Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Треньорът на Берое Петър Хубчев даде интервю пред БЛИЦ след успеха - класирането на финала за Купата на България, където ще спори с "Левски". Амбициозният треньор обаче сподели, че не счита за успех достигането до последното стъпало в турнира, тъй като най-важната работа предстои да бъде свършена на 15 май. Хубчев реши първо пред БЛИЦ да направи разкрития за порнографията, за която намекваше напоследък, но така и не уточняваше какво има предвид.

- Г-н Хубчев, още ли сте под емоции след класирането на финала?

- Емоциите са силни. По-добре е, отколкото да паднеш и да останеш извън битката за трофея.

- Трудно ли беше да елиминирате Славия?
- Много трудно беше. Най-вече заради напрежението, психологическите воини, които се водеха. Това оказа влияние, но важното е, че момчетата издържаха и не се поддадоха.

- Славия нарочно ли бяха предприели да водят психологическа война?
- Не искам да ги коментирам. Може и да е било умишлено.

- Вие обаче нито за миг не им отвърнахте...
- Не само аз, а и футболистите ми не се поддадоха. Най-доволен съм от това нещо. Много важно беше да не се вържем на непрестанните атаки от Славия. От тяхна страна имаше доста провокации. Ние обаче се концентрирахме върху отбора и нищо друго не ни интересуваше.

- Как успяхте да ги елиминирате?
- Нямаме ярко изразени звезди, които да решават мачовете, а заслугата да се класираме на финал не смея да твърдя, че е изцяло моя. Това е плод на работата на всички в клуба. Самите футболисти си повярваха, приеха отговорността и излязоха на терена само и единствено с мисълта за победата. Трудът ни накрая беше заслужено възнаграден. Но не трябва да се заблуждаваме, че сме направили нещо грандиозно. Предстои финал. Какво всъщност сме направили - ще се усети на финала. Когато излезем на стадиона пред 10-15 хиляди зрители, ще се усетят нещата. Въобще всички мачове, които изиграхме - не само в турнира, а и в първенството до момента, се усеща отношението към футбола и живота.

- Казвате, че в Берое няма звезди, а само допреди няколко месеца такъв като че ли беше Давид Каядо. Какво се случва с него, сега изглежда не е във форма?
- Претърпя доста сериозна контузия. В контрола с Нефтохимик в Нова Загора пострада. Не го познавам момчето, което го контузи, но е рецидив. Направо нямам думи за това, което се случи тогава. А, че Каядо е звезда - вие го казвате това. Медиите го направиха звезда. Аз го познавам много добре. Той е човек, който стои здраво стъпил на земята. Доколкото е възможно не се поддава на тези неща, но го блазнят. Ние му подсказваме, че е съвсем малка част от този отбор и че от всеки се иска да дава най-доброто от себе си, за да върви Берое нагоре.

- Каядо беше многократно спряган за трансфер в "Левски", но така и не премина на "Герена". С двоен заряд ли ще излезе на финала, за да опита да им се докаже?
- Много приказки се говореха, постоянно се пишеше, че отива в "Левски", но той е футболист на Берое. А за двойния заряд - несъмнено финалът е с огромен заряд. Вчера иронично казах, че едва ли не нямаме никакъв шанс срещу "Левски". Но аз съм сигурен, че можем да ги надхитрим и да триумфираме. С този хъс, с който играем, особено последните мачове, имаме своите шансове. Не ни трябва двоен заряд за финала, ние знаем как да подходим към важния мач. Най-важното е всички да сме здрави и да нямаме проблеми. Този двубой ще бъде много по-различен от другите. Финалът за Купата на България няма нищо общо с мачовете за първенство.

- Мислите ли вече за евротурнирите? С единия крак сте в Лига Европа, след като стигнахте финала.
- Сигурно няма да ми повярвате, но това въобще не е коментирано до този момент. Говорим за неща в близък план. Никакви евротурнири не се споменават в съблекалнята. Да, вярно е, че самото класиране на финала може да ни прати в Лига Европа, ако "Левски" стане шампион, но пък ние искаме да вземем Купата, което изключва всякакви варианти и директно ни осигурява евроучастие.

- И през 2010 година бяхте на финал за Купата в Ловеч (б.р. - воденият от него Черноморец (Поморие) загуби с 0:1 от Берое), тогава нямахте повод за радост...
- Аз нямах, но пък радостта беше за Берое. Дай Боже и сега да е така. Този финал обаче няма нищо общо с този през 2010 година. От тогавашния състав на Берое сега част от тима са само Здравко Илиев, Дончо Атанасов, Иво Иванов, Веселин Пенев, Андонов и Скорчев. Трудно е да се правят съпоставки. Сега дразнителят е много по-голям.

- Какво не достигна тогава на Черноморец (Поморие) да победи Берое?
- Момчетата дадоха всичко от себе си, но не успяхме. Иначе организацията пак беше така направена, както сега в Берое - всичко е отлично. Цялата организация бе много добра. Бях треньор на млади момчета. Знаеха, че каквото каже ръководството на клуба, това става. След това около 12 от момчетата се докоснаха с "А" група, след като напуснаха Поморие. Всички бяхме жадни за успех. Тогава турнирът беше по друга схема, която ни даде отлична възможност да стигнем до финала. С много работа и с професионално отношение успяхме, но загубихме от Берое. Сега положението е съвсем различно. Имаме отбор, който се противопоставя успешно на грандовете до момента. Вярно, още не сме играли с ЦСКА, но и срещу тях имаме шанс. Можем да се противопоставим на всеки. В Берое разчитам на класни и опитни чужденци и българи. Хубавото е, че всички сме едно цяло и това е силата ни в момента. Искам да се знае, че не летим в облаците, защото още нищо кой знае какво не сме направили.

- Но ако биете "Левски" на финала и спечелите Купата на България?
- Тогава вече ще е друго, обяснимо е.

- А вие къде се виждате след края на сезона?
- Не се виждам никъде. В Берое съм си и си върша работата. Така съм научен. Дълги години бях в Германия и там се изградих като личност. Научен съм да мисля тренировка за тренировка, мач за мач. Това нещо сега го предавам на футболистите.

- Какво значи "не се виждам никъде", звучите отчаяно?
- Не съм отчаян. Самата работа така ме е научила. Мисля мач за мач, не знам какво ще става след време. В Стара Загора всичко е уникално. И футболисти, и треньори сме големи щастливци, че ни се дава възможност. Всичко ни е подсигурено, перфектни са нещата. И публиката е зад нас, тя е уникална. Отборът е над всичко - не само за работещите в клуба, а и за целия град. Всеки мисли за доброто на Берое. По улиците и кафенетата се говори само за футбол. Градът живее с любимата игра. Видяхте, че и вчера играхме пред пълни трибуни. На финала съм убеден, че също ще имаме огромна подкрепа. Иначе, когато има успехи и неуспехи, излизат тези или онези, за да пречат и да създават проблеми. Все се намира някой недоволен. Аз и друго съм преживял за тази година и няколко месеца. Същите тези хора, които сега ни подкрепят по този уникален начин и са зад нас, замеряха същите тези футболисти с камъни, когато играта на отбора не вървеше и записвахме слаби резултати преди месеци. Но привържениците ни повярваха, видяха, че правим всичко по силите да постигаме успехи, и вече са изцяло зад нас. Феновете ни са невероятни. Хубаво е така да бъде във всеки град. Същото нещо от Стара Загора го наблюдавам и в Пловдив. Там също феновете са много истински. Стара Загора и Пловдив са футболни градове, в това вече всички сме се убедили.

- Спират ли ви по улицата?
- Да, така е, което поражда друг проблем - дали ще успеем да се справим с еуфорията, която цари около нас. Постоянно казвам на футболистите, че не трябва да се мислят за големи звезди, защото всъщност още нищо не сме направили. Не летим в облаците.

- Президентът на Славия Венци Стефанов честити ли ви победата?
- Влезе в съблекалнята и поздрави целия отбор. Дано е бил искрен в думите си. Много глупости се чуха и всички много се изненадаха, че влезе при нас след мача. Каза ни, че заслужено сме спечелили.

- След равенството 0:0 на "Овча купел" вие казахте, че всичко е порнография, след което г-н Стефанов ви обиди, заявявайки, че сигурно много гледате XXL...
- О, това няма да го коментирам. Желая му да е жив и здрав.

- За какво намекнахте, казвайки, че всичко е порнография?
- Искам да се знае, че не визирах Славия, а цялостната простотия в българския футбол - корупцията, машинациите, колко съдии заминаха... Калта е много голяма, а никой не казва какво е всъщност. Защо много малко треньори си позволяват да казват нещата така, както са. Постоянно се хвърлят обвинения. Еди кой си бил хванал съдията, оня също бил хванат. Как може да се помисли подобно нещо? Аз ли ще отида или някой футболист, за да подкупя съдията? Нима ние сме хората, които уреждаме нещата? Всеки говори, на приказки сме много силни. Навсякъде - не само в Европа, а и в света, изловиха престъпниците, а само в България нищо не се прави. А сме заобиколени от мутанти и мутри, които се въртят постоянно край отборите. Къде ли не се говори за "черно тото" - не само в първите отбори, а и при подрастващите, но никой нищо не прави. Жалко, много жалко е всичко.

- Има ли оправия?
- Колкото повече виждам и чувам - мисля, че трудно биха се оправили нещата. В Берое сме щастливци. Всички, които работим тук. Ако само на някой му мине през главата да върши нещо задкулисно, ще бъде изгонен не от Стара Загора, а от България. Може да сме на 10-о, дори 11-о място в "А" група, но всичко е плод на труд, на честност. Откакто съм тук - вече година и няколко месеца, гарантирам, че тези хора, които са в отбора, няма да позволят да се случи нещо задкулисно. За самите футболисти ми се говориха какви ли не глупости - имали сме продажници в отбора, но аз се убедих, че няма такива момчета.

- Кой е говорил тези неща?
- Всякакви хора. А и непрекъснато се пишеха какви ли не неща. И фенове, и доброжелатели, всякакви хора има. Най-доброто нещо е момчетата ми да не четат вестници, да не посещават сайтовете в интернет, но аз не мога да им го забраня.

- Велислав Вуцов каза ли ви нещо вчера, поздрави ли ви?
- По-добре да не кажа нищо за него. Имало е разни работи, футболисти ми казват. Нормални неща, всички сме били под напрежение и сме изнервени по време на мача. Имало е размяна на думи и реплики, но аз не съм имал пререкания с него. Всеки си избира начина как да си ръководи отбора.

- Той се оплака, че съдията е казвал "стоп, стоп" на футболистите при изпълнението на фаула, от който падна гола на Георги Андонов. Вие чухте ли подобно нещо?
- Твърди смешни неща. Това са приказки от "1001 нощ".

- През 2005 година бяхте треньор на Славия, загубихте ли си времето на "Овча купел"?

- В никакъв случай. Възприел съм нещата така, че да се уча по всякакъв начин. Други бяха политиките в клуба, много малко хора знаят какво се случи. Но аз не съм обиден на никого в Славия. Минало и заминало. С много добри спомени съм с хората, които са там.

- Илиан Илиев честити ли ви класирането на финала?
- Не съм се чувал до този момент с него. С Илиан сме много добри семейни приятели, ще разговаряме.

- Има ли шанс да се върне в Берое и вие отново да му бъдете шеф, а той треньор?
- Този въпрос го задайте на него. Не е сериозно аз да го коментирам.

- В неделя гостувате на Черноморец. Отписахте ли вече "А" група и няма ли да мислите само за финала с "Левски"?
- Нито за миг не мислим да отписваме първенството. Казах ви, че играем мач за мач, до финала има много време. Но нещата не са никак спокойни, тъй като тези умници във футболния съюз вижте как са направили програмата. Не знам дали има друго място в Европа или по света, където отборите финалисти за Купата да играят до края в цикъл сряда-неделя-сряда-неделя. Разбирам да е толкова натоварена програмата, но да имаме страхотни условия за футбол, методи за бързо възстановяване, а чак такива условия не са осигурени в България до момента. Ние обаче до последния мач ще играем така. Изобщо няма да се пестим и да съхраняваме сили за финала. Излизаме да побеждаваме във всеки един двубой, на 100% мотивирани. Срещу Черноморец няма да ни е никак лесно. Въпреки че при тях има кадрови проблеми, аз знам колко амбициозен човек е Херо. Отборът им е сериозен. Не искам резултатите да ни заблуждават. Искаме да продължим да се представяме по този добър начин и дано бием и в Бургас. Няма да позволя на никой да си помисля дори и за миг, че на 15 май имаме финал срещу "Левски". Никакво пазене. Аз вече се убедих, че сме отлично подготвени физически. Вижте, че Славия си съхраниха някои футболисти и им дадоха почивка срещу ЦСКА, за да ги запазят за реванша в Стара Загора. Ние никой не пазихме и до последните минути вчера ги надигравахме физически. Показахме, че издържаме на тежкия цикъл, но наистина умниците от БФС трябва да се замислят как правят програмата.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ