Един от най-опитните в състава на ОФК Титоград Иван Новович даде интервю за БЛИЦ, в което изрази очакванията си за мачовете с ЦСКА. Защитникът и съотборниците му първо ще гостуват на стадион "Българска армия" - на 9 юли (вторник) от 20:30 часа, а реваншът в Подгорица от първия квалификационен кръг на Лига Европа е седмица по-късно - на 16 юли (вторник) от 21:30 часа българско време.

Новович започва седми сезон в Титоград, който доскоро носеше името Младост. През 2016-а той игра в мачовете с Лудогорец във втория квалификационен кръг в Шампионската лига, след като със съотборниците си успяха да завоюват титлата на Черна гора за първи път в историята на клуба.

Отборът от Подгорица обаче не успя да затрудни "орлите", които продължиха напред след 2:0 в Разград и победа с 3:0 на реванша. 

Новович, който е втори капитан на ОФК Титоград, разкри пред БЛИЦ, че и сега тимът му няма особени шансове и открито сподели, че ЦСКА е фаворит.

- Готови ли сте за мачовете с ЦСКА и какви са шансовете ви срещу българския отбор?
- Подготвяме се за сблъсък с много силен отбор. Ще бъдат трудни мачове за нас. Изправяме се срещу ЦСКА - един от водещите отбори в региона. През миналия сезон се бориха за титлата до последния кръг. ЦСКА е фаворит, но ние ще дадем всичко от себе си, за да се представим на ниво.

- Какво знаете за съперника, разузнавате ли ги вече?
- В хода на подготовката се запознаваме с техния отбор. За момента знаем, че разполагат с отлични национални състезатели на България, няколко бразилци и португалци. Вече сме изгледали видеа с тяхно участие. Убедихме се, че ЦСКА е класен отбор. 

- Все пак има ли с какво да изненадате ЦСКА?
- Във футбола всичко е възможно. Изненади често се случват. Вярваме, че ние ще имаме своите шансове, но все пак го даваме по-скромно. 

- През 2016 година не успяхте да затрудните особено Лудогорец. Отборът ви по-силен ли е в момента?
- През 2016-а попаднахме на изключително силен Лудогорец, който постигна отлични резултати впоследствие в групите на Лига Европа. Не бих сравнявал отбора ни сега и преди, защото в момента сме с почти изцяло нов състав в сравнение с 2016 г. А и все още сезонът не е започнал, би било неуважително да се дава оценка на сегашния ни тим.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- Колко играчи останахте от мачовете с Лудогорец?
- От тогавашния отбор сме останали само трима - аз, Зоран Петрович и Мирко Райчевич. 

- През изминалия сезон завършвате на четвъртото място. С какво ви превъзхождат шампионът Сутиеска и вторият Будучност?
- Сутиеска и Будучност успяха да се откъснат пред останалите отбори, но се надявам тази година и ние да се включим в битката за шампионската титла. 

- Започвате седмия си сезон в клуба, как се чувствате в Титоград (Подгорица)?
- Отлично. Това е клубът, който обичам, с който съм спечелил трофеи, играл съм в евротурнирите с отбори като Севиля, Щурм (Грац), Лудогорец... Натрупах опит с моя отбор в Европа и бих желал това да трае колкото се може по-дълго.

- Някога имало ли е вариант да заиграете в България?
- Никога не съм имал конкретно предложение от български отбор, но пък съм запознат доста добре с вашата Първа лига. Най-добрият ми приятел Блажо Игуманович игра в Монтана и следях всички техни мачове. Уверих се, че разполагате с доста добри отбори и чудесни фенове, които обичат футбола, а това е прекрасно.

- Спечелил сте шампионска титла и и два пъти Купата на Черна гора. Кой трофей ви е най-ценен? 
- Всички са ми любими, не бих откроил някой специално. Да бъдеш на мястото на победителя е короната в края на всеки тежък труд, която всеки иска да държи. Всеки трофей е еднакво сладък и важен.

- Познавате се с Дилян Колев, с когото играхте преди време в Младост. Разпитвате ли го за ЦСКА?
- Трябва да ви призная, че първият човек, когото потърсих след жребия, беше моя приятел и бивш съотборник Дилян Колев. Той се потруди да ми даде максимално изчерпателна информация за ЦСКА. Дилян е прекрасен човек и беше удоволствие да играем заедно. Остави у мен впечатлението, че е отличен играч и професионалист, използвам случая да го поздравя.

- От школата на Титоград са излезли легендите Деян Савичевич и Предраг Миятович. Стеван Йоветич също е тръгнал от клуба. Каква е правилната рецепта за създаването на футболни таланти? 
- От Титоград са тръгнали най-великите играчи, които Черна гора е имала. Този отбор винаги е обичал големи майстори на футболната топка каквито са били Савичевич, Миятович и Йоветич. Винаги с гордост казваме, че са носили екипа на "романтиците", защото най-добре описва стила на отбора. Тук се обръща много внимание на детско-юношеската школа и се надяваме следващата черногорска звезда да заблести съвсем скоро на световната сцена.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Лятна подготовка 2019