Левски най-после успя да спечели трофей и да сложи край на дългото и мъчително чакане - цели 13 години. "Сините" победиха с 1:0 ЦСКА на финала вдигнаха Купата на България. В герой се превърна Илиян Стефанов, който се разписа в 57-ата минута.

23-годишният сърцат халф, който е юноша на Левски, даде откровено интервю за БЛИЦ часове след паметния успех: 

- Илияне, поздравления за големия успех! Осъзнаваш ли какво направи и колко много радост донесе на измъчената "синя" България? 
- Да, наистина осъзнавам този огромен момент. Много съм горд с успеха на Левски, на феновете и на целия клуб. Уникалните ни привърженици са едни от главните "виновници", както и Станимир Стоилов. 

- На кого посвещаваш гола?
- На великата публика на Левски.

3x500 лв. Бонус за мачовете от efbet Лига!

- Преди финала имаше ли моменти, когато си представяш как се превръщаш в герой?
- Не, по-скоро съм осъзнавал отговорността и това, че финалът е възможност да се постигне успех. Добре осъзнавах това и не съм бягал от отговорност.

- Преди гола имаше ли колебание дали да стреляш?
- Знаех, че топката щом е във Филип Кръстев, той ще погледне и ще види позицията, на която се намирам. Подаде ми я удобна и аз без никакъв замисъл директно стрелях. Радвам се, че влезе.

 

Голът който "взриви" стадиона!

Голът който "взриви" стадиона! #ЛевскиЕВечен

Публикувахте от ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI в Неделя, 15 май 2022 г.


- Може би това е най-важният гол в кариерата ти до момента? 
- Със сигурност е най-важният, но тепърва ще има и други. Със съотборници като Филип, Пламен (б.р. - вратарят Андреев), Марин Петков много добре се разбираме. Самите комбинации стават естествено. Комуникацията ни е на много високо ниво. Дори мога да кажа, че се разбираме с поглед. Усеща се как се забавляваме като играем заедно, играем с настроение и благодарим на г-н Стоилов, който ни дава шанс. Той повярва в нас, защото не е лесно за един специалист да избере момчета, които за първи път играят заедно и да ги налага. Той поема голяма отговорност, а и търпението. 

- Вдигнахте сериозно летвата, спечелвайки Купата на България. Може ли още следващия сезон да стигнете и до шампионската титла? 
- Да, шампионската титла е наша цел. Така ще е, скачаме смело. 

- Само допреди месеци беше резерва в Берое, а сега си на гребена на вълната, превръщайки се в герой за Левски. Усещаш ли, че си израснал? 
- Усещам го, защото треньорът ми дава много самочувствие и най-вече принципи, по които да се водя и да показвам потенциала си на терена. Това е тайната.

- На Станимир Стоилов едва ли му е било нужно да ви мотивира допълнително преди такъв важен мач, но все пак какво ви казваше в навечерието на финала? 
- Той ни представяше заряда на дербито. Обясняваше ни каква огромна отговорност е. Всички много добре осъзнахме какво ни казваше, съветваше ни какво да приложим в мача и го направихме. 

- Разказва ли ви за миналото и за успехите, които пожъна с Левски?
- Да, постоянно ни разказва. Припомняме си паметните мигове на Левски. Искаме нова "Синя приказка".

- Считаш ли се вече за един от новите лидери на Левски? 
- Усещам много голяма увереност в мен и в младите ми съотборници, които израстват всеки мач и с всяка минута на терена. Знам, че мога да разчитам на тях, както и те на мен, и че сериозността, с която работим всеки ден на тренировките, ще ни донесе сериозни резултати. Ние сме млади момчета и същевременно осъзнаваме тази важност, за това което тренираме всеки ден. Готови сме да се развиваме, можем да работим под напрежение. 

- Голямата радост беше след успеха, а преди финала имаше ли емоционални моменти и някакви по-специални преживявания?
- Вчера имах много любопитна история преди финала. Докато пътувахме към стадиона и автобусът ни преминаваше през синьо море от фенове по пътя към стадиона, виждах майки с деца. Всички в синьо, супер беше. Беше много деликатен момент, насълзиха ми се очите като виждах какво е усещането у хората, особено като виждах майки с деца да ни подкрепят, беше много красив момент.

- Би ли разказал за някой по-съкровен момент с публиката на Левски?
- Миналата седмица, когато победихме Черно море във Варна, отидохме да поздравим публиката, а леко встрани имаше едно малко момиченце. То стоеше и ни гледаше толкова ентусиазирано, очите й бяха толкова големи, взех я й я гушнах. Момиченцето дори се разплака от вълнение. Това много ви хареса и ме трогна. Прегръдката с това дете ми донесе чистота и искреност, която не може да бъде сравнявана с никоя друга, особено в изкуствения свят, в който живеем. 

- Споменавайки изкуствения свят, считаш социалните мрежи за губене на време ли, защото не си толкова активен там?
- Социалните мрежи са последното нещо, което ме интересува. Интересува ме да се подготвям физически и да работя върху менталното ми развитие. Това е причината да тренирам много и най-вече кондиционно извън официалните занимания. Стремя се много да се разwивам и го правя всеки ден. За мен самите социални мрежи са нещо повърхностно и са една самоизмама, от което лично аз нямам нужда, за да подхранвам самочувствието си. 

- Не е тайна, че обичаш да четеш книги. Сега имаш ли време да го правиш?
- Винаги намирам време за книги. Много обичам да чета, и то не художествена литература. В момента чета "Принципи" на Рей Далио. Тя е за един милиардер, който има хедж фонд, разказва как изключителните резултати се постигат като се прилага определена система от принципи, които важат за всички членове на организацията. 

Аз имам железни принципи в живота - честност, работа, справедливост и искреност. Единственото, с което не мога да се примиря, е двуличието.

- Сблъскваш се с него ли?
- Да. Никой не е застрахован, особено в днешния свят, но аз имам механизми, с които се предпазвам и те действат безотказно.

- Успехът вчера сигурно още повече ще сплоти колектива в Левски, но кои са най-големите ти приятели в съблекалнята?
- Пламен Андреев, Филип Кръстев, Марин Петков и Антоан Стоянов. 

- Много скоро към Левски ще се присъедини и Ивелин Попов. Какво е мнението ти за него?
- В неговото поколение, за разлика от всички други футболисти, които използваха националния отбор за трамплин към отбори в чужбина, той е осъзнал какво значи да играеш за родината. И така е възпитал и своето семейство. Ивелин направи балансирана кариера в успешни отбори в Русия. Мисля, че взаимодействието ни на терена ще бъде отлично. 

- Предстои ви евроучастие, докъде може да достигне Левски?
- На този етап не може да се каже докъде ще стигнем, но единственото сигурно е това, че аз и съотборниците ми ще даваме максимума и всичко, на което сме способни, за възможно най-добро представяне на Левски.

- Освен паметното попадение, което вкара, какво още от финала ще остане завинаги в спомените ти?
- Сълзите на "сините" фенове, които 13 години бяха с Левски, независимо от загубените финали и огорчението. Тази победа е за тях и им я посвещавам от цялото си сърце.

- На полуфиналите елиминирахте Лудогорец. Много скоро ще спорите и за Суперкупата на България. Левски доближава ли се вече до класата на шампионите?
- Опитваме се всеки ден да скъсяваме разликата. Имаме самочувствие, което расте. Вярвам, че ще вдигнем и втора купа през лятото, побеждавайки Лудогорец за Суперкупата.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 

Това са последствията от зверската битка с ЦСКА: