Един от най-добрите физиотерапевти у нас - Димитрина Сивкова, беше човекът, който постоянно следеше бягането на ултрамаратонеца Краси Георгиев на пътеката и му помагаше, когато се налагаше. Тя разкри, че по време на 36-часовото предизвикателство героят е имал едва 22 минути сън. Сивкова има богат опит. От няколко години неизменно е част от екипите на различни спортисти, преследващи рекорди. Дими се грижеше и за Кирил Николов - Дизела и Антония Григорова при скоростните им преминавания на маршрута Ком-Емине (600 километра по билото на Стара планина). Помагала е още на Андрей Гридин и много други спортисти, както и любители бегачи, към които отправи съвет.

В интервюто, което даде за БЛИЦ СПОРТ и вестник "Доктор" Сивкова разказа през какви трудности е преминал Краси Георгиев:  

- Димитрина, колко пъти се налагаше да правиш масажи на Краси през тези 36 часа?
- Много рядко, той търпеше. За цялото време имаше пет кратки почивки за по 5-6 минути. Два пъти имаше, силно казано, сън. Засякох му го, първият път беше 15 минути, а на втория тръгна да се пробужда на осмата минута. Като разбра, че има много хора, които оставят дарения, а той не е на пътеката, веднага скочи. Последната почивка му я наложих насила. Но прецених, че е по-добре за кратко да спре, за да може да се повъзстанови преди финала. 

- Това, което направи Краси, не е за всеки...
- Така е наистина. Малко хора биха издържали - не само заради психичното натоварване. А и защото Краси имаше проблеми, които не споделяхме. Болеше го стъпалото, имаше мазол, коляното също го болеше. Освен това посред нощ получи стомашно-чревни проблеми. Беше тежко да ги овладеем, защото те пък водят до загуба на течности, електролити... Много трудно беше, но Краси търпеше. Той има голям опит, аз също, и неща, които изглеждат страшни на пръв поглед, ги приехме нормално и минахме спокойно през тях.

- Какво му даваше, приемаше ли магнезий например? 
- На всеки час пиеше соли. Магнезий малко му давах. Заради стомаха внимавахме. Понеже магнезият дразни стомаха. Първият ден беше страшно топло в мола. Постоянно се потеше, което също създаде проблем с течностите. Краси беше все червен, слагахме му и торбичка с лед, за да се разхлажда. Пътеката, на която бягаше, беше на място, където ставаше течение. То просто го преряза.

- Колко литра вода прие за 36-те часа?
- Три стекчета минерална вода с бутилки от по половин литър. Това са 18 литра. Дори в началото малко се притесних. Само за първите три часа изпи два литра и половина. Но той сам си преценяваше. Нищо друго не е взимал с храната, само солите на всеки час и на няколко пъти магнезий.

- С какво основно го захранвахте?
- Храната му беше много разнообразна. В началото имахме проблем и добре, че се намеси треньорката Наталия Величкова. Не можехме, докато Краси е на пътеката, да го разпитваме какво иска да яде. Наталия се справи перфектно. Много му хареса тортила с топено сирене и пресни краставички. Вечерта например яде кюфтета с картофена салата. Хранеше се в движение. Супи също ядеше, давахме му ги в чашка. 

- Сигурно си радостна от факта, че си част от толкова успешни проекти - с Дизела, с Антония Григорова, сега с Краси. Каква е следващата стъпка?
- Да, това е много голямо предизвикателсто за мен. Нямам представа какво предстои. Важното е да е нещо, което да ме грабне.

- Наистина ли беше луда идеята на Краси да бяга 36 часа на пътека в столичен мол?
- Много, луда работа е това! Страхувах се от тичането на пътека, защото е много травмиращо. Но вече не ми се струва чак толкова опасно. Всички неща, които се случват на дългите тичания, Краси ги мина за тези 36 часа. Както и на ултрамаратоните, така и сега имаше момент, в който „удряш стената”, както казват бегачите. Той се съвзе и успя. Просто тези 36 часа бяха ултрамаратон в мол.

- Разкажи за себе си? Ти си един от най-добрите физиотерапевти в България, собственик си на център за масажи и физиопрофилактика „FinaStyle“.
- С много неща се занимавам, работя вече доста години. Първото ми образование е „Рехабилитация”, завърших 2001 г. След това „Кинезитерапия” през 2005 г. Центърът ми е от 2002 г. Работя основно с бегачите. Физиотерапевт съм в медицинската комисия на ITRA (International Trail Running Association). Винаги съм имала афинитет към спорта. Аз също съм спортувала, тичала съм... Много по-лесно ми е да работя с бегачите. 

- Какъв съвет би дала на бегачите-любители?
- Повечето хора, които тичат от доста години, си познават тялото и рядко се травмират. Професионалистите много внимават, защото имат график със състезания. По-често се травмират любителите, защото не работят с краката си, така да се каже, и могат да ги рискуват повече. Съветът ми е да бъдат по-внимателни и да обърнат внимание на възстановяването. Ако засилват обемите (б.р. - дълги бягания), бързината, скоростта, когато променят тренировките, трябва да променят малко и възстановяването. В повечето случаи, когато при мен идват травмирани хора, ми казват „аз си знаех, че така ще стане”, „бях изморен, обаче отидох на тренировка”, „трябваше още малко да възстановя”. Под възстановяване нямам предвид само да се стои и лежи вкъщи. Хубаво е мускулите да се раздвижват, може да е с домашен ролер, гимнастики и упражнения. 

- Опасни ли са дългите бягания?
- Дългите не са много опасни, не говоря за екстремните като на Краси, и рекордите на Дизела и Антония на Ком-Емине. Мога да посъветвам също бегачите да не взимат обезболяващи и противовъзпалителни, защото повечето проблеми биха възникнали от лоша храна и приемане на лекарство. Може да се възпали мускул, сухожилие, но това са неща, които минават.

- Даваше ли обезболяващи на Краси?
- Не, той си изстрада болката и успя. Голяма машина е, адмирации за това, което направи. Аз съм против обезболяващите, тъй като са много опасни. Могат да замаскират някакви неща, които се случват в тялото - дали сърце, нещо друго, което те боли... Като вземеш болкоуспокояващи, няма да усетиш и дори може да получиш инфаркт. 

- Част от иновациите са тейплентите, които навлязоха и в България. Все по-често виждаме спортист с облепени ленти по тялото. Каква е ролята им?
- 2010 г. изкарах курс за тейпинг и много от рано започнах да работя с тейповете. Кинезиологичният тейпинг много помага. За дълги бягания може да прави добра поддръжка, без да ограничава движението, за разлика от спортните тейпинги. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Снимка Георги Даскалов: