Стоян Енев е поредният национал по вдигане на тежести, който проговори пред БЛИЦ за случващото се в този спорт у нас. 26-годишният варненец има два сребърни и два бронзови медала от европейски първенства. Енев бе един от тези, които изгърмяха с допинг при последния скандал и отнесе наказание, което изтича след 10 дни.

Щангистът подкрепи думите на колегите си Александър Димитров и Ферди Назиф, които разкриха много от проблемите във федерацията ни.

- През последните дни се зароди скандал във федерацията. Ръководството и националът Александър Димитров са в спор и си хвърлят взаимни обвинения. Намеси се дори министър Кралев, а състезателят Ферди Назиф също изрази своята позиция. Кой е прав и кой крив според теб в цялата история?

- В тази ситуация мисля, че състезателите прави. Независимо дали Сашо или Ферди, може и някой друг да е на тяхно място, винаги ще бъдат прави, защото знам как са се държали с нас.

- 
Какво имаш предвид? Как са се държали с вас?

-  В щангите, както във всеки един спорт, си има ваши и наши. За тях беше така - поддържаха се няколко спортиста, а другите каквото направят и докъдето издържат.

-  
Понеже си един от заловените с допинг, имало ли е при теб заповед тип "пий витамини или няма заплата"? След скандала Ферди се оплака, че е бил захвърлен и никой не го е потърсил дори да види как е. А теб някой погледна ли те, потърси ли те?
- Спрямо витамините е нямало. Аз си взимах всичко и не мрънках за нищо. А спрямо това дали някой ме е потърсил - не никой не си направи труда да ме потърси. Само аз ги търсех, за да получа информация дали ще има щанги и дали ще продължим да се занимаваме с това, което съм правил вече 12-13 години. И дали да захвърля всичко и да се насоча към работа, както всички нормални хора.

-  
Сега с това наказание и евентуално неучастие на Игрите в Рио ще помислиш ли пак върху подобен вариант? Ти имаш всяка година по един европейски медал, а накрая си с наказание и пред дилема.

- По принцип съм си казал, че ще вдигам, докогато мога, но закъде да вдигам? След няколко дни ми изтича наказанието, но как да се готвя, като няма да участвам в никакво състезание? Едва ли на 31 години ще съм толкова силен и здрав, както съм сега. Не можах да участвам в Лондон, сега няма да участвам и в Рио. Ако не се оправят нещата преди европейското първенство, наистина ще трябва да сложа край на кариерата си. Не го искам, но няма друг начин. И в целия този голям скандал виновни излязохме ние спортистите и само ние бяхме наказани. А уж говорят, че ние сме невинни, пък наказанията са за нас, оставиха ни без заплати, които вече сме заработили и заслужили. Уж невинни, а ни изхвърлиха на улицата. Един ден сме в залата и се готвим за състезание, на следващия сме на работа, който където намери.

-  
Има ли измъкване от тази ситуация?

- Според мен няма. 2008 година беше същия скандал, тогава глобата беше заплатена и пак не се оправиха нещата. Бяха нужни три години, за да тръгнат нещата. Сега е пак същата работа, но глобата няма да се плати. Следователно в близките 3-4 години няма да има щанги. Предният път бяха останали някои състезатели, този път обаче няма да остане никой. Мисля, че ще минат много години, докато достигнем някакво средно ниво.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ