Полузащитникът Костадин Гаджалов вече повече от година защитава екипа на шотландския елитен ФК Дънди. Преди три дни халфът се контузи в градското дерби срещу Дънди Юнайтед, завършило 2:2. В интервю за БЛИЦ СПОРТ 26-годишният Гаджалов говори за футбола в Шотландия:  

- Сериозна ли е контузията ти от градското дерби и колко време ще отсъстваш?
- Паднах лошо на ръката си при единоборство. В момента се чувствам добре, но другата седмица ще има повече яснота. Тогава ще излязат резултатите от направените ми изследвания. В момента тренирам във фитнеса. Тук винаги мислят за здравето на футболистите. Поне в Дънди е така. Досега не съм виждал да рискуват здравето на някого.

- Какво не ви достигна да спечелите?
- Започнахме много добре. Водехме с 2:0 до почивката, но след отва нещата се развиха лошо за нас. Вратарят ни беше изгонен с червен картон и ни вкараха гол от дузпа. С човек по-малко ни беше доста трудно. Повече от половин час бяхме 10 на 11. Представихме се много добре, но може би и малко късмет не ни достигна, защото ни изравниха в 91-ата минута.

- Опиши атмосферата на това шотландско дерби, стадионът беше ли пълен?
- Атмосферата в дербитата на град Дънди е невероятна. Стадионът винаги е пълен, а билетите се изкупуват още в дните преди срещата. Подкрепата на феновете е неописуема. И този мач беше изпълнен с емоции. Жалко, че се контузих и не можах да продължа да играя.

- Вече повече от година си в Шотландия. Каква е равносметката ти за представянето ти до момента и замисляш ли за смяна на отбора?
- Да, вече почти година и половина съм в Шотландия. Чувствам се добре, доволен съм от представянето си. Имам договор до лятото, най-важното е да тренирам и да играя добре за отбора, за да му помагам да се изкачва нагоре.

- В момента Дънди е седми в класирането, каква е целта пред отбора?
- Да играем добре, да се развиваме и да побеждаваме във всеки мач. Борим се да сме колкото се може по-напред в класирането.

- Следиш ли какво се случва в българския футбол?
- Да, разбира се. Интересувам се какво става в родината. Надявам се българския футбол да се развива в положителна посока.

- Има ли индикации, че договорът ти с Дънди ще бъде подновен или вече се ослушваш за оферти?
- Има доста мачове до края на сезона, така че още не сме коментирали моето бъдеще. Най-важното е сега да сме концентрирани върху оставащите срещи.

- Има ли българи на мачовете ти в Шотландия и срещаш ли сънародници по улиците на Дънди?
- Доста сънародници има в Дънди. Запознах се с много от тях. Някои учат тук, други работят. Сприятелих се с много българи, те ми помогнаха в началото да се адаптирам. Беше ми трудно в началото. Те са много доволни, че български футболист играе в Дънди, често идват да гледат мачовете и да ме подкрепят.

- Колко мача записа във Висшата лига на Шотландия и каква е разликата между футбола там и този в България?
- Малко над 20 двубоя имам до момента. Хубавото тук е, че стадионите винаги са пълни. Играе се много бърз футбол, преобладават единоборствата.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ