Валери Божинов тренира вчера с Етър, след като треньорът на "Левски" Елин Топузаков даде почивка на футболистите си. "Сините" победиха с 2:0 Локомотив (Пловдив) на "Лаута" в четвъртък, след което звездата се отправи към Велико Търново, където гостува на баща си Сашо Ангелов. Божинов даде интервю за колегите от „Велико Търново спорт“. В него нападателят говори за амбициите си с настоящия си отбор и пожела на своя бивш тим Етър завръщане в "А" група.

- Валери, как се чувстваш в „Левски”? Вече започна да бележиш голове, адаптираш ли се?
- Нормално, всеки професионален футболист трябва да се адаптира. Благодарение на моите съотборници в „Левски” и всички, които работят за клуба, направиха така че да се чувствам добре. Аз съм играл в доста отбори и трудно бих казал, че имам проблеми с адаптацията. Обичам да комуникирам с колегите. Всичко въпри по план и се надявам да завършим сезона подобаващо и да се класираме в Лига Европа. Има доста мачове до край и се надявам да постигнем нашата цел. Трудно ще бъде, трябва да сме поне трети, но ще направим всичко възможно да се класираме. Мястото на „Левски” е да е шампион или носител на купата, но тази година това няма как да стане. Ако играем добре и побеждаваме, се надявам да имаме късмет и да се класираме за евротурнирите.

- Как си физически, възстанови се много бързо?
- Добре съм. Като имаш правилните хора като физиотерапевти и доктори, ако и ти самият си професионалист и гледаш да се възстановиш по най-добрия начин, нормално е. Трябваха две-три седмици, но ако всеки ден работиш и се трудиш и даваш всичко от себе си, времето за лечение се съкращава. Нещата опират и до желание. Всичко е ок.

- Следиш ли треньорската кариера на Сашо Ангелов?
- Разбира се, няма как да не я сделя. Виждам, че работи в един проект, който се надявам след няколко години да прати „Етър” там, където му е мястото. А неговото място е „А” група. Велико Търново е футболен град, който има нужда от такъв отбор и от такива фенове. Не че искам да обиждам „А” група, но в момента там има отбори, които просто не заслужават да играят в нея. А отбори като „Етър” и други с традиции се подвизават във „В” група, което за мен не нормално. При положение, че „Етър” има такъв стадион, такива фенове, такава история зад гърба си. Трябва да има организация, спонсори, общината и всички да помогнат, да направят така, че този отбор да се издигне и да върви нагоре. Това не е по силите на един ими двама души, трябва да има много хора, които мислят доброто на „Етър”. Мястото му е в „А” група.

- Сашо Ангелов предприе линия на подмладяване, тук играят предимно местни момчета, няма никакви чужденци… Не е ли това правилната посока за развитие на българския футбол?
- В момента и в „Левски” се работи така, налагат се младите футболисти. Младите момчета са бъдещето на нашия футбол, на националния отбор. Ако имат талант и перспектива, ако имат качества – защо да не се налагат. Един човек не става футболист на 28-30 години, а се гради от малък. Като се работи с него и като му се дават шанс и възможности. Така и те осъзнават, че им се дава път и дават максимума от себе си. Защото не зависи само от треньора, а те самите трябва да работят професионално и на сто процента, да се възползват от това и да натискат педала. Да стигнат до „Левски” или другите големи отбори, които са трамплин към Европа. Както ние гледаме по телевизията Англия, Италия, Германия или Испания, така и някой ден младите момчета да стигнат до там.

- Минал си през „Етър” навремето… Ние дори ти пазим едно видео, в което бележиш гол на „Литекс”.
- В моята кариера съм играл в доста отбори, а един от тях е „Етър”. Хубаво е, че съм минал оттук. Знаете, какви футболисти са излезли от „виолетовите”, да не изброявам имена, и къде са играли. Това беше една стъпка в кариерата ми и мога да се гордея с това, и да пожелая успех на „Етър” и на всички великотърновци.