Защитникът Мартин Кавдански е единственият български футболист в момента в професионалния футбол на Франция. 30-годишният бранител от това лято защитава екипа на Клермон, където е неизменен титуляр. Юношата на Левски изкара успешен пробен период, в който беше одобрен от... жена. Доскоро начело на отбора от Лига 2 беше Корин Диакре, но сега Кавдански и съотборниците му имат нов треньор - Паскал Гастиен, а тимът е седми в таблицата и се цели в класирането за елита. 

Бившият защитник на Славия, Локомотив (Пловдив), Берое, Черноморец, Марек, Локомотив (Горна Оряховица) и други отбори даде интервю за БЛИЦ СПОРТ в навечерието на световната квалификация с Франция. Мачът на "Васил Левски" е в събота от 21:45 часа.

- Свикна ли вече в Клермон и доволен ли си от представянето си до момента?
- Да, много бързо се адаптирах тук. Чувствам се идеално в Клермон. Приеха ме много добре в клуба, засега нещата вървят отлично. Бързо се наложих, играя титуляр. Смятам, че вече се доказах. В началото е трудно, докато не покажеш качества, докато не те видят. Като нов е нормално да имат някакви съмнения в мен, но минах през това. Показах, че мога да играя тук и сега трябва само да поддържам нивото и да давам най-доброто от себе си.

- Какви са целите пред Клермон този сезон? 
- Целим се в баража - третото място в класирането. Атакуваме Лига 1, много искаме да се класираме, но предстоят доста мачове, още нищо не се знае. Надявам се да се класираме директно, но има много време. 

- Интересно е, че беше привлечен от жена-треньор, разкажи малко повече.
- Да, така беше. Доскоро треньор на Клермон беше Корин Диакре, но се раздели с нас, тъй като стана треньор на националния отбор на Франция за жени. Настоящият ни треньор преди това работеше в школата и се занимаваше с втория отбор. За треньорката, която ме привлече в клуба, мога да кажа само хубави неща. Благодарение на нея съм във Франция. Когато пристигнах, ми обясни, че са й предлагали доста футболисти. Търсила е централен защитник с опит и като е видяла, че съм играл преди в Метц и зная френски език, се е спряла на мен. Каза ми, че още след първата тренировка е взела решение, че ще бъда полезен на отбора. Благодарение на агента ми Николай Жейнов се озовах в Клермон. Искам да използвам случая и да благодаря на него и екипа му. Те свършиха всичко. Иначе - да, малко странно е, че жена е треньор. В началото като разбрах ми беше интересно. Още от първия ден при нея, след като пристигнах в Клермон, независимо, че е жена, се убедих, че никой не може да си позволява да я омаловажава. Каквото кажеше, всички я слушахме и изпълнявахме. Имаше трима помощници в щаба. За Франция е нормално нещо жена да е треньор на футболен клуб. Дано някой ден и в България това се случи, но се съмнявам. 

- След като преди години игра в Метц, смяташе ли, че един ден отново ще се върнеш във Франция? 
- След като тогава се прибрах в България, докато бях в Славия имаше възможност за трансфер във Франция, но не станаха нещата. После и докато играех в Локомотив (Пловдив) бях близо до трансфер във Франция, но пак не стана. С течение на годините започнах да се съмнявам, че един ден отново ще изляза в чужбина, но се случи така, че ето - пак съм тук. Просто всеки трябва да вярва, че нещата ще се получат. Когато ежедневно работиш съвестно съдбата ти се отблагодарява.

- Има ли шанс националите ни да изненадат Франция утре? 
- Имаме сили за една точка, защо не и за три. Можем да ги излъжем, трябва да си вярваме. Да, Франция е фаворит, но това е на хартия. Като всеки съперник трябва да имаме уважение и респект. Ние показваме добри игри, голямо израстване. Момчетата играят дисциплинирано, заедно, помагат си на терена. Именно с взаимни усилия може дори да се поздравят с успех утре. Желая им успех. 

- Франция гони задължителна победа, още повече след срамното 0:0 у дома с Люксембург. 
- Да, така е. Напрежението е при тях, нямат право на грешка. Четох в медиите тук интервютата, които даваха националите на Франция. Казват, че в София ще им е трудно. Обещават да излязат максимално мотивирани в събота. 

- Отделя ли се голямо внимание на мача в местната преса?
- Пишат всеки ден. Писаха, че и сега в нашия отбор има Костадинов (б.р. - халфът Георги Костадинов). Но му бяха сгрешили отбора. Писаха, че е играч на Левски, а той е в Макаби (Хайфа). 

- Гризман и Мбапе ли ще бъдат основната заплаха? 
- Всички до един са футболисти от световна класа. Всеки от тях може да реши мача.

- Говорим за футболисти, струващи милиони евро...
- Така е, но парите нямат значение на терена. Няма спор, че френските национали са висока класа. Милионите обаче не играят на терена. Важното е нашият отбор да играе както досега - на максимум. 

- Има ли закачки между теб и съотборниците ти в Клермон преди световната квалификация?
- Има, това е нормално. Някой като ме попита какво ще правим в събота и аз отговарям, че няма да им е лесно срещу нас. Те ми обясняват, че ако защитниците в националния отбор са толкова агресивни и здраво стъпващи в дуелите като мен, Гризман и компания наистина ще имат проблеми.

 

- Надяваше ли се на повиквателна за този мач?
- Нормално е да очаквам, играя редовно в Клермон. Всеки футболист мечтае да бъде в националния отбор. Има треньор, който решава кой да вика. Дано и тази ми мечта се сбъдне някой ден. Ще си дам сърцето на терена, ако съм в националния. Всеки футболист трябва да мисли по този начин.

- Във Франция говорят ли още за 1993 година, когато Емил Костадинов им отряза главите на "Парк де Пренс"? 
- Още не са забравили случилото се. Когато пристигнах в Клермон, като разбраха, че съм от България и пак се сетиха за "Парк де Пренс". Но неприятното е, че още живеем с този голям успех. Продължават да ни топлят спомените от лудото американско лято 94-та. Това е лошото. Докато французите вървят напред, ние си стоим на успехите отпреди много години. 

- Преди да преминеш в Клермон играеше за Локомотив (Горна Оряховица). Какво не ви достигна да се спасите от изпадане от Първа лига?
- Имахме добри футболисти - както българите, така и чужденците. Но просто така се стекоха обстоятелствата, че за последните мачове имаше много контузени. За най-важните мачове бяхме 12-13 човека, от които само 6-7 от основните, които изнесохме целия сезон. Не се получиха нещата и изпаднахме. 

- Следиш ли какво се случва в родния ти клуб Левски?
- Да. Радвам се, че дойде треньор, който е доказан специалист. Гледах му интервюта, харесва ми как разсъждава. Привлякоха много добри футболисти и с всеки мач отборът израства, стават по-добри. Нужно им е време обаче, защото направиха селекцията в движение. Но определено тази година ще е много по-интересно от миналия сезон. Левски и ЦСКА са много по-силни и на Лудогорец изобщо няма да е лесно. Всичко ще се реши в преките им двубои. 

- Срещаш ли се с българи в Клермон-Феран?
- Не, тук май не живеят българи, за съжаление. Наскоро един французин ми писа и ми каза, че жена му е от Пловдив, работят тук. Отговорих му, че ще ми бъде приятно да се видим, но още не сме се срещнали. Няма българи около мен. От месец и половина жена ми и дъщеричката ни са тук, но сега ще се прибират обратно в България. Присъствието им ми дава спокойствие, друго си е като сме заедно. 

- Договорът ти е до 2019 година нали?
- Да, подписах за 2 години. Концентриран съм изцяло върху изявите си с екипа на Клермон. Всички в клуба работим по постигането на голямата цел - класиране в Лига 1. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ