ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Членът на УС на "Левски" Иво Тонев коментира всички наболели теми около "сините". Бившият изпълнителен директор говори за отношенията си с Наско Сираков, за Славиша Йоканович, "Газпром". Тонев разкри от къде идват парите в "Левски", както и от какво са впечатлени в руския енергиен гигант и защо са избрали "Левски". Бившият шеф на тотото говори и за това дали Бойко Борисов помага на "Левски" в интервюто си пред Канал 3.

-Какъв беше поводът да мълчиш пред медиите? Сърдит ли си? Обиден ли си?
-Нито съм сърдит, нито обиден, нито има за какво... По принцип и сега не мисля, че има за какво да се говори. Има въпроси, които интересуват феновете на "Левски", на които трябва да се отговори, затова реших да говоря. Има динамични процеси в момента, разделихме се с много, взехме нови.. Това са процеси, които касаят обаче Наско Сираков...

-Цялата минала година нещата се въртяха около теб...Преживя ли краха от Славия, заради който подаде оставка?
-Нещата не са точно така. Аз бях взел решение да подам оставка много преди мача със Славия. Така съм преценил, така мислех, че е редно... Не успяхме да спечелим купата. Бях си го взел като решение предварително.. Вероятно докато не направим дубъл ще бъда разочарован от изминалия сезон.

Аз нито съм си тръгнал от "Левски", нито съм се връщал... Искам да се концентрирам върху изграждането на сектор "А"... Титли се печелят, мачове също..И се губят.. Изграждане на стадион е друго нещо... Направихме две игрища много добри, тревни, там тренират и мъжете, и децата. Има и други неща, но не ми стигна времето и парите...Стадионът и базата са нещата, които дават основата на един клуб да се развива по европейски.. Играчите, които се купуват, са преходни.. Базата дава основата.

Моето виждане е, че треньорът трябва да взема решенията и да избира играчите, а моята част е финасовата. Човек трябва да е разумен - не можем да искаме играч за 1 милион, ако можем да вземем подобен за 250 000. На моменти съм озаптявал мераците за по-скъпи трансфери.

-Никъде в тази поредица от инвестионни идеи и предстоящи не чух Тодор Батков...
-Батков участва във всички проекти, а и за стадиона помага финансово. Така че трябва да имаме уважение към човека.

-Защо в началото бе целият стадион, сега се спряхте само на ремонт на сектор "А"?
-Никога не е стояла темата за целия стадион. Ситуацията и финансовите ни възможности не позволяват да мислим за целия стадион. Важно е сектор "А" да завърши на 24 май.

-Кой плаща?
-Ние, плюс един договор - една компания, която в следващите 10 години има право да провежда концерти на "Георги Аспарухов". Чуждестранна е фирмата, но е заложено, че концертите ще бъдат съобразени с нашия календар мачовете. Заради този договор не подписахме с голяма немска фирма. Нейното искане обаче беше ние да се съобразяваме с техните събития. Можеше да се получи да ни кажат: "Днес си търсете стадион, на който да играете." Преговорите бяха за договор за 15 години за много голяма сума, с която щяхме да построим три сектора наведнъж. Но в крайна сметка не се получиха нещата. Няма как ние да инвестираме като в другите страни... Вижте, в Сараево например цените на билетите са 15 евро, а ние слагаме едни цени 5-6 лева...Но такива са реалностите тук.

-Газпром?
-Това е една тема, по която имаше много интересни неща през последните месеци, но не искам да говоря. Има една стара приказка: "В ада на всички казани на всички държави има пазачи, само на българския няма, защото ако някой тръгне да излиза, останалите го връщат обратно". Не искам да нападам колегите, които излязоха с декларация.. Ще мине време, ще стане ясно.

-Гриша Ганчев те нападна остро пролетта?
-Това е един човек, който има интересн изказ, но не искам да го коментирам...

На последния мач с Литекс, втора минута червен картон и дузпа.. За нас аз съм спокоен - "Левски" през пролетта игра честно. Да имаше грешки в наша полза, признавам, не съм глупак, но аз не съм виновен, че съдиите са сгрешили. Не мисля да отговарям на никой и да го коментирам. Животът е такъв - човек днес е на едно място утре на друго. Все някога може да се разбере кой какво е направил...
Познавам отдавна Гирша Ганчев. Той не е глупав човек, има интересен изказ, но някой неща не ги е казвал.

-Кои са истинските собственици на "Левски"? Гриша Ганчев каза, че е получил смс от истинските собственици.
-Аз съм Иво Тонев, мога да говоря от мое име. Питайте Гриша Ганчев за какво говори.

-Парите, за които ти се грижиш, от къде са?
-Парите са от ВТБ, Тодор Батков, МТел и всякакви други приходи, които има всеки един клуб.

-Най-мрачните сценарии чертаят "Левски" да извърви пътя на ЦСКА...
-Не искам да коментирам ЦСКА. Не искам да им се подигравам, но е несериозно да говоря за тях."Левски" е сериозна институция и не вярвам да се стигне до подобие на ЦСКА.

-Кой изгони чужденците и защо бе взето това решение?
-Изгонването на чужденците бе изцяло желание на Наско Сираков и по никакъв начин не беше свързано с финанси. Не е напълно вярно, че са си тръгнали тези с най-големите заплати. Само един от тях беше с по-високо възнаграждение – Жоао Силва. Причините въобще не са били финансови.

Чуждестранните футболисти, с които и в момента водим преговори, заплатите им също са на добро ниво. Изключвам Мирослав Иванов и Макриев, въпреки че и техните пари не са лоши за българските стандарти. Естествено не колкото на Жоао Силва. Още когато го взимахме бях притеснен от заплатата му и въобще от сумата, която платихме за него. Но треньорският състав тогава имаше сериозно желание той да бъде привлечен. Силва беше на 22 години, очакваха от него играч, който ще се развие и дори ще се изкарат пари от него. Не се случи така, напротив. Загубихме много пари от Жоао Силва, това е истината. Още в началото бях против, тези неща не се знаят. Още при преговорите в Австрия им казах да стават и да си заминават заедно с агентите му. Но е минало. Наблюдавам Сираков. Той е изключително прецизен в подбора на футболистите, естествено и Йоканович има дял при привличането на всеки нов. Но нищо не е на всяка цена и не се прибързва именно за да се избегнат такива грешки.

"Левски" губи много пари от раздялата с четиримата футболисти. Наско предложи да бъдат освободени Рамос, Мулдер, Силва и Лопес, когато имахме среща с него, Батков, Йоканович и Йовов. Когато той го предложи като негово желание и искане, мисля, че бяхме длъжни да застанем зад него, да се съобразим със желанието му и да го подкрепим. Това го казах пред всички. Поехме рискове. Но той е спортно-технически директор и е нормално да взима тези решения.

Всички изгонени футболисти вече разтрогнаха, с изключение на Дъстли Мюлдер. Смятам, че се разделихме по най-коректния начин и при разумни условия за "Левски". Държа да подчертая, че изключително голяма роля в тези преговори имаше Христо Йовов. Отново той има основна заслуга за оставането на Антонио Вутов.

С Мюлдер нещата продължават и ние се отнасяме по един абсолютно професионален начин. Той в момента тренира индивидуално. Няма какво повече да го обсъждаме. Интересите на клуба трябва да бъдат защитавани от всички ни. Кевин Бру беше взет юни месец, а Кристиан Себайос и Витоло ни бяха предложени през август.

Естествено, че усещам вина за провалените трансфери. Какво да кажа, че просто съм изпълнявал желанията на този или онзи и че не съм мислил? Напротив, мислил съм. Но тогава в този момент, както и сега за Наско Сираков, съм смятал, че трябва да уважа мнението на треньора. Вероятно грешката ми е била, че е трябвало да бъда малко по-краен и да се намеся в определянето на клубната политика. Със сигурност имам вина и си понесох последствията през последните месеци.

Когато не приех условието на Мъри да се върне заедно с Наско, нещата бяха други. Тогава не искам да се връщам. Стоилов безспорно е качествен треньор. В Ботев това се видя за много кратко време. Отборът играе приятен футбол и това няма как да се отрече. Изцяло негова заслуга е.

-Кой доведе Славиша Йоканович в "Левски"? Остана впечатление, че ти си го довел на "Герена"?
И аз, и Наско Сираков поканихме Йоканович, за да съм честен. Аз говорих с него първо, защото ми го предложиха приятели. Говорих с него първи поради причина, че те в този момент той беше с въпросните мои приятели в Сърбия. Съобщих на Сираков, че има такова предложение. Сега е моментът да кажа ясно и точно, понеже се писаха разни неща, с него имам отлични отношения. С Йовов и Йоканович – също.

Не искам да коментирам отношенията ни с Наско преди това. Имахме двамата дълъг разговор насаме. Каквото сме имали да си кажем, сме си го казали. "Левски" е над всички. Отборът преживява труден период и трябва да се съвземе, за да бъде това, което всички искат. Феновете ни бойкотираха, но взеха изключително правилно решение, без никой да се опитва да им влияе. Заради тази публика "Левски" е бил и винаги ще бъде най-великият отбор в България. Те винаги имат собствен поглед върху събитията, ако щете и върху политическата обстановка. И никой не може да им влияе, винаги заемат определена позиция.

-Като гледаш Ботев, съжаляваш ли за Мъри?
-Не, не искам да се връщам назад. Мъри е страхотен треньор, работи много добре в Пловдив и всички го виждат. Радващо е, че "Ботев" се възроди като отбро. Какво по хубаво. Те строят терени, развиват се, така трябва да се действа. Литекс построи миналата година, Локомотив (Пловдив) прави ремонт.. Така се прави.

-До кога е договорът на Йоканович?
-1 година с опция за продължаване.

-Има ли опасност за поста му?
-Питайте Сираков. Това са неща в неговия ресор.

-Как миналата година Пламен Илиев стана капитан, а сега някои решиха, че не става..
-Той допусна сериозна грешка последния мач, дано сега пази по-добре...Това пак е спортно техническо решение...

-Мачът с Литекс? Имало е сериозен скандал на почивката със съдиите...
-Не мога да говоря, не съм бил там, не искам да обсъждам. В крайна сметка има допусната грешка.. През пролетта имаше няколко грешки в наша полза, но коментарите бяха пресилени.. Използваха неправилно моя реплика... Авансите на съдиите бяха пресилени.. Мога да кажа много неща за Ахмед Ахмед, но както и да е... Ахмед дава фаул за нас, после го отменя, после пак за нас... Няма да влизам в полемики.. Бяха наказани съдии.. сега този съдия дето ни свири в Ловеч няма ли да бъде наказан доживотно? Не е ли фатална неговата грешка? Миналата година, когато имаше грешка на Ели, съдията беше наказан. После друг, който в мач с Локомотив (София) се видя, че няма такива дузпи и го наказаха... А сега този ще го накажат ли? Нещата бяха преувеличени .. Ок, минало заминало..

-Славия, Иртиш...
-Може би Лудогорец са заслужавали най-много да станат шампиони. Имахме късмет да ги победим в равностоен мач, но Господ си взе късмета, който ни даде.. Ето разградчани се представят добре в Европа. Проблемът беше изцяло психологически, казах го на Йоканович, а другият проблем бе физически - отборът отпадаше в 65-ата минута. А миналата година печелихме след 70-ата минута, но в подготовката и мачовете с Иртиш не бе така. Това му го казах на Йоканович, който се надявам, че сега работи и в тази насока. Очаквам 2-3 нови имена другата седмица, но не е задължително..

-Грешка ли беше обещанието на Батков към Митов?
-Аз на Батков му казах, нямаше по-нормално нещо от това да дадем шанс на Митов, ако бе спечелил дубъл, но трябваше да говори след мача със Славия. Проведох разговори с Херо, но няма да кажа защо отказа. Не е свързано с пари или спортно-технически неща.. Той е човек, който заслужава уважението на цяла България.

-На 100-годишния юбилей вървите към нулев сезон...
Има много време. В момента се мъчим, но "Левски" ще бъде по-дорбе. Примерно, за мача с "Ботев", ако не беше провокацията към Гари Родригес, не виждам как "Ботев" щеше да ни победи.

-Защо хвърлихте толкова усилия за Вутов, който продълавда бъде резерва?
-Това отново не е моя работа и не искам да отговарям.

-Защо наскоро си тръгнаха близо 11 човека от школата на "Левски"?
-Аз бях много притеснен и веднага разговарях със Сираков и Тони Здравков... Но защо си тръгнаха тези деца и дали ще дойдат други пак се обърнете към щаба, не към мен. Аз съм убеден, че Сираков има логическо мислене и прави всичко за доброто на "Левски".

-През различни мениджърски агенти ли идват новите?
-О, да. През различни са. Някой пак търси конфликти и т.н. И тези агенти нямат нищо общо с мен. Няма двама играчи с един агент. Всеки един си има различен такъв. Примерно на Милиев няма агент, Деко е представян от две момчета от Габрово, Макриев е с някой, ако не се лъжа Мирчо Димитров. Така че не търсете под вола теле. Йоканович се държи изключително коректно, както и Сиарков, и не е нужно да се намесвам и да проверявам дали има такива неща.

-Батков защо мъчли?
-Имаше доста работа в чужбина. Това мога да кажа. Последно си говорихме във вторник.

-Докато беше в "Левски" на всички им пречеше това, че си шеф на тотото.
-Това ще продължи да им пречи. "Левски" ще става все по-силен. Йоканович пък налага вижданията си и начина на работа и се надявам те да бъдат положителни, Сираков върши чудесна работа..На всички трябва да им е ясно, че "Левски" ще стигне, където трябва и където му е мястото!

-Бойко Борисов помага ли на "Левски"?
-Няма как да помага на "Левски". Аз не мисля, че той е повлиял на "Газпром" за "Левски". Аз, ако съм на мястото на руснаците и аз не бих споносирал онзи отбор от Борисовата градина. Преди няколко години - да, бяха на много добро финансово ниво, но сега не са така. Показахме на руснаците какво имаме, как работим, какво е "Левски" и хората бяха впечатлени от това, което видяха.

-Шансовете за титла?
-Вярвам на хората, които са в "Левски", а аз помагам с каквото мога и от каквото има нужда. Убеден съм, че "Левски" ще изглежда по съвесем различен начин след 1-2 месеца. Най-важно е "Левски" да изглежда силен на терена.