Футболистът на Оборище Панагюрище Ели Маркес направи изявление до медиите, в което разкрива, че е бил обиждан на расистка основа от капитана на Лудогорец и националния отбор Светослав Дяков.

БТА публикува пълния текст на писмото на Ели Маркес, който е в България от 2007-ма година и е носил екипите на 10 родни отбора.

"Мангал, маймуна. Ти идваш от гората в Бразилия, да се правиш тук на човек" - това са думите на Светослав Дяков към мен на мача между Оборище и Лудогорец-2. Аз живея тук вече 10 години, семейството ми е тук - жена ми, имам две деца и много приятели!

Аз знам че има хора, които не ме харесват, но до сега никога не ми се е случвало някой да ме обиди така без аз да съм го провокирал по никакъв начин.

Искам само хората да знаят какъв човек е капитана на националния отбор на България и какъв е манталитетът му, при положение че той играе в отбор, където по-голямата част от футболистите са чужденци! Вместо да дава пример на младите момчета, които играят заедно с него, той обижда без причина, и тези обиди не бяха само към мен!

Живея в България, плащам данъци тук, семейството ми е тук и не мисля че заслужавам такова отношение. Няма значение кой какъв е, откъде идва, преди всичко сме хора и трябва да се уважаваме както на терена, така и извън него!"

35-годишният Маркес е играл за Беласица, ЦСКА, Черно море, Славия и други.