Капитанът на Царско село Мартин Кавдански даде интервю за БЛИЦ след големия скандал, разиграл се на последния мач на вече несъществуващия отбор, завършил своята история с равенството 1:1 с Локомотив (София). Спор за изпълнението на дузпата в последната минута на двубоя доведе до нарушаване на треньорското решение, нахлуване на президента Стойне Манолов на терена и последвалите няколко шамара, отправени към влезлия като резерва в самия край на двубоя Юсуфа Яфа.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Тъмнокожият играч проплака вчера, че е получил и смъртни заплахи, като обвини публично капитана на отбора - Мартин Кавдански в егоцентризъм, намеквайки, че той е действал умишлено в ущърб на отбора, пропускайки да вкара дузпата в интерес на Стойне Манолов. Свързахме се с Кавдански, който отговори на въпросите на БЛИЦ:

- Мартине, защо се стигна до спречкването ти с Юсуфа Яфа за дузпата в края на мача срещу Локомотив (София)?
- Неприятна ситуация, всички видяха какво се случи. Дадоха ни дузпа в последната минута, а аз не предполагах, че ще я изпълнявам. Треньорът Стефано Макопи ме извика, каза ми, че Ботев (Враца) води с 5:3 на Пирин (Благоевград), и че вече сме изпаднали. Той ми предложи аз да изпълня дузпата, тъй като съм капитан на отбора и играчът с най-много мачове за Царско село. Това беше един вид жест към мен - аз да изпълня последната дузпа и евентуално да вкарам гол преди закриването на клуба. Това обаче не се хареса на Яфа, който така или иначе не умееше да спазва йерархията и да уважава треньора и съотборниците си. Дори да бе вкарал гола на живота си, нашето бъдеще вече бе ясно, така че е излишно да се изживява като спасител на отбора, жертва на насилие и да търси медийна слава като опетнява мен, треньора и президента.

- Предварително знаехте, че изчезвате от футболната карта на България ли?
- Да, още преди мача ни казаха, че Царско село спира да съществува, ако изпаднем от Efbet Лига. Искахме да се спасим, което се доказва и с факта, че последните 7 мача нямахме загуба. Преди това направихме равенства с ЦСКА и Лудогорец. Борихме се и дадохме всичко от себе си. Развоят на мача между Пирин (Благоевград) и Ботев (Враца) обаче бе далеч по-определящ нашето съществуване, отколкото резултатът на мача ни, тъй като те бяха с предимство в директните ни двубои през сезона.

- Да се върнем на ситуацията с дузпата. Защо Яфа не изпълни решението на треньора?
- Яфа има по-особен темперамент и липса на дисциплина във всяко едно отношение, което се видя и на терена. Аз като капитан на отбора се стараех да балансирам това му поведение и при други обстоятелства на драго сърце бих му предоставил топката, тъй като нямам претенции, че умея да вкарвам от гол линията. Силата ми е в защита, както и високите топки, но предвид, че бях определен за изпълнител от треньорския щаб, то думата им е закон, за мен да, но не и за Яфа. Последвалите ексцесии преляха чашата на търпението ни към него.  

- Какво би казал на хората, които смятат, че нарочно не си вкарал дузпата?
- Конспиратори и провокатори, какъвто в случая бе Яфа, винаги е имало, така че на тях ще кажа, че дори Роналдо изпуска дузпи, нима се очаква аз да съм по-безгрешен и от него?! Нямам никакви притеснения относно обвиненията и намеците по мой адрес. Чист съм пред съвестта си, пред съотборниците, пред семейството ми. Бил съм и преди на детектор на лъжата.

- Кога? Mоже ли да разкажеш?
- Преди години, когато бях в Локомотив (Пловдив). Собственикът на клуба тогава Веселин Марешки ни подложи целия отбор на детектор на лъжата. Не се притеснявам и сега да ме разпитват. За момента никой не ме е търсил. Аз повече от всеки исках да вкарам дузпата, която щеше да бъде седмия ми гол за отбора и последен в историята му. Ако щях да пропускам, изобщо нямаше да уцеля вратата. Вратарят на Локомотив (София) Дамян Дамянов явно имаше ден. Хвана изпълнението ми, преди това спаси и дузпата на Венци Христов.

- Коментарът ти за невъздържаното поведение на Стойне Манолов? Яфа дори се оплака, че е получил смъртни заплахи.
- Стойне Манолов ме защити. Поклон пред дързостта му! След мача, когато разговарях с него, думите му бяха: "Няма шанс да дам на някой наемник да бие последната дузпа". Още повече, че аз съм един от малкото български футболисти в Царско село, три години съм в отбора и съм дал всичко от себе си. А Яфа имаше 20 минути през сезона. След като не можах да вкарам дузпата, той иронично ме аплодира, което още повече вбеси Стойне Манолов. Оправдавам реакцията му, благодаря му, че ме защити. Поведението му е израз на сантимент към целия проект, в който е вложил изключително много средства и е посветил личното си време. Нима някой има право да го съди?!

- Конфликтът ти с Яфа продължи ли и в съблекалнята?
-  Въздържах се от уважение към отбора и съотборниците ми, а и не съм конфликтна личност. Не случайно съм капитан на отбора. Едва сега бих си позволил да споделя истината, а тя е, че Яфа е провокатор. Той през целия полусезон правеше проблеми. Не спазваше режима. Може ли преди най-важния мач да ходиш на дискотека? Такъв си е просто, важното за нас беше да бъде полезен на терена, но личният му живот извън отбора рефлектираше. А това, което твърди - за смъртните заплахи е нелепо, явно визира случката му от мола, която предизвика отново сам, преди около месец-два.

- Каква случка?
- Преди един месец го биха и сплашиха в мол "Парадайс", защото закачал някаква жена. Посегнал не където трябва, и бързо го догонили в паркинга и го набили до автомобила му. Постоянно изцепки и интриги с него. Вдигал е скандали по време на тренировките, търсеше сметка на треньора защо не играе. Твърде много внимание му отделихме, а не заслужава. Винаги съм бил на принципа, че не трябва да се дава гласност на недостойно поведение, а само на постижения и позитивен пример. Като изключим Яфа и проблемите с него, колективът ни беше страхотен, въпреки че имахме цели 16 чуждестранни футболисти в Царско село, всеки от тях бе посветен на каузата и на отборната игра.

- Какво е бъдещето ти, къде ще играеш?
- Като играч с богат опит и визитка с няколко престоя във Франция, няма да крия, че имам емоционална връзка с френското първенство, но мисля, че имам какво още да дам на родното, така че винаги на драго сърце съм обмислял офертите от България и сега е така – свободен агент съм  и съм отворен да бъда полезен за всеки отбор, който е оценил качествата ми.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ