Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Славия направи успешен старт в Европа, измъквайки победата с 1:0 над Илвес (Тампере) при гостуването във Финландия. Ценното попадение реализира Момчил Цветанов в 80-ата минута. Преди полета от Финландия към България героят за Славия беше любезен да говори за читатлите на БЛИЦ:

- Чико, поздравления за победата във Финландия, която дойде след твой гол. Трудно ли беше в Хелзинки и преодолим отбор ли е Илвес (Тампере)? 
- Благодаря, че се свързахте с мен. Останах доста приятно изненадан от съперника. Илвес бяха с млади момчета, които се опитват да играят футбол. Беглите ми впечатления бяха, че са силови футболисти, залагащи на единоборства, но снощи се видя, че се опитваха да играят нормален футбол. Залагаха и на контраатаки, което ми допадна, защото ни се откриваха пространства и ние се опитвахме да вкараме. Дали аз съм вкарал или не, това няма значение. Важното е Славия да побеждава. При гола се оказах на точната позиция и съумях да отбележа. Радвам се, че попадението ми се оказа победно. Не съм герой, целият колектив сме герои - момчетата, които бяхме на терена, резервите, и останалите извън групата. Всички сме героите, защото сме едно цяло. Всеки един е допринесъл за победата. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

- На кого посвещаваш попадението, първо за теб с екипа на Славия?
- Този гол е за сина ми и за моята жена. Преди всеки мач се чувам с тях по телефона, винаги ми стискат палци. 

- Малкият ще бъде ли на реванша на "Васил Левски" или още не го водите по стадионите?
- Надявам се, ако е хубаво времето. Жена ми задължително ще присъства, но още не знам дали ще постигнем споразумение дали ще го вземе с нея. Синът ми още не е гледал мой мач на живо, но докато бяхме в лятна почивка и тренирах, той беше до мен на терена. Спеше в количката, а аз си тренирах. 

- От половин година си в Славия, как се чувстваш и спокоен ли си вече за титулярното си място?
- Не, не. Никой не можe да ти обещае титулярно място и да ти каже, че си основна фигура в отбора. Едва десетина футболисти в света могат да кажат, че са твърди титуляри. Всеки eжедневно се бори за мястото си. От няколко месеца съм в Славия и мога да кажа, че се чувствам на правилното място с правилните хора. Oбстановката е перфектна, сътоборниците ми и треньорите са супер земни, има настроение в тренировките. Сплотени сме и сме едно голямо семейство.

- Впечатлихте и с факта, че снощи победихте с изцяло български състав. 
- Така е. Другите родни клубове могат да се замислят върху това. Изключвам Лудогорец, където разчитат на класни чужденци и постигат големи успехи. Но на други отбори може да им светне лампичката, че и с български футболисти могат да се случат нещата, за които мечтаят. Ние българите винаги сме подценявани, привличат се чужденци с незнайни качества, гледани само по YouTube. И в клубовете у нас си мислят, че като ги вземат, ще им решават мачовете. А всъщност като дойдат в България, се убеждават, че не е това, което са гледали по видеата. И оттам се получава цялото това разминаване, след което знаете какво се случва по традиция - гонене, разтрогване на договори... Крайно време е да започне да се дава повече шанс на българите. Има някои, които стоят без отбор, заради знайни и незнайни чужденци.

- Мачът снощи ще се запомни и с постижението на Георги Петков, който на 42 години и 4 месеца стана най-възрастният български футболист, който играе в европейските клубни турнири. Поздравихте ли го?
- Да, страхотно постижение за него. Георги Петков е жива легенда, който още играе футбол. Богатство е, че го имаме в състава. Петков като е на вратата, ни вдъхва спокойствие. Той е човекът, който повдига духа в съблекалнята. Винаги го слушаме, само можем да черпим опит от Петков.

- Целите пред отбора за новия сезон в Първа лига?
- Все още нищо не говорим за първенството, защото имаме реванш. След това евентуално и сблъсъци с Хайдук (Сплит), срещу които ще ни бъде много трудно. Сега сме фокусирани изцяло върху реванша. След това идва ред на шампионатните мачове. Собственикът ще постави целите пред отбора.

- Коментарът ти за представянето на другите ни евроучастници?
- Стисках палци за ЦСКА, за Лудогрец също, за другия отбор не мога да коментирам.

- Сигурно и ти си изненадан от загубата на Левски от Вадуц? 
- И аз като г-н Стефанов им желая да ги елиминират. Желая им успех, но най-вече на ЦСКА и Лудогорец.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Лятна подготовка 2018 в Първа лига