Шефът на съдиите Йордан Сталев проговори ексклузивно пред БЛИЦ след дербито Левски - ЦСКА (1:0). Той даде отговор на най-горещия въпрос от вчера насам - трябваше ли Едвин Джеси бъде гонен с червен картон? Сталев каза как е избрал точно Владимир Вълков да ръководи напечения мач, но отказа да говори за ситуацията с нарушението на Паулиньо срещу Иван Турицов секунди преди автогола на Стивън Перейра, с който "сините" спечелиха.    

Сталев изтъкна, че все още не е получил оценката на съдията от съдийския наблюдател - неговият заместник Георги Йорданов. 

Сталев категорично обяви пред БЛИЦ, че застава зад съдийската бригада начело с Владимир Вълков, който по думите му е много добър рефер и вече втора година се представя силно в мачовете, които му се поверяват. Шефът на родното съдийство каза, че не мисли за оставка и не се притеснява за поста си. 

- Г-н Сталев, коментарът ви за представянето на Владимир Вълков и случилото се на дербито вчера?
- Добро представяне, това мога да кажа. Естествено, че има и забележки, но няма как да няма такива. 

- Да ви попитаме конкретно за червения картон на Едвин Джеси. Правилно ли Вълков реши да изгони футболиста на ЦСКА?
- Червеният картон е червен картон! Заставам твърдо зад съдийската бригада. Много точно и много правилно решение, което е коректно. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Предполагаме, че многократно сте гледали записи на ситуацията, днес и от Левски разпространиха кадри... 
- Не ме интересува кой какви кадри е изкарал. Аз си гледам кадри, които трябва да гледам. Оттам нататък откъдето и каквото да излиза, не ме интересува. Интересува ме другото - че за кратък период от време, съдиите взеха най-правилното решение при тази ситуация. Колкото и да ги обвиняваха, че не са прави, колкото и да коментираха какво ли не за тях, те доказаха това, че никой не може да ги обвини в тази ситуация.

- Защитавате ги и твърдо сте зад тях, така ли? 
- Да, и мисля, че има защо. Говорим за конкретната ситуация с червения картон.

- При автогола обаче, с който Левски поведе, има нарушение на Паулиньо срещу Иван Турицов...
- В подробности на мача няма да влизам и не искам, тъй като още нямам оценката на съдийския наблюдател за срещата. Не е редно да давам каквито и да е мнения, дори собствени. Съдийският наблюдател беше Георги Йорданов, който ми е заместник-председател. Аз държа, и ще бъда коректен с всички в комисията, докато съм нейн председател.  

- Казвате докато бъдете. Замисляте се да се оттеглите ли?
- Докато бъда, може и да е 10 години. Не знам до кога.
 
- Притеснявате ли се за поста си?
- Не. 

- Как избрахте точно Владимир Вълков - дебютант във вечното дерби? Не предприехте ли огромен риск с назначението му?  
- Обичам да рискувам. Когато рискът е умерен, е оправдан. Когато човек не рискува, няма как да постига успехи. Рискът да назнача Владимир Вълков беше достатъчно премерен. Основанието да го назнача е неговото добро, даже много добро представяне до момента - в периода от края на миналия шампионат до 23-ия кръг в настоящия шампионат. Във всичките мачове се представяше се на доста високо ниво. Това е напълно достатъчно основание на един председател на съдийска комисия да гласува доверие на съдията, който е в най-добра форма към момента. Така както всеки треньор залага на футболистите, които са в най-добра форма. При съдиите е същото, както и при футболистите. Който е в най-добра форма - той играе. 

Не отричам, че има грешки в мача. Те обаче ще бъдат анализирани от мен като председател и от членовете на комисията. Чакам оценката на съдийския наблюдател и ще вземем съответните мерки - каквито трябва да бъдат и съгласно вътрешния ни правилник.

- Какви мерки и ще обявите ли оценката на съдията, въпреки че няма подобна практика?
- Разбира се, че няма да обявим оценката. Трябва всички да свикнат с този метод на работа на комисията, който е вече почти година. Принципът ни и методът ни на работа е точно този. И ще продължим да го прилагаме както е във всички европейски страни. Това е практика не само в България. Лошото е, че у нас започнахме да го прилагаме, откакто аз оглавявам комисията, докато в Европа това се прилага години наред
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019

Следете с БЛИЦ: Първа лига - трансфери и подготовка