Защитникът Димитър Велковски премина преди дни от Славия в елитен белгийски клуб. Трансферът на 25-годишния бранител в Серкъл Брюж е донякъде изненадващ. Дори Велковски не е очаквал да заиграе в белгийското първенство. Това той сподели в интервюто, което даде за БЛИЦ СПОРТ. 

Велковски е роден на 22 януари 1995 година във Враца, където стартира с футбола в местния Ботев. След това е и в школата на Локомотив (София). Преди Славия играе за Ботев (Враца) и Локомотив (Пловдив). 

- Митко, честит трансфер в Белгия! Дебютира за Серкъл Брюж само часове след като подписа договор с клуба. Как те приеха в новия отбор?
- Всичко е наред. Приеха ме отлично, обстановката е много добра. Да, дебютирах веднага щом пристигнах. Поласкан съм, че ми се доверяват още в първия мач и разчитат на мен. 

- Знаеше ли предварително за трансфера? 
- Изобщо не знаех. Случи се за 5-6 часа докато бях на подготовка със Славия в Турция. Отборът се навечеряхме и се качих в стаята в хотела, за да си лягам. Тогава ми се обади Венци Стефанов и ми съобщи, че Серкъл Брюж ме желае. След това администраторът Светльо Костадинов дойде при мен и ми каза, че излитам за Белгия. Даде ми паспорта и още вечерта тръгнах. Първо летях от Анталия до Истанбул, от там за Брюксел и после до Брюж. Дълго пътуване беше. След това два дни минавах прегледи и изследвания. Увериха се, че всичко с мен е наред и подписах договор за три години и половина. Проведох една индивидуална тренировка, една с новите ми съотборници и директно дебютирах. За жалост паднахме - 0:1 като гост на Юпен. 

- Сигурно е било стресиращо веднага "да те хвърлят в огъня"?
- Имаше напрежение наистина. Но в Серкъл Брюж ме приеха много добре и ми помагат за бързата адаптация. Хората тук са с доста по-различен манталитет от нашия. Няма да се държат надменно, да се мислят за голяма работа, приеха ме веднага.

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Новият ти отбор е на последното място. Ще успеете ли да се спасите от изпадане? 
- Това е главната цел. Ще давам най-доброто от себе си и се надявам да успеем.

- Доволен ли си от условията, които ти предложиха при преговорите?
- О, да. Доволен съм, дори и не съм се пазарил за повече. Казаха ми условията и веднага се съгласих. Доволен съм и много се радвам, че ме продадоха в бяла държава. Условията за развитие в Белгия са много по-добри. Футболът тук е много по-развит от нашия.
 
- Каква сума е постъпила в касата на Славия от продажбата ти?
- Не съм наясно. Ръководствата на двата клуба са се разбрали. 

- Имаше вариант и за Полша...
- Да, преди Нова година имах предложение за там, но нещата пропаднаха. Продължих подготовка със Славия и ето, че дойде офертата от Белгия. Трансферът ми в Серкъл е доста изненадващ, не го крия.

- Разгледа ли вече Брюж, как е животът в Белгия?
- В период на адаптация съм, а и почти нямам свободно време, за да обикалям. Брюж е старинен град, доколкото съм чувал е доста интересен град за живот. Ще имам време да разгледам забележителностите. Не бързам, концентриран съм изцяло върху тренировъчния процес. Почти целият ден преминава в клубната база - от 8:30 сутринта до към 17 часа.

- Готов ли си за националния отбор? Сигурно другата ти мечта е да достигнеш до държавния тим?
- И аз като всеки футболист си мечтая да бъда национал. Ще съм радостен, ако получа повиквателна. Но няма да съм разочарован, ако не попадна в тима, тъй като имаме доста добри футболисти. Смятам, че ще бъде заслужено, ако сега ме повикат. Ако не - продължавам да се трудя и още повече да работя. 

- Какво пожелаваш на Славия?
- Да се задържат в Топ 6. Нека продължават да работят здраво както досега и могат да се преборят за Лига Европа. Славия има качествен отбор. Благодарен съм на всички в клуба и им пожелавам успех.

- Имало ли е вариант да заиграеш в някой от грандовете ни - Левски или ЦСКА? 
- Никога досега. 

- Имаш ли симпатии към един от двата отбора?
- Нито от Левски, нито от ЦСКА. Нямам симпатии към нито един наш клуб. При положение, че си професионален футболист, смятам, че не трябва да показваш фенски пристрастия.

- А любим отбор в чужбина?
- Барселона.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ