Бившият шеф в ЦСКА Емил Костадинов не е преставал да следи какво се случва на "Армията", нищо че вече не работи в клуба. В момента героят от "Парк де Пренс" е член на Изпълкома на БФС и отговаря за юношеските и младежкия национален отбор. Ето какво сподели той в интервю пред "Тема Спорт" за червените, националните гарнитури и развитието на юношеския футбол.
 
- Г-н Костадинов, какво е мнението ви за дебюта на Ивайло Петев начело на националния отбор и играта срещу Румъния?
- За мен момчетата се представиха на ниво. Съставът бе доста експериментален, но това дава добра възможност на Ивайло Петев да види на кого може да разчита в бъдеще. Аз лично познавах качествата на тези футболисти, така че не ме изненадаха много. По-важно е какво ще е мнението на Петев и какви изводи си е направил той.
 
- Ще успее ли да вдигне отбора след лошия старт на квалификациите?
- Надявам се да се справи със задачата, която има - да се преборим за третото място в групата и участие на бараж. Няма да е лесно, но вярваме в него. Хубаво ще е да се наложат и млади играчи.
 
- Загърбихте ли вече полемиките с Любослав Пенев и остана ли нещо недоизказано, премълчано?
- Вече не ми се коментира. Беше доста грозно. Дълбоко съм разочарован и нищо повече не искам да кажа.
 
- Ще успее ли най-после ЦСКА да спре Лудогорец в битката за титлата?
- Зависи от доста неща. Чисто спортно-технически ЦСКА разполага със стабилен отбор, който може да играе добър футбол. Според мен ЦСКА има немалък шанс да стане шампион, дано да ycпее. Води в класирането, представя се на ниво в подготовката, взеха се не лоши   играчи... Все предпоставки,   които вещаят това да се случи, но от другата страна е Лудогорец, който също има много силен и обигран състав. Едно е сигурно - ще бъде интересно. И двата отбора имат своите аргументи, но от решаващо значение ще бъде постоянството, което ще покажат през останалата част от сезона.
 
- Виждате ли някакво подобрение в клуба спрямо предишните собственици и предишния престой на Александър Томов?
- ЦСКА винаги е играл добър футбол и се е борил за върха със силни футболисти и класни треньори. Това е орисия. Но има и други неща, чисто организационни, които още не са на нужното ниво. Финансирането също влиза тук и не е никак маловажно. ЦСКА просто трябва да ce стабилизира финансово.
 
- Ще успее ли ЦСКА да вземе лиценз, както Томов гарантира? Впрочем така бе и през 2008 година, когато и вие бяхте в ръководството...
- В клуб като ЦСКА вече дълги години се говори само за лицензиране и това малко ме огорчава. Още преди година и половина казах какво ме притеснява и това е неясното бъдеще на клуба в дългосрочен план. Дано нещата да се оправят, защото без ЦСКА българският футбол няма лице.
 
- Не виждате ли все пак индикации за проясняване на финансовата ситуация в клуба?
- Дано това, което Томов говори, да е истина. Обещанията са много и все хубави. Да видим какво ще стане, защото от обещание до изпълнение има голяма разлика. Отборът чисто спортно-технически има потенциал, който да развие и да надгради. Има качествени изпълнители и опитни играчи като Тунчев и Вальо Илиев, които могат да поведат отбора напред и да са нужната опора в ключовите моменти.
 
- Ще се отрази ли продажбата на Буш?
- За мен един футболист отбор не прави. Няма незаменими. Пак ви казвам, пo-притеснено ми е какво е бъдещето на клуба, а не, че Буш няма да играе за ЦСКА през пролетта.
 
- Имате ли амбиция някой ден отново да работите в ЦСКА?
- Не. На този етап имам друга работа в Българския футболен съюз, която ме удовлетворява много повече. За мен най-важното за българския футбол е да дадем на младите футболисти шанс да играят на по-сериозно ниво от ранна възраст. За да може да разберат какво е професионалният футбол и какво е конкуренция. Първият отбор е лицето на дадения клуб, но основите се градят отдолу, от най-малките. Много важно е да намалим бройката на чужденците. Клубовете трябва да обърнат внимание на това.
 
- Този проблем важи до голяма степен и за ЦСКА, който все по-рядко разчита на своите юноши.
- Така е. Ако се върнем назад във времето, вече почти не мога да си спомня кой е последният футболист, излязъл директно от школата на ЦСКА и наложил се в първия отбор, оставил трайна следа. Малко са. Последният е може би Методи Деянов. Нито Бербатов, нито Мартин Петров или Стилян са продукт на школата на ЦСКА. Те просто се развиха на "Армията". И това е може би най-голямата болка на истинските цесекари. Затова в ЦСКА трябва да се замислят добре как ще я карат в дългосрочен план, а не да се разчита само на временни кърпежи.