Новият председател на Съдийската комисия към БФС Йордан Сталев говори ексклузивно пред БЛИЦ след като стана ясно, че заема горещия пост, от който наскоро се оттегли Петър Петров: 

- Поздравления за назначението! Лесно ли се навихте да застанете на горещия пост?
- Благодаря! Но май е по-добре да ми пожелаете късмет, защото ще ми бъде нужен. Не беше необходимо да се навивам, дори не съм го коментирал с президента на БФС. Просто ми се обадиха и ме уведомиха, че аз съм новият шеф на съдиите.  

- Дълго ли обмисляхте, преди да се съгласите? 
- Нормално е да се замисли човек. Да, можех да откажа, но не го направих. След като ми се гласува доверие и хората са преценили, че аз съм точният човек, се навих. Ясно ми е, че трябва да се свърши доста работа. С действията си ще докажа, че гласуваното доверие към мен е оправдано.

- Имате ли някакви притеснения? Често се говори за натиск в родното съдийство...
- Нямам никакви притеснения. Дълги години съм в тази сфера. Повече от 12 години бях главен съдия в "А" група, от 6 години съм наблюдател. Няма какво да ме изненада. 

- След като сте толкова наясно със случващото се в родното съдийство, бихте ли коментирали защо съдиите ни са подложение на толкова голямо напрежение? 
- Считам, че напрежението не идва от клубовете, а се поражда от медиите. По един начин се коментират съдийските решения в международните мачове, а по съвсем друг в нашето първенство. Не мисля, че има натиск. Вече 6 години съм наблюдател, няма натиск! Това, което гледам отстрани, мисля, че трябва съдиите да се оставят да работят на спокойствие. Да не се насажда напрежение от медиите.

- Разговаряхте ли с предшественика си Петър Петров? 
- Обади ми се да ме поздрави, благодарих му. С всички поддържам връзка, и с прешните шефове - Ники Джугански, Коце Костадинов. Все пак с тях свирихме в трудните времена - през 90-те години. Аз нямам проблем с никой, не съм конфликтен човек. Ще си отстоявам позициите. 

- Какво искате да свършите?
- Определено има доста работа в съдийството - като развитие, като млади съдии... Аз се явявам в момента треньор на отбор, който е в средата на първенстовото. Нямам право да правя селекция. Знаете, че ранглистата се изготвя преди началото на сезона. Това първенство ще бъде с тези момчета, разчитам на всеки един от тях. Гарантирам, че са добри съдии.

- Уведомиха ли ви дали Марк Бата продължава да работи с българските съдии?
- Доколкото имам информация от президента - да. Но по този въпрос няма какво повече да коментирам.

- Бихте ли споделили малко повече за себе си, какъв човек сте, какво работите?
- Вече 18 години съм главен счетоводител на МБАЛ "Пловдив", в момента дори ме откривате в болницата, на работа съм. Преди това 10 години бях във Военна болница..

- Появи се ваша снимка, на която сте с анцуг на ЦСКА...
- Да, да, знам я тази снимка. Тя е от турнир в Пловдив, проведе се на стадион "Векта". Беше между отбори на здравните заведения. Сигурно си мислите, че съм фен на ЦСКА, но не е така. Просто нашият отбор беше с такъв екип. Всеки участващ в турнира отбор имаше екипировка. Нашата болница беше с анцузи на ЦСКА, това е. Не симпатизирам на нито един български клуб. Единствено на Милан, даже съм член на фенклуба на "росонерите".

- Какви ще бъдат първите съвети, които ще дадете на съдиите?
-
В близките дни ще разговарям с тях, ще има среща. Ще ги запозная и с новия състав на Съдийската комисия. 

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ