ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Христо Порточанов успя! В това едва ли имаше човек, който да се е съмнявал. Върховният касационен съд реши, че Изпълкомът на БФС е нелегитимен. Решението е без право на обжалване. Създателят на явлението "Нефтохимик" и бивш член на Изпълкома на БФС говори единствено пред вестник "ШОУ" за цялата сага и революция, която предизвика във футболните среди.

-Господин Порточанов, доволен ли сте от решението на Върховния касационен съд, който отсъди, че БФС и Изпълкомът са нелегитимни?
-Естествено, изключително съм удовлетворен. Една неправда най-после излезе на светло. Бях убеден още от първия ден през 2009 година, че ще спечеля. Познавате ме (смее се), иначе нямаше да се занимавам въобще, ако не бях убеден в крайния успех.

-Някои хора ви се присмиваха четири години и мислеха, че няма да успеете?
-Или не ме познават достатъчно добре, или ме подценяват. Който ме подцени, видяхте какво стана. Боби и компания сега сърбат попарата. През всички тези четири години той слушаше едно кредитно милионерче от северна България, което

ми дължи
120 хил. лв

от месец юни 2009 година. Добре го послуша. Разберете, тези хора са абсолютно нелегитимни, избрани с нарушение на два закона - закона за юридическите лица с нестопанска цел и нарушаване на статута на БФС. Проведе се Конгрес през октомври 2005 година, т.е. следващият трябваше да бъде четири години по-късно, през октомври 2009-та. Само че Боби реши да го направи през януари 2009 година, за да си удължи мандата.

-Изненадан ли сте от решението на съда във ваша полза, като се има предвид връзките на БФС и Борислав Михайлов?
-Абсолютно не съм изненадан. Това отсъждане е на страната на закона. Нито им меря връзките на тези от БФС, не ме интересуват. Доволен съм, че справедливостта възтържествува.

-През тези четири години имало ли е случаи за опит за манипулиране на изхода на делото?
-По моя информация е имало, но съдиите не са се поддали. Да, няколко пъти съм чувал подобни неща, а и не искам да ги докажа. Все пак на няколко инстанции е имало опити да бъдат натискани магистрати и т.н., което приемам за нормално за страна като България. Но затова търпим критики от Европейския съюз. Този път обаче правосъдната система работи безупречно.

-Кога ще се съберете, за да назначите дата за следващия Конгрес за избор на нов президент?
-Трябва да стане максимално бързо и скоро. В случая не става въпрос само за Конгреса, има много неща, които са важни. Например, в петък започва новото първенство. Вие разбирате ли, че тези комисии - съдийска, спортно-техническа и т.н., няма как да продължат в същия състав. Те са избрани от Изпълком, който е сформиран на проведен нередовен Конгрес през 2009 година. Старият състав на Изпълкома, който е законно избран през октомври 2005 година, трябва да се събере, за да препотвърди настоящите комисии или да направи промени. Аз категорично ще настоявам за промени в съдийството, особено при делегатите и съдийските наблюдатели. Няма да толерирам татини синчета, които бяха вкарани през задния вход. Както и няма да допусна да има конфликт на интереси, т.е. бащата да е съдийски наблюдател, а синът - съдия.

-Пресаташето на БФС Павел Колев твърди, че няма как стари взети решения от Изпълкома да бъдат атакувани в съда?
-Уважавам много Павката Колев, но говори глупости. Върховният касационен съд поправи едно незаконно взето решение през януари 2009 година. Да му мислят в БФС сега, а не да си въртят задниците насам натам. Боби Михайлов подведе и излъга много хора, лъжеше ги най-безскрупулно, че четири години той е истинският президент на БФС, а съдът му зашлеви огромен шамар. Съдът просто каза:

"Вие сте
едни лъжци!"

Защо не се появява в последните няколко дни?! Този човек не изтрезнява, и в момента е на море в Сент Тропе. От няколко дни ми звънят бивши и настоящи футболни ръководители, вдигнали са ръце от него.

-Смятате ли, че Борислав Михайлов ще се кандидатира на предстоящия Конгрес за нов мандат?
-Този човек е толкова нахален и нагъл, че ще го направи, сигурен съм. Друг е въпросът, че няма никакво морално право. От него може да се очаква всичко, но не в полза на футбола. Той продължава да гледа своя и на определен кръг от хора интереси. Изложил се е, но това не му пречи.

-От известно време Борислав Михайлов твърди, че ще спечели със сигурност още един мандат?
-(смее се). Нека видя как ще спечели, ако се изправи срещу мен. Изтече им времето на Боби и компания. Лошото е, че четвъртите в света трябваше отдавна да тропнат по масата и да кажат: "Боби, така не става. Така не може да продължаваме." А те не го направиха. Бате Весо Маркович няколко пъти му каза: "Боби, така не става." Само че човекът вече е на години и явно не го слушат. Мога да ви кажа кои са единствените двама, които са сигурни за работата си и за в бъдеще. Това са Тодор Пеев и Антон Попов.

-Кажете откровено за читателите на вестник "ШОУ", ще се кандидатирате ли за президент на БФС?
-Искате да бъда откровен. Въобще не ми минава през главата такава идея.

-А ако десет или двайсет клуба ви помолят, искат вие да се изправите срещу Михайлов?
-Ама те и сега звънят бивши и настоящи колеги от футбола, както го правеха в последните няколко години. Да не ви казвам какви думи използваха срещу Боби Михайлов, освен тези: "Давай, връщай се, достатъчно си почина. Дай да го разкараме този човек." В момента съм председател на федерацията по смесени бойни изкуства. Това е млада федерация, която искам да се наложи в спорта. Но не изключвам вероятността

да се кандидатирам
за президент на БФС.

Знам, че ако се изправя на Конгреса, ще спечеля.

-И тогава...
(прекъсва ме). Тогава ще искам няколко неща. Първото и най-важно, "А" и "Б" групи да бъде администрирата от Професионалната футболна лига, а аматьоркият футбол да отиде под крилото на Аматьорската футболна лига. ПФЛ трябва да сключва договорите за телевизионни права, което сега прави БФС чрез Борислав Михайлов. Ще настоявам в Изпълкома да няма членове на футболните клубове, нито директори, нито собственици. Вътре трябва да са бизнесмени, политици или всякакви други, но не и хора от клубовете. Не може и да има хора като Павел Колев, пристрастни към даден отбор, които да са на служба в БФС. Какво прави това левскарче в БФС? Ще поискам държавата да анулира всички дългове за наеми за ползване на базите от страна на ЦСКА. За да бъдат всички клубове на равни начала. Не може да искаш наем от 25-30 хиляди лева на месец само от един клуб, а после да го съдиш и заплашваш, че ще го изхвърлиш. Това не е нормално и морално.

-В какви отношения сте с Христо Стоичков? Възможно ли е заедно да продължите да водите борбата срещу БФС?
-С Ицо сме в перфектни отношения. В перфектни! Със сигурност ще мислим заедно какво да предприемем по нататък. Защото аз тези хора няма да ги оставя. Ще ги съдя до дупка, ще търся обезщетение за морални щети към мен и българския футбол. Що се отнася до Стоичков. Той иска да се докаже в треньорската професия и съм му казвал, че това е грешка. Той трябва да стане ръководител. Той е единственият българин, който може да пробие и да стане член на Международния олимпийски комитет. Уважавам много и Стефка Костадинова, и Вальо Йорданов, но покойният Самаранч ми каза, Стоичков е единственият, който може да получи тази чест.

-Притеснявате ли се от подкрепата на Мишел Платини и УЕФА, с която се ползва Борислав Михайлов?
-УЕФА има сериозни съмнения, че в България "черното тото" процъфтява. И това става по времето на управлението на Борислав Михайлов. Помните, че се проведе разследване за контролата с Естония. Получават се странни резултати, юношески и младежки, а и женски национални отбори падат с по шест-седем гола заради тото. Така се говори. Но щом има слухове, значи има нещо вярно. Както е казал народът, където има дим, значи има и огън. Още преди години попитах чрез вестникт "ШОУ", вярно ли е, че Борислав Михайлов е събудил посред нощ Христо Стоичков като селекционер на националния отбор, за да го кара даден мач да бъде уреден за тото. И

Ицо го е изхвърлил
като парцал
от стаята.

И вярно ли е, че Боби Михайлов се е облагодетелствал със солидна сума пари от договор за телевизионни права. Искам този човек да се яви на детектор на лъжата. Тогава отива и Христо Стоичков, отивам и аз, и т.н. И всеки казва, каквото има. Ако не е вярно това, която питам, да каже "не". Но защо не смее да го направи?! Вие питате за УЕФА и ФИФА. Те не могат нищо да направят. А и УЕФА адмирира, когато законите се спазват, когато не се нарушават нейните правила. А в случая с БФС точно това стана. Мишел Платини трябва да помага на всичките 54 страни членки на УЕФА.

-Говори се, че Боби Михайлов е в Изпълкома на УЕФА, защото помага на Платини в съседните на България страни?
-Тежко и горко му на Платини, ако чака Боби да му помага да го преизбират за президент на УЕФА.

-Христо Стоичков преди няколко дни каза, че Боби и останалите в БФС са за...
-(прекъсва ме). Имаше предвид затвора. Според вас, ако тези неща, за които аз говоря и питам, се докажат, къде е мястото на такъв човек. В затвора, естествено.

-Не е тайна, че има прекалено много клубове-фантоми, които се вкарват с цел, за да може след това да носят гласове при изборите за нов президент. Ако бъдат отменени решенията от Конгреса през 2009 година, над 300 клуба остават без право на глас.
-Така е. Още на предишния Конгрес имаше около 90 клуба, които не гласуваха за Борислав Михайлов, бяха преброени и недействителни гласове. Ако бяха допуснали Ивайло Дражев до изборите, щеше да спечели, повярвайте ми. Иначе за тези клубове-фантоми истината е, както задавате въпроса. Те нямат право на регистрация, след като онзи Конгрес през 2009 година е бил в разрез със законите на държавата и с устава на футболния съюз.

-Страхувате ли се от евентуална подкрепа на олигарсите към Борислав Михайлов на следващите избори?
-От нищо не се страхувам. Какво като ще има два или пет човека, които ще го подкрепят. А останалите?! Те техните клубове не могат да оправят, та ще тръгнат да правят цялостна организация.

-Коя беше основната причина, за да започнете тази сага?
-Конгресът през 2005 година се проведе през месец октомври, т.е. следващият трябваше да бъде през октомври 2009-та. А Боби реши, че може да прави, каквото си поиска и го направи през януари. Т.е. всичките членове на Изпълкома, в това число и аз, бяхме предсрочно освободени. Боби дори не ми прати покана за Конгреса през януари. А до последно ми говореше: "Ти си моя буфер, ти си най-силният ми човек в Изпълкома". Впоследствие след като си си

завъртял
задника

на някого, оправяй се. Той и останалите в БФС си мислят, че аз като живея извън София, а това е така, защото не искам да съм в София, съм някакъв абориген. Жестоко се лъжат.

-Какво ще стане в следващите дни, първият мач от новия сезон е в петък?
-Да мислят хората в БФС. Всяко решение от настоящия Изпълком е нелегитимно, това трябва да е ясно на хората. Т.е. назначените шефове на комисиите и още много неща са взети от комисии, които са управлявани от Изпълком, избран на нелегитимен Конгрес.

-Появи се информация, че "Ботев" Враца ще съди БФС, тъй като Изпълкомът е взел решение да намали "А" група, а врачани са потърпевши от това решение.
-Да ги съдят. Така трябва. Ако аз стана президент на БФС, ще толерирам и ще адмирирам претенциите на всеки клуб, треньор, съдия или който и да е, който е бил потърпевш от взетите решения на този незаконен Изпълком. Тук не става въпрос за нов закон и да не може да се търсят пропуснати ползи със задна дата. Защото чувам и такива неща. Говорим за отменено незаконосъобразно решение. Затова всеки е в правото да съди БФС.

-Предишните селекционери Пламен Марков и Лотар Матеус, могат ли да търсят обезщетения за договори, които са подписвали с Борислав Михайлов?
-Могат. Да търсят, всеки да търси правото си. Да, може БФС впоследствие да понася финансово трудно нещата и да има каша, но затова са виновни тези хора и най-вече Боби, които помислиха, че могат да правят, каквото си пожелаят.
СТЕФАН РАЛЧЕВ