Собственикът на Локомотив (София) Иван Василев е огорчен от случилото се в мача срещу Хебър (3:3), когато хулигани биха хора от ръководството на гостуващия отбор от Пазарджик. Впоследствие Дисциплинарната комисия глоби столичния клуб с 3750 лева парична глоба и шест срещи без публика. В "Надежда" на дневен ред е и още една гореща тема - кой да стане треньор след раздялата със сърбина Младен Додич. Иван Василев говори по актуалните въпроси специално за БЛИЦ: 

- Защо се стигна до раздялата с Младен Додич?
- Първо искам да уточня, че тя е по взаимно съгласие. Разделяме се приятелски. Наистина с Додич сме големи приятели. Благодарихме му за съвместната работа. Просто последните три мача не се развиха добре за нас (б.р. - равенствата 3:3 с Нефтохимик и Хебър, както и загубата с 2:3 от ЦСКА 1948) и най-логичното е да потърсим промяна. Така е в треньорската професия. А и Додич беше при нас почти две години, което не е никак малък период.

Търсим вината и във футболистите, защото те са главните действащи лица. Истината е, че се събра голямо напрежение в Локомотив, особено със случката от мача с Хебър. При тази обстановка беше нормално да се потърси промяна, все пак гоним високи цели. 

- От думите ви разбираме, че предстои раздяла и с футболисти... 
- Да, възможно е. Освен това ще привлечем нови попълнения - поне eдин-двама играчи, за да бъдем конкурентоспособни през пролетта. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Няколко имена вече се спрягат за треньорския пост в Локомотив, Вили Вуцов сред вариантите ли е?
- Много са вариантите, но ние не бързаме. Оглеждаме се, ще решим. Вили Вуцов е много добър треньор, но и е скъп. Хората си имат изисквания. Говорих със Стойчо Стоев. Поканих го да се върне в Локомотив, но отказа, защото чака за чужбина. Дай Боже да му се случат нещата, той е добро име, желая му успех.

- Ще зимувате на четвъртото място с 30 точки, на цели 16 от лидера Септември (София). Ще успеете ли да се преборите с тях и ЦСКА 1948 за място в елита? 
- Към това се стремим,  борбата продължава. За съжаление изпуснахме много точки последните мачове. Играем добре, но победите ни убягват. Специално за последните три срещи го отдавам на малшанса и липсата на опит у някои наши футболисти. 

- Защо се стигна до грозния инцидент в домакинската ви среща с Хебър, когато ваши фенове биха човек от ръководството на гостите - братът на шефа им Иван Папазов - Красимир. 
- Жалко, че не бях на стадиона, бях възпрепятстван заради бизнес ангажименти. Сигурно щях да предотвратя грозните сцени. Много е неприятно, че до 25 април ще бъдем без фенове - 12-ият ни играч. Обжалваме тежкото наказание. 

- Какво ви кара да мислите, че санкцията ще бъде намалена?
- Тези с качулките - биячите, може да не са наши привърженици. Това са провокатори. 

- Не ги ли познавате? 
- Категорично не! Не знам кои са. Никой в Локомотив не ги познава. Не за първи път се случва подобно нещо - влизат някакви хора с качулки, трошат и правят безредици. Това е провокация, защо трябва да ги приемаме, че са наши фенове. И заради тях сега 1500-2000 човека, които посещават редовно мачовете ни, страдат и не могат да идват на мачовете. Надявам се наказанието да бъде намалено, като се вземат предвид всички тези неща. Аз нямам вражда с ръководството на Хебър. Много съжалявам, че така се получи. 

- Имате ли решение как да бъде изкоренен проблема с вандалщината по стадионите?
- Трябва здрава ръка, законите да се спазват. Допреди две години имахме най-хубавата публика. Именно заради верните фенове на Локомотив, обичащи отбора, се захванах с клуба. Направихме много, постоянно инвестирам, не ми е никак лесно. Много искаме да върнем Локомотив в елита, борим се това да се случи. Клубът се развива. Просто Локомотив е една стара машина, които иска дълго време ремонт. 

Финансирането на отбора всяка година в "Б" група са пари, хвърлени в канала. Разходите не са никак малко. В клуба има около 50 човека на трудов договор, това е като едно средно предприятие. Поддръжка на терени, пожарни и линейки за мачовете, съдии, много са разходите. А и Локомотив няма нито политическа подкрепа, нито общинска, нито пък сериозни спонсори. Правим каквото можем, не е малко. Играем феърплей - честно и почтено, което е най-важно. И така ще продължим. Дай Боже да я докараме до бараж и да влезем в елита. Отборът ни в момента е най-добрият, откакто взех клуба. Все пак привлякохме 12 нови играчи през лятото, иска се време да се сработят още по-добре.

- Имате ли предпочитан вариант за президент на БФС?
- Кандидатите за поста трябва да имат платформа за развитието на българския футбол. Когато се запознаем с концепцията им, ще вземем решение зад кого да застанем. Сега най-важното е националите ни да спечелят двата мача и да се класираме на Евро 2020. Това ще бъде плодът на старото ръководство начело с Борислав Михайлов, който не направи никак малко за футбола ни.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ