Старши треньорът на Етър Георги Василев подаде официално оставка. Както бе анонсирал, наставникът депозира молбата си за напускане в първия работен ден на годината точно в 11 часа в клуба, след което даде обширно интервю за "Велико Търново Спорт", в което посочи причините.

– Г-н Василев, бяхте казал, че последен ще си тръгнете от клуба, защо напускате?
– Аз мисля, че пак си тръгвам последен след това развитие на нещата. От една страна отказването на председателя на клуба (б.р. - Александър Нанков), от друга – заставането на футболистите зад него. Така че на практика в момента, в който си подадох молбата за напускане, за мен клубът реално не функционира. Дойдох с най-голямо желание и удоволствие, върнах се във Велико Търново, където винаги ми е било мястото. Тук съм се реализирал. Но в процеса на работата ми се очертаха някои тенденции във взаимоотношенията, които никак не отговарят на един професионален клуб. Най-малко искам да наливам допълнително масло в огъня – оттеглям се в един момент, в който мисля, че това е най-доброто решение. Бъдещето на Етър е друг въпрос, но смятам, че тръгването ми ще има положителен ефект.

– Не е ли най-големият абсурд в това, че Етър в момента е на първото място, а не някъде в дъното…
– Така е, отчитаме парадокс, който не знам с какви амбиции е свързан. Неведнъж казах, че завистта на хората е много силно развита, особено във футбола в нашия град. Това съм го почувствал и в силните години на Етър, когато беше на върха. И сега много рано го почувствах… Досега не съм изтъквал моето присъствие тук, още след първия мач със Спартак (Плевен) заявих, че заслугата за успеха е на председателя, на помощниците ми… Никъде не съм подчертавал, че моето присъствие е решаващо за първото място. Можеше да постигнем дори и повече, ако не беше това разногласие – от спортно-техническа и управленческа гледна точка. Не оспорвам, че председателят влага средства, пари, но спорът беше за това кой носи спортно-техническата отговорност. Тук определено имахме разногласия. Не може човек, който 35 години се занимава с футбол на високо ниво и има резултати, някой да му се меси. Това трябва да е изключителен приоритет на треньора. Аз съм се установил във Велико Търново, оставам да живея тук, винаги съм готов да помогна на Етър с каквото мога, но на този етап не виждам смисъл от моето присъствие в клуба. От 10 декември пропуснахме много време, все съм смятал, че нещата ще се изяснят и търпеливо ще се обсъдят. Пропуснахме важно време, сега клубът е мъртъв и не работи.

– Не можеше ли това да се направи и още преди последния кръг…
– Аз съм търсил хора, които стоят над председателя и те управляват града. Искал съм среща на най-високо ниво, на което да присъстваме аз, Нанков и кметът. Не се получи.

– Каква е истината за мача с Левски (Карлово)?
– Футболистите искаха да бият, в това спор няма. Имаха желание, обещали им бяха премии, не съм поставял под съмнение тяхната коректност. Просто бяха разколебани пред седмицата от постоянни приказки в съблекалнята зад гърба ми: „няма да е вече този треньор, друг ще е…“. Германците, когато сключват договор с треньор, го правят още в началото на предишната година. За да се създаде спокойствие и сигурност за бъдещето, и футболистите се съобразяват с това. А тук няколко дни преди последния мач им казват в съблекалнята: „няма да е този треньор…“, това е достатъчен повод за вътрешно разколебаване на играчите. Те вложиха труд и старание в Хисаря, но не бяха концентрирани. Искаха да бият, дори накрая избиха в излишни нерви и стигнаха до безразличие. Има и един друг важен момент – с кого ще са играчите. Помислете, от една страна е треньорският състав, който иска футболистите да тренират, да се потят, да ги водим по селата и грапавите терени, при лошо време. От другата страна е човекът, който ги тупа по рамото и им дава заплатите и премиите. Към кого ще са?!… Не съм се учудвал, че подкрепиха председателя. Затова смятам, че е сгрешено управлението на клуба.

– Тъй като нямахте намерение да напускате, подаването на оставката предизвикано ли е и от факта, че се закъснява със селекцията, че играчи, с които сте говорили, вече си намират други отбори?
– Периодът за работа между двата полусезона вече е загубен. Изоставаме със селекция, с подготовката… Селекция се прави със съгласието на ръководството и финансирането, а ръководство го няма. Трима-четирима футболисти, които бяха в плановете ни, вече заминаха в други клубове. Нито се знае дали ще има лагери, контроли… В този момент е по-добре аз да изляза от играта, за да може да се активира работата, защо да се губи цяла година?! Дано предприемат някакви конкретни мерки.

ВСИЧКО ЗА ВТОРА ЛИГА