Славия уцели шестица от тотото с привличането преди няколко месеца на Иван Минчев от ЦСКА. Роденият в Казанлък техничар за втори път вкара на съперник по фамозен начин, прехвърляйки ефектно първо Иван Караджов при победата с 3:1 над Верея в началото на октомври, а вчера и Войтех Шром при успеха с 2:1 срещу Черно море. 25-годишният Минчев има три гола от началото на сезона в Първа лига и шест асистенции. Амбициите му са в края на сезона попаденията да бъдат повече от головите му пасове. Ето какво сподели Иван Минчев пред БЛИЦ СПОРТ:

- Поздравления за красивия гол, как реши да прехвърляш Шром и имаше ли късмет в ситуацията?
- Мисля, че запуших устите на тези, които казаха, че благодарение на късмета съм вкарал на Караджов в мача ни с Верея. Тогава чух, че съм го прехвърлил случайно. Видяхте, че вчера повторих упражнението и успях да отбележа и на Шром по същия начин, така че не е късмет и случайност. Влязох навътре след двойно подаване с Ивайло Димитров, видях, че вратаря е леко напред и е скъсил ъгъла, и реших да го прехвърля.

- Това ли е специалитетът ти?
- Не точно, просто отново ми се получи с прехвърлянето. Специалитетът ми са далечните удари. Те са ми любими.

- Победата успокоява ли ви?
- Много е важно да побеждаваме и да трупаме точки. За момента не сме спокойни, всеки мач играем за победа. Успехът вчера ни даде увереност.
 
- Може ли това да е началото на успешна серия за Славия? Предстоят ви мачове с удобни съперници - Верея, Нефтохимик, Пирин, Локомотив (Горна Оряховица), Дунав...
- Не смятам, че има удобни съперници. Всички отбори сме нагъсто, разликата в точките в малка. Искрено се надявам с успеха вчера срещу Черно море да сме дали началото на дълга победна серия. Имаме сили да бием наред.

- Имате ли поставена цел класиране в Топ 6?
- Не ни е цел на всяка цена. Играем мач за мач. Нямаме поставена задължителна цел.

- Първо работи с Александър Тарханов, сега с Владимир Иванов. Какво промени Фугата в Славия?
- Има известни промени в тренировъчния процес, в дисциплината и в отношението на младите, които сега забелязвам, че тренират по-сериозно. Владимир Иванов постоянно ни вдъхва увереност. Промените в Славия след Тарханов не са чак толкова големи. Да, напуснаха ни Домовчийски, Балджийски, Хичо, но дойдоха други момчета. Сработихме се по време на зимната подготовка.

- Асистира на Сердер Сердеров за първия гол вчера, ще продължиш ли да му подаваш или той пак ще отпраши нанякъде?
- Да, върна се в отбора и каза, че остава. Сердер имаше уговорка с ръководството и трябваше да направи трансфер, но не станаха нещата. Той е добро момче, не се мисли за звезда, приехме го нормално. Част е от колектива ни.

- Някои те наричат БГ Меси...
- Не, моля ви. Не искам така да ме наричате. Аз съм Иван Минчев.  

- Имаш три гола за Славия в Първа лига, колко още можеш да вкараш до края на сезона?
- Не гоня определена бройка, но искам в края на сезона головете да бъдат повече от асистенциите ми. Обичам да подавам, да изработвам попаденията и най-важното - Славия да побеждава. До момента имам шест асистенции.

- Беше за кратко в ЦСКА, защо не успя да се наложиш на "Армията"?
- В началото, когато ме привлякоха от Монтана, нещата бяха сложни - от два отбора стана един. На "Армията" бяхме няколко момчета от други клубове - аз, Александър Дюлгеров, Лазар Марин... Имаше два лагера - чужденци и българи. След като не получих достатъчно шанс - само 25 минути срещу Нефтохимик, пожелах да си тръгна. Помолих да ме пуснат и им казах, че искам да бъда в клуб от Първа лига, в който да играя редовно. Имаше вариант да остана и да бъда в ЦСКА II, но това не ме удовлетворява.

- Ако получиш предложение от ЦСКА, би ли се върнал на "Армията"?
- Надявам се някой ден да се върна, но на този етап мисля само за Славия.

- Предстои вечно дерби, кой ще победи - Левски или ЦСКА?
- За ЦСКА съм, все пак минах през този отбор. А и оставих приятели там, ще стискам палци за тях в събота.

- В Левски имаш ли приятели?
- В ЦСКА са повече. От футболистите на Левски съм играл само с Антон Огнянов - в Любимец.

- Как се насочи към футбола и какво си спомняш от първите си стъпки в родния ти Розова долина (Казанлък)?
- До 14-годишен бях в Розова долина, след това отидох в Ловеч, където изкарах три години. В семейството ми няма футболисти, аз сам избрах този път. Ритах на улицата, когато бях малък, така се запалих.

- Кой е първият ти треньор?
- Най-благодарен съм на Кральо Орозов, лека му пръст, почина преди две години. Той ме е научил на много неща във футбола. Благодарен съм и на президента на Векта (Пловдив) Петър Никленов и на треньора ми там - Димитър Палазов. Те също са ми помогнали много.

- Прибираш ли се често в Казанлък и гледаш ли мачове на Розова долина от първенството на Югоизточната Трета лига?
- Редовно си ходя и при първа възможност гледам мачовете им. Следя как се представят. Жалко, че са чак в Трета лига. Бяха получили покана да попълнят първенството на Втора лига, но я отхвърлиха, тъй като нямат нужните финансови средства.
 
- Надяваш ли се един ден да играеш в чужбина?
- Всеки български футболист мечтае да излезе навън. Не знам какво ще се случи, но на този етап съм се фокусирал изцяло в Славия.

- Отново ли Лудогорец ще бъде шампион?
- Да, вижте се разликата между тях и другите. Лудогорец има най-качественият отбор.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: Tрансфери и зимна подготовка

Tелевизионната програма на Първа лига

Всичко за Първа лига