Исландският национал Хомар Ейолфсон е един от най-добрите бранители, които са преминавали през Левски в последното десетилетие. Той остави отлични впечатления с представянето си, но се раздели с едностранно прекратяване на договора от негова страна. Ейолфсон премина в норвежкия Розенборг и продължава да защитава цветовете на този отбор. Железният защитник даде интервю пред БЛИЦ, в което говори за престоя си на "Герена", раздялата, както и за впечатленията му от България.

- Холмар, как си?
- Добре, благодаря. Сезонът върви, не се представихме достатъчно добре в някои мачове и трябва да се подобряваме. Но има още много мачове да се изиграят.

- Какво ти е мнението за европейското първенство до този момент?
- Наслаждавам се на мачовете. Видяхме няколко добри двубоя, но аз чакам елиминациите, където ще се изправят един срещу друг най-добрите отбори.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

- Ти и съотборниците ти в Исландия бяхте само на 5 минути от класирането на ЕВРО 2020 (б.а.- Исландия загуби с 1:2 решителния бараж с Унгария, като до 88-ата минута водеше с 1:0). Има ли доза гняв в теб, най-вече когато гледаш унгарците срещу топ отборите в Европа?
- Да, тази загуба болеше много. Бяхме на последното Европейско и на световното първенство и това беше много разочароващо за нас. Най-вече след начина, по който отпаднахме от Унгария.

- Може би щяхте да сте по-доволни, ако България беше победила Унгария и двата отбора решат кой да играе на Евро 2020?
- Мисля, че България има добър отбор и пак щеше да бъде тежък двубой за нас. Но за мен щеше да е удоволствие да се върна в България за няколко дни и да играя отново в София.

- Това означава ли, че пазиш добри спомени от нашата страна и от столицата ни?
- Имам страхотни спомени от София. Харесвах много града, хората и живота там като цяло.

- Да поговорим за Левски. Какво точно се случи, за да си тръгнеш от клуба? Феновете те обичаха, не е тайна, че имаше забавени заплати, но не всички приеха начина, по който си тръгна...
- Наясно съм, че не всеки би се съгласил с мен, но истината е, че изкарахме шест месеца без заплати и без никакви гаранции, че това може да се промени. Също така бях далеч от семейството ми, което правеше ситуацията още по-лоша. Все още ми е тъжно за начина, по който приключи всичко с Левски. Това е страхотен клуб с невероятни фенове. Много съм благодарен за времето, което прекарах в Левски и за начина, по който феновете ме приеха в голямото синьо семейство.

- Обиден ли си на някого в Левски и всичко ли е чисто вече между теб и клуба?
- Не, не съм обиден на никого. Имахме добра комуникация и връзка с мениджмънта на клуба и всичко беше оправено професионално. Беше трудна ситуация, но аз усетих, че дават всичко от себе си.

- Знаеш ли, че все още доста фенове си мечтаят да видят отново двойка централни защитници Ейолфсон и Яблонски. На какво отдаваш отличният синхрон помежду ви?
- Да, ние имахме много добър сезон. Странно е, но понякога играеш с други защитници, с които няма нужда да си говорите дори,  за да се разбирате напълно. Знаех винаги какво ще направи в дадена ситуация, така че можех да го покрия. И обратно също. Страхотен човек, с удоволствие бих играл отново с него.

- Поддържаш ли контакти с бившите си съотборници от Левски?
- Да, с доста от тях. Най-вече с Давиде Марияни и Фелипе Нашименто. 

- Има ли нещо, което искаш да кажеш на някого в Левски, а не си го направил?
- Левски е велик клуб и феновете заслужават да видят много титли в клубната витрина. Надявам се те да дойдат скоро.

- Обаче ситуацията в Левски сега е по-тежка, отколкото когато ти си тръгна. Няма пари, няма футболисти, лицензът на клуба е застрашен и може да отиде при аматьорите.
- Наистина ли? Четох някъде, че има нов собственик. Мисля, че се казваше Диксън. 

- Да, очаква се. Но сделката не е финализирана, а Левски няма време.
- Стискам палци всичко се нареди бързо и клубът да се стабилизира.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ