Етър изкара едномесечна подготовка в Анталия, а ден след прибирането си в България стана ясно, че сменя Велико Търново със Сливен, където намери необходимите условия за подготовка. Там следващата събота “виолетовите” приемат в първия пролетен кръг “Монтана”. Преди тръгването старши треньорът Сердар Даят говори пред "Велико Търново Спорт".

- Как премина подготовката на “виолетовите”?
- Беше положителна. Смятам, че според възможностите успяхме да направим отбор.

- Футболистите, които сега привлякохте, по-добри ли са от тези, с които работихте през есента?
- Да, сегашните футболисти, които взехме, са по-добри от тези, които заварих през есента. В момента има 14-15 нови имена.

- Това означава ли, че са по-добри и като отбор?
- Разбира се, че този отбор е по-добър от този, с който завършихме есента. Смятам, че отборите от дъното на таблицата ще имат проблеми с нас, но трябва да вложим много работа, много борба. Обяснихме това на новите футболисти. Не даваме много пари на играчите, но това, което им е обещано, ще им се плати. Момчетата дойдоха в България, знаейки, че няма да е лесно. В отбора има доста играчи, които идват от тимове, които са били в позицията на изпадащи, но са ги спасили. Всички трансфери ги правихме след предварително разузнаване да намерим такъв тип играчи. Затова бяхме и цял месец на лагер в Анталия, за да се опознаят и сплотят играчите. Това пролича в контролните срещи, които изиграхме.

Играчите са от различни точки от цял свят и се запознаха в Анталия, но станаха приятели. С помощта на българските играчи се сплотиха още повече. За да остане Етър в “А” група, основни лица ще бъдат именно българските играчи – Красен Трифонов, Иво Русев, Любо Любенов, Валентин Веселинов, Саидходжа… Те обясниха на чужденците за какво става дума и какви проблеми ни чакат. Имаме още десетина дни, за да довършим подготовката.

- Не виждате ли проблем в това, че българските играчи в Етър са едва няколко човека?
- В Англия 95 % от играчите не са англичани, светът се глобализира. Знам, че някои неща няма да са лесни, но не искам да ме разбирате погрешно – нямам нищо против българите. Есента българските играчи бяха 90 % и останахме последни, сега 80 % ще са чужденци и предстои да се види какво ще направим. Във футболно отношение няма да имаме проблеми.

- А тримата юноши Байдаков, Николаев и Ангелов, които не отидоха на лагер, остават ли в отбора?
- Да, те са в отбора. Но са млади момчета и тепърва идват от школата и трябва да ги пазим. В момента, когато сме последни, много ще е рисковано да ги пускам в игра. Няма да е добре за тяхното бъдеще. Затова трансферите бяха на опитни играчи, опитът ще ни вдигне класата.

- Ок, но каква бе причината да не ги вземете на лагера в Анталия?
- Ние работихме с тях тука, а там имаше много нови на проби. Те ще влязат в групата от 25 играчи, но съм искрен – не са първото предпочитание. През есента и Байдаков, и Николаев играха, но в стресова ситуация не знаеха какво да направят. Ще станат добри играчи, но в този момент не могат да помогнат, трябват ни опитни играчи.

- Помощниците Марин Стефанов, Румен Данков и Стефан Ангелов остават ли в екипа?
- Да, остават с нас, разбира се.

- Отборът обаче напролет ще играе без публика…
- Във Велико Търново имаше 500 човека публика. Може пък в Сливен да направим добри мачове и да започнат да идват по две-три хиляди души. А това, че няма да се играе тук, не е наше желание. Щом разкопават терена, няма как да играем на улицата.

- Запознахте ли се вече с базата в Сливен?
- Да, страхотна е. Пожелавам ви в България всички клубове да имат такива бази. Да има достатъчно терени, фитнеси, басейни… А на “Ивайло” беше една кал, щяха да се контузят играчите. Излизаме на тренировката и започват да ни освиркват. А ние като сме на последно място, трябва да сме единни. Нека ни подкрепя цяла България, това е Етър и нека подкрепят футбола. Футболистите днес са тук, утре ги няма, но Етър е отбор на Велико Търново и на България.

- Вярвате ли, че отборът може да се спаси от изпадане?
- Ако не вярвах, въобще нямаше да съм тук. Всички момчета вярват, че ще останем в “А” група.