Президентът на федерацията по волейбол Данчо Лазаров коментира избора ни за домакин на Европейското първенство през 2015 година. Нашата страна ще примее форума съвместно с Италия.

- Г-н Лазаров, какво постигна федерацията по волейбол с домакинството на Евро 2015?
- Постигнахме спечелване на европейското първенство. Предполагам, че всички оценявате това като добър резултат за нашия волейбол. Все пак нашата кандидатура беше приета в конкуренция. Освен това трябва да оценим и факта, че това европейско първенство е много важно, защото се провежда в годината преди олимпийските игри в Рио. Все пак ние ще сме домакините и финалите ще са в "Арена Армеец". Това е добър резултат и мисля, че ще е от полза за нашия отбор.

- Какви бяха основните козове на нашата кандидатура?
- В голяма степен се дължат на добрата организация, която направихме тази година. Освен това на прекрасната зала "Арена Армеец", която беше построена, и на строящата се в момента зала в Пловдив. За втори път кандидатстваме със зала, която е в процес на строителство, не е завършена. Но успяхме да спечелим доверието на членовете на административния борд и нашата кандидатура беше избрана.

- Мачовете ще са в три града у нас, нали?
- Да. В предварителната фаза в България ще бъде единият поток от 8 отбора - две групи по 4 тима. Едната група ще е във Варна, а другата - в Пловдив. Финалите на европейското ще са в "Арена Армеец" в София. Надявам се залата във Варна да бъде реконструирана, за да отговаря на изискванията на европейската конфедерация, което значи да има минимум 6000 седящи места. Ако това не се случи, мачовете ще са в Пловдив.

- Какви средства ще са нужни за реконструкцията на Двореца на културата и спорта във Варна?
- Срещах се с г-н Симеон Варчев. Те имат два проекта. Единият е за 6000 зрители, другият е за 8000, което е доста по-мащабно и по-трудно изпълнимо според мен. Мнението на Варчев е, че около 4 млн. лв. са необходими за реконструкцията на залата. Знаете, че тя отдавна не отговаря на изискванията на световната федерация (FIVB). Все пак ние успяхме да постигнем този компромис и доста години там се играе Световна лига. Този път президентът на европейската конфедерация Андре Майер беше категоричен, че няма да се съгласи европейското първенство да се провежда там, ако не се направи реконструкция.

- Как стои въпросът със залата в Пловдив?
- В момента върви усилено строителство. Уверенията са, че до края на следващата година трябва да бъде завършена. Най-важното е, че има необходимия финансов поток, който ще даде гаранции, че залата ще бъде завършена в срок. Дори да се стигне до 2014 г., ако евентуално е готова до лятото на 2014, можем да проведем някои състезания там, да има мачове от Световната лига точно преди европейското.

- Колко пари ще струва първенството?
- Предварителният бюджет е около 3,5 млн. евро заедно с Италианската волейболна федерация. Но това е твърде предварително.

- Тази сума ще бъде разделена между двете федерации?
- Да. Но все пак при нас остават финалите, така че очевидно нашето участие трябва да бъде малко по-високо. За сметка на това финалите ще са в София.

- Ще разчитате ли на държавна помощ?
- Без държавна помощ е изключено да се проведе каквото и да било, особено такова мащабно състезание. Аз мисля, че има твърде много време до тогава и тези въпроси ще бъдат решени.

- С колко гласа спечелихме?
- Не бе обявено, но се досещаме. Категорично в наша полза

- За първи път ли толкова отдалечени държави приемат заедно голямо първенство?
- Да. Това е прецедент. Досега беше прието съседни държави с обща граница да организират подобни първенства. Много са примерите. За първи път се случва да има такава кандидатура, но успяхме да я защитим. Единствената разлика е, че просто трябва с чартъри да се придвижат двата отбора, които ще играят в Италия, както и доста официални лица.

- Напоследък се зашумя за дълговете на федерацията. Има ли нещо вярно в тези информации?
- Да, има, но мисля, че това не е най-важната тема в момента. Имаме задължения, но не мога ви кажа точно колко са, защото и аз нямам точните цифри.

- Повече от милион ли са?
- Какво значение има дали са около милион, приблизително милион... Надявам се тези въпроси да бъдат решени.

- Означава ли това, че бюджетът на федерацията за годината е изчерпан?
- Бюджетът на федерацията се формира по два начина. Първо е т.нар. олимпийска подготовка. Ние, както и всички други федерации, правим съответните програми и ги защитаваме пред министерството на спорта. Това е тази част от нашия бюджет, която регламентира подготовката на националните отбори за различните първенства. В този бюджет, който е около 1 780 000 лева, не включваме събития, които не можехме да прогнозираме, че ще се случат. Това са двете олимпийски квалификации и финалите на Световната лига. За тях Министерството на физическото възпитание и спорта ни плати само таксите за участие. Има и доста други разходи, свързани с организацията - настаняване на отбори, пътните, залата. Само за "Арена Армеец" сме платили над 400 000 лева. Това са много сериозни разходи, които не са по силите на федерацията, тя няма откъде да набере тези средства. Това са теми, които ще решаваме с ръководството на министерството.

- Какви цели ще поставите на националния отбор?
- Вече се класираха за това европейско. Няколко пъти успяваме директно да ги класираме, получавайки домакинства. Момчетата се представиха наистина по подобаващ начин. Вярвам, че ще го направят и този път. Мотивацията ще бъде изключителна, все пак ще играят у дома. Освен това на това европейско първенство се дават първите квоти за участие на Световната купа, където са първите квоти за Олимпиадата в Рио. Така че от тази гледна точка това участие е много важно. До 2015 година обаче има достатъчно време, за да може отборът да се подготви и да се представи добре.

- Премиерът Бойко Борисов ви изпрати есемес да ви поздрави. Какво ви каза?
- Това, че той ни поздравява, е признание за нас. Аз съм доволен, че той приема това като успех на България и на българския спорт. Очаквам силна подкрепа. Най-вече за тази зала в Пловдив, която трябва да бъде построена. Аз вярвам, че всичко ще е наред и ще бъде построена.