ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Преди дни БЛИЦ съобщи за скандал с един от големите ни таланти в леката атлетика и плуването - Десислава Лазарова. Столичанката е само на 16 години, а вече има спечелени редица отличия от различни форуми. Записа и шесто място на световното първенство по акватлон за девойки до 19 години в Ибиса (Испания). Странно защо обаче Лазарова все едно не съществува за Българската асоциация по триатлон, която й е обърнала гръб. Бащата на шампионката Георги Лазаров разказа за проблемите, които го принудили да я картотекира в украински клуб, който води подготовката си в България. 

Деси е балкански вицешампион по триатлон, печели медали не само у нас, а и в чужбина. От шест старта на държавни първенства по триатлон и акватлон в последните три години тя грабва шест държавни титли. Многократен държавен шампион по лека атлетика в зала и на открито. Голямата й цел е един ден да участва на Олимпиада.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

Деси и баща й Георги Лазаров дадоха интервю за БЛИЦ TV, разказвайки за проблемите и скандалното отношение към тях от страна на родната асоциация по триатлон:

"От шест старта на държавни първенства по триатлон и акватлон спечелих шест държавни титли - 6 от 6", каза Деси и разказа кои са най-значимите й успехи до момента.

"Въпреки спънките, които ми правят, аз не се отказвам. Баща ми също това ми казва", добави шампионката.

За скандалното й недопускане до участие в държавната купа по акватлон в град Бяла - "Питахме, потърсихме отговор за решението им, но никой не ни даде обяснение. Най-вероятно и за следващото състезание няма да ни допуснат. Питате ме как се справяме? Вече и аз не зная с кое по-напред да се справям. Търсим най-добрите треньори, които да подпомогнат развитието й. Това е основната ми дейност вече 5-6 години. И в един момент стигаме дотам, че тя се превръща в най-добрият състезател в България - това го признават и БАТ (Българска асоциация по триатлон), видно е и от резултатите й, сменя се ръководството и се слага човек, който тотално променя концепцията. Повече от 30 години беше Българска федерация по триатлон, но поради един или друг начин отнеха лиценза от Емил Стойнев и направиха Българска асоциация по триатлон. Знам, че има правни спорове, но ние гледаме спортно-състезателната дейност. От 3 г. управление на БАТ Деси няма нито едно второ място, навсякъде е първа и шампион. И в един момент, вместо да развиваме това дете, как да го направим още по-добро, ние срещаме спънки - било финансови, скандалното спиране от участие в състезание..." (2:10 минута)

Деси направи фурор на Световното по акватлон в Ибиса преди няколко месеца, където завърши шеста в конкуренцията на по-големи от нея  (5:20 минута)

"Това й беше най-слабото състезание в последните 3 години", каза таткото.

"Преди старта ни забраниха да използваме костюмите за открити води. Водата беше много студена и в бягането след това нищо не можах да направя", разказа Деси.

"Разговарях с новото ръководство. Поискахме финансиране за лагер и за пътуването в Испания, което ни беше отказано. Изтъкнатите причини от тях бяха, че не са получили финансиране, а всяка спортна федерация има бюджет. Попитахме ги къде са парите? Защото те получават финансиране и въз основа резултатите на Деси. Пак останахме без отговор и всичко беше на наши разноски", каза Георги Лазаров. (6:40 минута)

"Новото ръководство махна всички треньори - за колоезденето, плуването и леката атлетика, и назначи треньор, който е само по плуване. Явно си помислиха, че състезателите вече са научени и нямат нужда от треньори за всяка дисциплина. Новият назначен, който е само за плуването, има диплома от 2 години... Как може един такъв човек, какъв капацитет притежава, за да стане треньор на националния отбор по триатлон. Меко казано е смешно, скандално е... Дори шегувайки се смятам, че Нешка Робева може да се справи по-добре във футбола като треньор. Човек, който няма никаква представа от колоездене и лека атлетика, не може да е треньор на националния отбор по триатлон" (8:00 минута)

"Ще си потърся правата до всички институции. Ще уведомя комисията за защита от дискриминация" (10:00 минута)

Защо Деси Лазарова е картотекирана в украински клуб? (10:44 минута)

"За трите години като национален състезател Деси е получила един костюм за плуване, който се оказа мъжки..." (12:30 минута)

"Националният ни отбор в момента е на състезание в Испания, а нас никой не ни търси, все едно не съществуваме" (13:42 минута)

"Преди години бяхме по улиците и се радвахме на успехите ни във футбола. Христо Стоичков и други наши герои също имаха чуждестранни клубове, но играеха за България. Защо Десислава Лазарова се картотекира в украински клуб и става проблем? (15:00 минута)

Има ли вариант да започне да се състезава за Украйна? (16:20 минута)

"Всички разбиращи от триатлон казват, че тя е най-талантливата от нежната част в България, смятам, че не заслужава такова отношение. То е лично", каза още Георги Лазаров. (16:30 минута)

"Чувствам се много разочарована и предадена от асоциацията", добави Деси. (17:30 минута)

"Треньорът трябва да обединява, а не да разединява, както той прави. Той постоянно търси конфликт, много е силен зад клавиатурата. Казва се Борис Божилов. Наскоро дори искаше да става президент на плувната федерация", добави Лазаров. (19:40 минута)

"Абсурдно е! Няма да позволим да я смачкат!", категоричен е бащата на шампионката (20:48 минута)

"Голямата ми цел е участие на Олимпиада, но след тези разправии не знам дали ще се случи", завърши Десислава Лазарова (22:00 минута)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ