ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Георги Василев - Гочо е една от големите легенди на Локо (Пд). Малцина знаят, че е роден на 9 юни 1944 година в град Валовища, днешна Гърция. По паспорт обаче се води набор 1945. Данните му са подменени, за да може да играе за младежкия национален отбор на Балканиадата през 1969 година, когато България печели турнира. Той е и сребърен медалист от Олимпиада в Мексико през 1968 година. Футболната му кариера е изцяло свързана с Локомотив, където играе в периода 1963-1979. С отбора печели сребърните медали в "А" група през 1973 година и бронзови през 1969 и 1974 година. Потърсихме го да коментира предстоящото дерби Локо (Пд) - "Ботев" и да разкаже интересни моменти от собствените си сблъсъци с "жълто-черните". Легендарният нападател е рекордьор по голове в пловдивското дерби - 12 пъти е вкарвал във вратата на "Ботев". Ето какво разказа Гочо Василев пред БЛИЦ:

- Г-н Василев, предварително ясен ли е сблъсъкът за Пловдив с оглед класирането и показаните от двата отбора резултати?
- Не. Това е мач, който никога не може да се прогнозира. Да, "Ботев" изглежда фаворит. Напред е в класирането има отлични футболисти. Но в историята са останали много мачове, в които "по-слабият" отбор печели.

- Как гледате на треньорския сблъсък Стефан Генов - Ферарио Спасов?
- Стефан Генов е по-неопитен, но това няма никакво значение. Тактика за мача е важна. Определено има значение кой треньор как ще подходи, но в повечето случай двубоят се решава от футболистите. Ако те се раздадат, търсят победата, подходят сериозно, могат да компенсират някоя треньорска грешка.

- Вие редовно вкарвахте голове на "Ботев" като футболист. Има ли в сегашния отбор на Локомотив играч, който може да тръгне по вашия път?
- Знаете, че в момента в Локомотив е пълно с млади момчета. Всички те имат качества и потенциал, но само от тях си зависи до къде ще стигнат. Важно е как ще подходят към кариерата си. Как ще се влагат в тренировките, в мачовете. Знаете, че футболът е труд. Ако те са професионалисти, могат да стигнат много далеч.

- Какво си спомняте от сблъсъците, които вие водехте в "Ботев"?
- За мен градското дерби винаги беше празник. Това бяха специални мачове, защото целият град се вълнуваше от тях. Това беше тема номер 1 под тепетата. Няма как да не почувстваш този двубой по по-специален начин. А когато печелехме животът сякаш ставаше по-хубав. Обстановката в отбора се променяше много, настроените се повишаваше...

- Има ли мач срещу "Ботев", който е по-специален за вас?
- Те всички до един са ми специални. Помня всяка среща с "Ботев", в която съм играл. Не мога да кажа, че определено дерби го обичам повече, защото така ще омаловажа останалите сблъсъци.

- А има ли гол, който ви е по-скъп?
- Головете ми срещу "Ботев" не са един и два, че да са ми скъпи. Имам 13 попадения във вратата на съперника. И тях също си ги обичам по равно. Всеки гол за мен беше важен.

- Как подхождаха треньорите ви преди градското дерби. Събираха ли ви на режим? Имахте ли ограничения за разходки из града, за да не ви натоварват феновете с очакванията си?
- Не, нямаше такива неща. Градското дерби винаги беше тема номер 1 в Пловдив и логично запалянковците се интересуваха от него. Но никой не ни е спирал да излизаме из града, да говорим с хората... Режим също нямаше. Спахме си по домовете. Всеки от нас знаеше как трябва да се държи преди мач. Е, случвало се е да ни съберат за една вечер, но това не е като сегашните лагери.

- А след мач как ви гледаха из града?
- Ако печелехме, беше фантастично. Излизаш по главната и усещаш любовта на феновете. Привържениците на "Ботев" естествено не ни обичаха, но това нямаше значение. Срещаха ни хора, поздравяваха ни. Предлагаха ни да ни черпят едно кафе, лимонада, коняк... Усещаш, че си зарадвал хората.

- Какви бяха премиите ви за победа срещу "Ботев"?
- Е, за премии е смешно да говорим. Тогава животът беше съвсем друг. За мачовете с "Ботев" премиите бяха по-големи, но не много. Ако например за успех получавахме по 20 лева, за градското дерби ги правеха 25. Нещо такова беше. Не е като сега, премиите да са по-големи от заплатата...

- Случвало ли се е да получите премия в натура от привърженик. Примерно прасе, агне, луканка...

- (смее се) Не, нямаше такива неща. Макар че да призная, за мен имаше и по-специални премии. За моите 150 гола с екипа на Локомотив съм получил 300 кебапчета. Помня, че ми даваха по 2 кебапчета на гол, та така се получава тази специална премия.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ