Емил Велев няма нужда от представяне. Кокала все още е треньорът, извел Левски до последната му шампионска титла (2009 година). Като футболист Велев е трикратен първенец на България (1984, 1985 и 1988 г.) и носител на Купата на България (1982 и 1984 г.). Изиграл е 210 мача за Левски, отбелязал е 30 гола. В България не е играл за друг отбор, бил е в клубове в Израел, където също игра с голям успех. В момента е начело на закъсалия във Втора лига Оборище (Панагюрище). Велев даде откровено интервю за БЛИЦ, в което говори основно за любимия си Левски. Върнахме лентата назад в годините, а Кокала се похвали, че легенди на ЦСКА, сред които Георги Димитров - Джеки и Георги Велинов - Джони, се скъсвали да го черпят, тъй като той все печелел басовете, на които се обзалагали левскари и цесекари преди вечните дербита.  

- Г-н Велев, ще успеете ли да спасите Оборище от изпадане? Предстоят мачове на истината със Спартак в Плевен и домакинство на Септември (София).
- След като поех отбора миналата година, казах, че до последно борбата ще е много тежка, мачовете са много оспорвани. Имам опит от предишните ми отбори, с които съм изпадал в подобна ситуация - Локомотив (София), Хасково, въпреки че там беше приключило всичко, с Монтана също. Сега обаче изпадащите са цели четири тима, което е много странно. 

- Новият регламент очевидно не ви допада?
- Странен е. Трябваше да го направят да изпадат директно два отбора, а другите два над тях да бъдат на бараж. Монтана например за какво играха цяла година? Бяха все на последното място, но сега имат шанс да се спасят в плейаута. Смешното е друго - как отбор, завършил на осмо място, играе квалификация за Лига Европа и има шанс да се класира. Никъде в Европа го няма това нещо, странен регламент. На нас ни остават два мача на истината. 

- Бяхте покрусени от вестта за кончината на благодетеля на вашия клуб - Лъчезар Цоцорков, мир на праха му. Сега какво ще се случи с Оборище?
- Шокираха ме с тази изключително неприятна новина. Съболезнования на близките му! Бог да го прости! Той беше всеотдаен човек, който даваше мило и драго, помагаше на всички в Панагюрище. Още не мога да повярвам... Точно в този момент не можем да говорим за бъдещето на клуба. Факт е обаче, че хората в Оборище са много точни. Бил съм в отбори в "А" група, където условията са били много по-зле от Панагюрище.
  
- Слабо ли е нивото на футбола във Втора лига?
- Първенството не е на особено високо ниво, но се получават интересни мачове, интригата е голяма. Виждате, че дори изпадналите отбори на Левски (Карлово) и Банско създават огромни трудности за съперниците си.  Има добри футболисти в доста от отборите. На някои от тях мястото им е в "А" група. 

- Кой ще спечели битката за първото място и директното класиране в елита - Етър или Септември?
- Двата отбора заслужават. Равностойни са, но Етър има предимство в преките им мачове и най-вероятно те ще се класират. В петък, ако победят Царско село, влизат и на теория в Първа лига. 

- Преди дни завършихте 1:1 с Лудогорец II в мач, след който стана скандал. Ели Маркес от вашия състав обвини Светослав Дяков в расизъм. Вашият коментар?
- Вярвам на Ели Маркес, защото не мисля, че ще излъже за подобно нещо. Лудогорец да се радват, че не ги победихме. Съдията Стефан Павлов не ни даде две дузпи, които бяха стопроцентови. 

- Потърсихте ли му обяснение?
- Минало и заминало. Но за мен не е нормално при директен удар към вратата техен футболист, който е на точката на дузпата да спре топката с две ръце и да не последва дузпа. Обяснението на Павлов беше, че разстоянието е много близко - 2-3 метра. Това си е чиста дузпа. Смятам обаче, че нивото на българските съдии е добро, с тенденция за още по-добро. Опитват се да се справят. Не можем да отречем, че понякога има доста сложни ситуации и в доста случаи се справят. 

- Изненадан ли сте, че Лудогорец е шампион за шеста поредна година?
- Не съм изненадан, склед като нивото на другите отбори е по-ниско. Още в началото на сезона се предполагаше, че ще бъдат шампион, и то заслужено. Левски афишираха как щели да се преборят с Лудогорец за титлата, но видяхме какво стана.

- Какво не достига на Левски и другите преследвачи?
- Доста са нещата, които пречат. От всякакво естество са, не мога да дам точната преценка. Не ми се иска да навлизам в разни анализи. А и като знам как реагират хората от Левски, когато се изкажем тези, които сме работили в клуба. Има си управителни органи, спортно-технически отдели, те да кажат. Трябва да съм в кухнята, за да съм наясно с нещата. Като бях в Левски, винаги казвах истината. 

- Явно само вие знаете рецептата. Все още сте последният треньор, извел Левски до шампионската титла. Какво си спомняте от успешния сезон 2008/2009?
- Много тежък сезон беше - започна с отпадането от БАТЕ Борисов, впоследствие и от Лига Европа. Случи се в доста кратък период и феновете с право не бяха доволни. Постепенно успяхме да стабилизираме отбора, направихме много силна година. Преборихме се за титлата с ЦСКА, който имаше Любо Пенев и много силни футболисти, както и Литекс на Мъри Стоилов. ЦСКА се мислеше за сигурен шампион, но успяхме да ги победим и да ги минем. Уникално силен и оспорван сезон беше 2008/2009. 

- Мечтаете ли тези мигове да се повторят и отново да водите любимия отбор?
- Моите мечти са се сбъднали вече. Бил съм във всичките нива в Левски, като започнем още от юношите. А дали някой ден ще бъда пак на "Герена", само Господ знае. Ако има хора, които мислят, че е правилно и находчиво, биха пристъпили към такава крачка. Аз не искам на всяка цена да съм в Левски. Вече съм на 55 години, да съм жив и здрав. Има и други предизвикателства. Да, треньорството ми е хоби и професия, но не е само футболът, не е само Левски. 

- Последните години сме свидели на все по-честата смяна на треньорите в Левски. Огромно ли е напрежението на "Герена"? 
- Във всички отбори има напрежение. Няма как да бъде без напрежение. Дори и в махалата, когато играеш за бири и кебапчета, пак го има. 

- Каква премия получихте за спечелената титла 2009 година? 
- Това, което ми беше заложено в договора, се изпълни. В това отношение нямам проблеми с тогавашното ръководство. Много бързо обаче искаха да се разделят с мен, за да докарат световнонеизвестният Ратко Достанич заедно с Гонзо. Именно те съсипаха отбора. 

- Недолюбвате Георги Иванов явно?
- Нямам нищо против него. Това е минало за мен. Сега се справя много добре в Черно море. Мъжко момче е, амбициозен, предава на футболистите това, което им е нужно като агресия и концентрация. За мен Гонзо неправилно и погрешно се правеше на спортен директор. Няма заложбите да бъде такъв, но като треньор е доста успешен. 

- Наскоро се породи конфликт между Станимир Стоилов и настоящото ръководство на Левски. Той споделял ли ви е, че има да получава пари?
- Да, казвал ми е преди време. Аз нямам проблеми в това естество. За Стоилов си спомням, че имаше да взима нещо. Но не съм виждал документите, за да твърдя какво е точно. Убеден съм, че нещата ще се оправят и отношенията между Мъри и Левски ще бъдат изгладени. 

- Каква беше ситуацията в отбора 2009 година и сега кое е по-различно на "Герена"? Кое е сгрешеното?
- Нещата бяха много по-добри, тогава и чужденците бяха класа - Жоазиньо, Тасевски, Бардон, Зе Соарес, Рабех, Бистрон, на когото се подиграваха и ме нападаха защо го пускам, а той си беше научен футболист. Заедно с Веско Минев, Живко Миланов и Лусио Вагнер бяха отлична защита. Йовов и Жоро Христов в предни позиции, имахме супер играчи. 

- Има ли футболист от настоящия отбор, който ви харесва?
- Сегашните играчи в Левски се броят на пръстите на едната ръка. Чак любимец нямам. Но има момчета, които бяха и при мен - Веско Минев и Божката Митрев. Иначе Прохазка е стабилен, поливалентен футболист е. Той постоянно държи добро ниво. Треньорите му гласуват доверие на най-различни постове. Мястото му обаче е в халфовата линия. 

- След 2009 година имало ли е случай, когато са ви търсили да се върнете?
- Не сме имали разговори. Постоянно има спекулации - Велев идва, Велев не идва. А виждате, че аз отивам да работя там, където е добре за мен и където наистина ме искат. На сила хубост не става.

- Като футболист също имате редица паметни мигове с Левски, участвате в седемте поредни победи над ЦСКА през 80-те години. Какво си спомняте от тогава?
- Имал съм честта да бъда в може би най-добрия отбор на Левски от всички поколения. С Гиби Искренов, Сираков, Михайлов, Пепи Петров, Курдов, Мишо Вълчев, Ники Илиев, Краси Коев, Емо Спасов, Руси Гочев, вратаря Владо Делчев. Огромен потенциал от играчи с най-добрия треньор Васил Методиев - Шпайдела.

- Поддържате ли връзка с него?
- Чуваме се от време на време. Не само със Шпайдела, а и с Бобата Жечев - човекът, който ме вкара в първия отбор. С Георги Цветков - Цупето също поддържам връзка. Това са хората, с които съм израснал.

- Може ли да разкажете някои любопитни случки от вечните дербита? Сигурно и по ваше време постоянно прехвърчаха искри, имаше ли обиди между играчите? 
- О, много сме се заяждали. Даже и се псувахме. Мога да ви разкажа как постоянно ловяхме басове преди дербито. С цесекарите се разбирахме, който загуби, да черпи след това. Събирахме се в бар "София". Със седемте поредни победи направо ги бяхме разорили. 


*Снимка ИВАН ГРИГОРОВ/БЛИЦ

- Кои излизахте по заведенията?
- Почти всички. Джеки, Лъчо Танев, Джони Велинов, Недялко Младенов и други, на които все им се налагаше да плащат сметките, защото губеха басовете. 

- Режимът явно е оставал на заден план?
- Само след мачовете си позволявахме да излизаме. И сега постоянно обяснявам на футболистите, че винаги има време за всичко. Аз до 25-годишен не бях близвал алкохол. След това започнах да си позволявам бирички, понякога винце. Не съм привърженик на алкохола. Може би бях по-буен и все се навирах в скандали. Сега с напредване на възрастта улегнах. Особено след 15 години в Израел. Там изградих семейството си. Двамата ми синове пораснаха. 

- С какво се занимават?
- Работят, встрани са от спорта. Понякога ритат любителски, просто за разпускане. 

- Щом сте купонясвали с колегите си от ЦСКА, значи не сте били чак такива врагове?
- Враждата беше само на терена. Почти всички са ми приятели. И сега се виждам с Лъчо Танев, с Джони, Недялко Младенов, оня ден и с Ради Здравков, който сега е начело на втория отбор на Лудогорец. Говорихме си и за миналото, нормално е, все пак сме израснали заедно. Не мога да кажа, че сме чак толкова големи приятели, но като се видим, винаги ни е приятно да коментираме случки от миналото.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 


*Снимка LAP.BG