Търгът за емблемата и активите на ПФК ЦСКА АД бе спечелен от представителя на „Рен Енимълс” ЕООД Иван Велчев. Неговата оферта на стойност 8 милиона лева бе най-висока в наддаването. Два дни по-късно се породиха доста въпроси, които Агенция БЛИЦ зададе на синдик Дора Милева.

-Госпожо Милева, въпреки края на сагата с емблемата на ЦСКА, се появиха някои въпроси...
(смее се). Какви въпроси?! Край. Има оферта от 8 милиона и тя печели търга.

-В какъв срок трябва да се платят тези пари? Първоначално се появи информация за 7 дни. Така ли е?
-Не, категорично няма такъв срок. Победителят в търга е кредитор на ПФК ЦСКА АД. Затова тези седем дни НЕ важат за него в ролята му на кредитор. Има промяна в търговския закон в сила от 1 януари, според която трябва да бъде изготвена сметка за разпределение на тази сума (б.р. – става въпрос за 8-те милиона). Тя трябва да влезе в сила и тогава кредиторът, ако има да приспада свои вземания, да ги приспадне и да доплати остатъка.

-Къде в опашката на кредитори е победителят за емблемата „Ред Енимълс” ЕООД?
-Има си ред на вземанията съгласно търговския закон. Първи ред са обезпечени кредитори – в случая обезпечени кредитори са Инвестбанк и НАП. Но те ще си получат парите от сумата за марката, тъй като това е тяхното обезпечение. След това идват различни разноски, заплати, хонорари на адвокати. След тях на опашката се нареждат треньори и футболисти и други.

-Появи се слух, че тези 8 милиона може да не бъдат платени. А ще се протака във времето, докато бъдат спечелени базите?
-Аз слухове не коментирам и не работя със слухове. Ако мога да се изразя на футболен език, аз съм фен на закона. И на никой футболен клуб или на бизнесмен. Аз искам законът да се спазва и затова работя според закона. Не искам някой да ми вменява вина за това или онова, аз просто съм представител на закона и придвижвам процеса. Това е. И все пак, за да ви отговоря на въпроса - разчитам, че купувачът е коректен и ще си плати, когато настъпи този срок.

-Пак да ви попитам, какъв е този срок за плащане на 8-те милиона лева? Няколко седмици, месеца или година.
-Няма конкретен срок. Първо трябва да изготвя сметката за разпределение на парите. Тя да бъде публикувана в Търговския регистър и да бъде на видно място в съда в срок от 14 дни. В тези 14 дни всеки кредитор, абсолютно всеки доволен или недоволен кредитор, може да я обжалва. Ако има обжалване, изчакваме съдия по несъстоятелност да се произнесе. Това може да нанесе промени по сметката. Решението на съдията също трябва да бъде вписано в Търговски регистър и може да бъде обжалвано. Така че всичко може да протече няколко месеца.

-Ако един ден победителят в търга оттегли искането си да придобие активите и емблемата на ПФК ЦСКА АД, какво следва?
-По закон следва да бъде поканен вторият купувач с най-висока оферта. Знаете коя е.

-Има ли свързаност между офертите, т.е., ако победителят оттегли своята молба, вие да заличите и следващите?
-Не, естествено. Въпросът е следващите в реда на купувачите дали ще продължат да имат интерес да придобият активите и емблемата. Ако имат, продължаваме, ако нямат, те също могат да оттеглят офертите си.

-Доволна ли сте от условията на проведения търг на 30 май в Кърджали? Беше на ваша територия?
-Този търг показа, че има държавност. И тя най накрая се прояви. Огромни благодарности на главния секретар на МВР Младен Маринов за помощта, която ни оказа. Както на служителите на реда и на униформените в Кърджали. Защото на стадион „Българска армия” на предишния търг нещата не бяха нормални. Говореше се, че и в Кърджали може да се случи нещо, но не стана. Работихме спокойно, за което наистина благодаря на органите на реда.

-От ЦСКА казаха, че ще подадат сигнал до прокуратурата и жалба до Министерството на правосъдието, защото вие не сте осигурили равни възможности за участие на всички страни и сте допуснала подмяна на оферти?
-(смее се). Боже мой, как бих могла да подменя оферти. Нали в стаята имаше поне 10 души и всичко беше повече от ясно.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ