Разтрогналият с Литекс преди дни Станислав Генчев даде интервю пред "Тема спорт". Опитният опорен халф говори за причините да не играе редовно в Ловеч, за младите таланти в отбора, раздялата си с Лудогорец през лятото, представянето на разградчани в Европа и още любопитни теми.
 
- Станиславе, завърна се в Литекс с много големи надежди, но си тръгваш само след 6 месеца. Какво не се получи?
- За съжаление така се стекоха обстоятелствата. Присъединих се малко по-късно към отбора през лятото. Вече бяха минали 2 или 3 кръга от шампионата. Треньорът си бе изградил титулярен състав и бе по-трудно да вляза в ритъма на отбора. В момента в Литекс има много добри млади момчета и мисля, че това е пътят за развитие на всеки клуб. Но съм убеден, че не играех не защото съм по-слаб, а поради други причини. Имаше някои недоразумения. И затова най-добрият вариант за мен бе да напусна.

- Появиха се информации, че си имал сериозни пререкания със старши треньора Златомир Загорчич, заради което той те е зачеркнал от сметките си. Под "недоразумения" това ли имаш предвид?
- Не искам да ги коментирам. Имах подкрепата на цялото ръководство и съм се разбирал с всички. Не съм имал никакви проблеми. Не съм обиден на никого, защото това са нормални неща във футбола. Няма място за примадони. Във футбола ги има тези неща. Гледам напред и се надявам в следващия ми отбор да се чувствам по-добре.

- Как оценяваш престоя си предвид това, че изигра само 5 мача?
- При положение че за 5-6 месеца изиграх само пет мача, завръщането може да бъде окачествено по-скоро като грешка. Ако знаех, че така ще се развият нещата, със сигурност бих предпочел друго, тъй като тогава имах доста предложения. Но бях поел ангажимент към собственика Гриша Ганчев, ако продължа да играя в България - да е за Литекс. Исках да се реванширам по някакъв начин на клуба, който ми даде много и ме разви като футболист, и да изляза да играя навън. Трябваше с моя опит и качества да помогна отборът да постигне целите си, защото знаем, че в последните две години не успяха да се класират в Европа. Затова се върнах в Литекс, за да направя така, че тимът да стигне до европейска квота. Мисля, че можех да бъда далеч по-полезен и да се реванширам на клуба. В крайна сметка не успях да дам нищо при втория си престой и не помогнах по никакъв начин за първото място в „А“ група. Съжалявам, че така се получиха нещата. Опитах поне по време на тренировките да предам опит на младите си съотборници. Те често се допитваха до мен. Говорили сме надълго и широко, защото почти по цял ден бяхме заедно. Надявам се съветите, които съм им дал, да са им полза.

- В последните месеци със силното си представяне Симеон Славчев привлече погледите. Има ли други таланти, които за момента остават далече от светлината на прожекторите?
- Всички младоци в първия отбор заслужават внимание, защото в даден момент може да покажат голямо израстване. Симеон Славчев се изяви най-силно през годината и се разви най-бързо. Неслучайно интересът към него е толкова голям. Той, освен че е много талантлив, е и работлив. На всяко едно занимание тренира като за последно и това му помага много да израства. А както знаем, във футбола трябва и малко да си перде, за да успееш. Има и други момчета като Румен Руменов и Пламен Гълъбов, за които тепърва ще се говори.

- През лятото Лудогорец отказа да поднови договора ти и бе принуден да напуснеш. Защо се стекоха така обстоятелствата, че един от хората с огромен принос за требъла през 2012 година и втората титла през 2013 година трябваше да си тръгне през задната врата?
- Имах договор за 1 плюс 1 години. От ръководството обаче решиха да не ми предлагат нов контракт. Казаха ми, че не влизам в плановете на клуба за новия сезон, и трябваше да си тръгна. Пожелахме си успех и това беше.

- С оглед представянето на отбора в Лига Европа, а и в първенството смяташ ли, че можеше да се впишеш и още да играеш като титуляр?
- Ако трябва да бъда честен, може би ще е малко пристрастно, но за мен нашият Лудогорец по времето на Петев беше по-добър. Реално обаче успехите говорят друго. За съжаление ние не можахме да материализираме класата и играта си в Европа. Още в първия кръг отпаднахме злощастно от Динамо (Загреб), а сега виждаме какво направи отборът на международна сцена. Винаги може да се намери оправдание - за първи път бяхме в Европа, изтеглихме тежък жребий. За мен обаче миналогодишният Динамо (Загреб) беше много по-силен. Хубаво е, че тази година Лудогорец се реваншира и постигна две победи над хърватите.

- Каква е за теб истината за отстраняването на Ивайло Петев от треньорския пост?
- Доста е необяснимо, при положение че под негово ръководство отборът стана шампион в две поредни години. Спечелиха се още Суперкупа и Купа на България, всички твърдяха, че Лудогорец играе най-красивия футбол и има най-добрия отбор. И едва след първата загуба в шампионата Ивайло Петев бе отстранен. Но явно нещата са се натрупвали и е било въпрос на време да бъде сменен. Съмнявам се да е само заради мача с Любимец, защото знаем, че в клуба не се взимат решения от днес за утре.

- Как видя случилото се с Ивайло Петев на „Герена“, който прие да поеме "Левски", за да го измъкне от кризата, но феновете го съблякоха?
- Няма смисъл да се коментира. Доста грозна сцена. Не отива на клуб като Левски да се случват такива неща. Никой не може да каже дали щеше да успее на „Герена“, но виждаме какво прави в Кипър. Дай Боже, да постигне още успехи. Определено това, което се случва в Левски, не е добре. Трябва да се даде повече време на треньорите, а не да се сменят през няколко месеца.

- Яд ли те е, че през лятото не прие офертата на ЦСКА, а се завърна в Литекс?
- Никога не знаеш какво те очаква. Исках да се реванширам на Литекс и затова избрах да отида там. Можеше и в ЦСКА да бъде по-зле от това в Ловеч. Поддържам връзка с Емил Гъргоров, който играе там. Коментирали сме с него тази тема, че е могло да бъде по-добре да съм в ЦСКА както за мен, така и за отбора, но така съм преценил тогава.

- Литекс е лидер в класирането с равни точки с втория Лудогорец, който обаче има мач по-малко. В надбягване между два коня ли ще се превърне битката за титлата?
- Като гледам програмата на останалите отбори, смятам, че и Левски могат да се намесят в борбата за титлата. Не бих се учудил, ако това се случи. ЦСКА също не може да бъде отписван. Очаква ни доста интересно първенство, особено в плейофите. Но Лудогорец и Литекс са с една крачка пред другите и са фаворити.

- Споделяш ли мнението, че Лудогорец е една класа над останалите и мисли повече за Лига Европа, а първенството остава на заден план?
- Лудогорец гради отбор вече трета година. Не се правят кой знае какви промени. Вкарват се само един или двама нови, които вдигат класата. Отборът вече доста време играе по един и същи начин. Придоби и самочувствие след успехите в Европа. Наистина играта на Лудогорец е най-малко едно ниво над останалите отбори в България. Да не забравяме и условията за работа, с които разполагат. Това също наклонява везните в тяхна полза.

- Какво предстои оттук нататък за Станислав Генчев? Имаш ли оферти?
- Ще изчакам да минат празниците и тогава ще взема решение къде да продължа кариерата си. За чужбина биха станали много трудно нещата по простата причина, че съм вече на 32 години. Трябва да отида в отбор, в който ме познават, или при човек, който знае качествата ми. За момента няма нищо конкретно. Дай Боже, да имам възможност да стана шампион още не един, а три пъти.