали... Виждате, че това, което беше в България по времето на социализма и в бившите социалистически страни, спортът е имиджа на всяка една държава. Сега, това което правеха в социалистическите страни, го правим и при нас - специализирана подготовка, много пари. Само с това се занимават и имат успехи, за каквито въобще не са си мислисли че ще имат. В България в почти всички федерации имаше катаклизми, но ето, че сега нещата се оправиха и спортовете тръгват нагоре. Боксът е отличен пример.

- Да очакваме ли скоро мач на Кубрат Пулев в "Арена Армеец"?
- Бяхме заедно в залата, когато играха волейболистите. Обещал съм му, каквото зависи от нас, ще го направим. Хубаво ще е да има мач в "Арена Армеец" и да я напълни.

- За Пиронкова беше добре този турнир, който сега се проведе...
- Имайте предвид, че сме платили и за догодина, и за по-следващата година. Турнирът на шампионките сме го взели за 3 години. Може следващата да се направи в Пловдив, защото Пиронкова е от там. Сигурно ще има повече хора. Просто се вижда, че за 3 години ние сме построили повече, и то в пъти, oт предишната власт. Нашите пари се вижда къде отиват. Това са инвестиции, които струват много. И то в условията на най-тежката криза го правим. Данчо Йовчев преди малко ми се обади. Знаете, че в София направихме зала за гимнастиката, сега иска да отидем във Варна и там да открием залата, пристигнали са съоръженията.

- Какво става с премиите на олимпийските медалисти, които се оплакват, че не са си ги получили?
- Кои премии? Кой не е получил? Кой го казва това?

- Миналата седмица г-н Нейков го каза?
- Виждате колко много сме дали в условията на финансова криза. И понеже колкото повече даваме, всеки идва и вика "дайте и на нас!". Чакайте, това не е брашнен чувал. Това е бюджета. В противен случай тръгваме надолу. Ние балансираме да има за здравеопазването, образуванието, музеите, театрите. Българите трябва да започнат да работят като германците. Там в 10 часа вечерта не може да се види човек по улиците, а вижте какво е при нас.

- Мнението ви за отказа на Димитър Бербатов да играе за националния отбор?
- Първо искам да кажа, че свалям шапка на Кубрат Пулев (б.р. - другият гост в студиото). Той извади българското знаме в Германия и се обгърна с него в Германия. При толкова мачкане през годините, вместо да каже, че тази държава го е унищожила, че му е взела всичко, той е не патриот, а по-патриот. Той ще остане в историята с това. Много други, които са взели долари и са предали родината, никой не ги помни сега. Така че човек когато губи, не знае какво печели. Причината Бербатов да не играе си е негова лична. Аз не съм го чул да я оповести.

- Бербатов критикува управата на БФС, кога реформите ще забързат? Кога ще се намалее бройката на отборите в "А" група?
- Това са неща, които касаят само футболния съюз. Аз мога да кажа, че хубаво беше Бербатов, не вярвам да го мързи, но може да играе 10-15 минути в мачовете. Да дойде в съблекалнята и да ги надъха. Само да се покаже на пистата, той е толкова добър футболист, че противника само ще си мисли дали ще влезе, това ще е психологически ефект. Като играем с по-слабичките, това ще е от полза. Само като му чуят името, тръгват с 2 гола. Гледах филма на Стоичков. Уникален спортист. "Златна топка" е държал, а го омаскариха. Кой ли не се упражни върху името му. Да сме живи и здрави, след 10 години и за Кубрат да се види такъв филм.

- Но Стоичков също се изказва против настоящото ръководство на БФС?
- Държавата се бърка веднъж, когато преименува "Левски" и ЦСКА на Витоша и Средец. Първо е недоказуемо, второ е непустимо... Ако клубовете не са доволни, да си направят конгрес. Факт е, че най-талантливото ни футболно поколение пое ръководството.

- Бербатов каза, че след няколко години се връща с костюм?
- Добре дошъл е. Да дойде, да си проведе битката, да си я спечели. Аз, като не ми харесваха комунистите, ги бих на всички избори и им взех всичките играчки.

- Харесва ли ви първенството в момента?
- И в Испания и Англия накрая има отбори с по няколко точки, а други имат по 80, за 10-15 кръга минават 35 точки. Тук съм казал за себе си, че по-малко първенство, с по-малко отобри, ще е по-качествен футболът. Виждате защо в момента големите клубове се съюзяват. Наливат пари в отборите си, бази, а някои не дават нищо, дори и за футболисти, а в същото време и те са на опашката и искат да прибират. Винаги ще има по-слаби отбори.

- Ще се намесите ли в борбата с "черното тото"?
- Работи се.

- Какво се работи?
- Като изгърмят някоя сутрин, ще разберете!

- Визирате, че ще има арести ли?
- Просто знам какво правят колегите. Рано или късно ще ги хванат.

- Тези дни се говори за мач на младежкия ни национален отбор със Зимбабве от 2009 година, който е бил манипулиран, за да завърши 5:0 за нас?
- Не съм го чел това. Това е пагубното на "черното тото", че започват да го прихващат още като малки. Като се научат от деца, тогава няма оправяне.

- БФС изхвърли Спартак (Плевен) от първенството при юношите заради манипулиране на мачове. Как се доказа това, а при други отбори не се доказва?
- Ако Рединг - Арсенал (5:7) беше в България, щяхте да пишете какви ли не неща. А и Челси - Манчестър Юнайтед... Ако този съдия свиреше в България щеше да бъде бит с камъни, пребит, и къщата му да бъде запалена. Заради този грабеж направи. Все пак не бива подозренията или предположенията да се превръщат в присъда. Те рано или късно сигналите стават провируеми. Ето, виждате 2009 години за този мач, който ми казахте на младежите, сега е 2012-а и нещата излизат наяве. И единственият шанс е сега да не го правят повече и аз най-официално ги предупреждавам. Така навремето предупредих един футболен деятел, че не е редно да правят такива неща, и той ме послуша.

- Витоша (Бистрица) или "Левски"?
- Витоша, естествено.

- Меси или Кристиано Роналдо?
- Меси. Не е от любимия ми Реал (Мадрид), но това ми е хубаво качество, че признавам противниците. Меси е уникално явление.

- А между Меси и Марадона? Кой избирате?
- Меси. Марадона играеше във времето на бавния футбол, докато сега Меси си прави каквото иска при тези толкова силни футболисти, които играят на толкова висока скорост. Меси е уникален.

- Стадиoн или магистрала?
- Магистрала.

- Пловдивското или софийското дерби?
- Пловдивското, защото играят по-класен футбол.

- Съдията Христо Ристосков ощети ли ЦСКА в Разград (б.р. - срещата от 1/16-финалите за Купата на България, която "армейците" спечелиха с 2:1, но изразиха претенции от съдийството)?
- Анисе заслужено бе изгонен от игра. За такива нарушения дори трябваше да бъде арестуван. А що се касае до Платини - дузпа нямаше. Барт му изби чисто топката и съдията заслужено му вдигна картон за симулация. Реферът обаче сбърка като изгони Бобан Грънчаров в пловдивското дерби. Нямаше втори жълт картон. Но въпреки това не бива да виним съдиите. Те нямат нашата възможност да преценяват ситуациите. Ние все пак гледаме доста повторения и пак ни е трудно да бъдем обективни.