Босът на Лудогорец Кирил Домусчиев се съгласи да отговори на въпросите на "Тема спорт" за представянето на тима в Лига Европа и битката за трета поредна титла у нас. В изказването си богаташът жегна Ивайло Петев, който пое АЕЛ (Лимасол), като по думите на собственика на шампионите кипърците са по-слаби от разградчани. Домусчиев дори казва, че футболистите на Лудогорец не са за новия отбор на Петев. Както вече БЛИЦ съобщи, треньорът иска при себе си на Острова на Афродита Иван Стоянов и Александър Барт.

- Г-н Домусчиев, не сте говорили след успеха над Черноморец (Одеса), който отвори широко вратите на Лудогорец за излизане от групите на Лига Европа. Каква е оценката ви за представянето на тима дотук?

- След като отборът върви и побеждава, е нормално да сме доволни. Да се надяваме, че ще натрупаме необходимите ни точки, за да можем да се класираме напред.

- Колко близо според вас е постигането на тази цел?

- И близо и далеко, тъй като имаме доста проблеми с контузени играчи. Това сериозно ни притеснява. Светльо Дяков пък е наказан за втория мач с Черноморец (Одеса). След двубоя с Любимец (5:1), ако това може да се нарече мач, защото не мога да приема трима мои играчи да излязат със скъсани връзки от него, също дадохме жертви. Това не е нормално, не е футбол и не е феърплей от страна на Любимец. И от страна на съдията, защото тези неща трябва да се санкционират и да не се допускат. Златински е с разкъсвания в глезена, Платини претърпя операция, а пък Барт е с възпаление в ахилеса след изритване в същия мач. Затова и срещу Черноморец играхме с бекове в центъра на отбраната. Кайсара също е с травма. Така че притесненията ни наистина са големи защото, ако момчетата са здрави, знам, че ще се доберем до следващата фаза на турнира. Проблемът е, че имаме прекалено много контузени, и то в най-невралгичната зона - защитата.

- Сметките показват, че и точка ще е достатъчна на Лудогорец срещу Черноморец (Одеса)...

- Вижте, нашият отбор винаги играе за победа, дори и без защитници. Но какво ще се получи, е друг въпрос.

- Всички тези контузии и наказания ще ви накарат ли да форсирате зимната селекция и ще търсите ли по-сериозно подсилване?

- На този етап въобще не мислим за селекция. Също така не искаме и да форсираме лечението на определени играчи като Терзиев и Мантула, защото ние държим на здравето на нашите футболисти. Не желаем да ги рискуваме.

- Неминуемо интересът към Лудогорец става все по-голям. Има ли реално оферти и запитвания от чужди клубове за ваши играчи?

- Офертите, ако дойдат такива, ще са по към зимата. Гледам, че постоянно идват скаути на нашите мачове. Знам от кои клубове са някои от тях и за кои играчи са дошли, но конкретни оферти най-рано ще очакваме към края на годината. Защото нито един сериозен клуб, а нашите играчи са за такива отбори, а не за случайни, няма да вземе даден футболист само на базата на представянето в един-единствен мач или за това, че тимът се е класирал в групите на Лига Европа. Забелязвам, че тези играчи ги гледат и в мачовете от нашето първенството.

- Появиха се информации, че Петев може да вземе в АЕЛ (Лимасол) някои играчи на Лудогорец?

- Не знам. Аз такава информация нямам. А и не мисля, че нашите играчи са за отбор, като АЕЛ (Лимасол). И това е едно на ръка. Другото е, че нито един сериозен клуб не тръгва да взима ей така играчи на базата, че има нов треньор. И за да приключа с темата за трансфери на наши играчи, ще кажа, че ние нямаме някаква необходимост да продаваме футболисти през зимата, а и не се издържаме от това. Така че предпочитам да си запазя ядрото, защото все пак, ако трябва да играем в Лига Европа и през пролетта, дай Боже да стане, на нас ще ни трябват тези играчи. Другото е, че ние искаме да създаваме по-силен отбор и за следващите години.

- Следите ли конкуренцията във вътрешното първенство? ЦСКА се подсили с Мартин Петров.
- Това може само да ме радва, защото когато отборите са силни, и първенството ни е по-конкурентно. Играе се и по-хубав футбол. Това ще помага за развитието на българския клубен футбол и достойното му представяне в евротурнирите.

- Как си обяснявате срива, който се получи в "Ботев" (Пловдив)?

- Във всеки един отбор има моменти на миникризи. И ние сме ги изживявали. Пожелавам единствено на колегите от Ботев бързо да прескочат този момент и да бъдат пак един достоен и силен съперник.

- Какъв съвет бихте им дали, може би да запазят треньора, както направихте вие и на няколко пъти гласувахте доверие на Ивайло Петев?
- На всички клубни ръководители им препоръчвам, когато имат добър треньор, да му дадат повече време за изява и такива миникризи да не им влияят. Същото това нещо трябва да го адресираме и към феновете на тези отбори, че трябва да бъдат търпеливи.

- Казахте, че сте уцелили джакпота със Стойчо Стоев. Каква оценка по шестобалната система бихте му поставили за работата?

- Дотук пет. Ако нямахме такива слаби представяния в нашето първенство, щеше да е и шест.

- Ако прескочите групите на Лига Европа, може ли да оставите първенството на заден план?

- Не, не. При всички положения ние винаги играем за победа независимо дали гоним титлата, купата... и го доказахме в Европа. Там срещаме сериозни и класни противници, където всеки мач е от огромно значение. Така че ще се борим на всички фронтове. Затова и неслучайно казвам, че оценката ми за Стойчо Стоев е пет, пет и половина, а не шест, защото в първенството можеше да се представим още по-добре.

- Очаквахте ли толкова силен Литекс и същевременно слаб "Левски"?
- Литекс не ме изненадва, защото те винаги са били отбор с добър мениджмънт и играчи. И никога не трябва да ги подценяваме. А пък за "Левски" - има момент на изненада, но да се надяваме, че ще се оправят бързо.

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ