Спортист №1 на България за 2012 година Кубрат Пулев беше откровен и говори не само за себе си, а и за нещата от живота. Това се случи във филма "Синове", който "Диема" излъчи. В него режисьорът Димитър Сарджев прави емоционален и всеобхватен портрет на Кобрата, като го представя не само като доказал се спортист, но и в светлината на изключително предан син и българин. Филмът ни връща в ранните години, когато баща му възпитава у него любовта към българското и духа на победител – бащин завет, който той безусловно следва и до днес. Построен изцяло върху думите, които другите казват за него, заглавието представлява динамичен прочит на историята на един от най-успешните ни боксьори. За снимките на "Синове" екипът на "Нова телевизия" пътува до Германия, като посещава клуба, за който Кобрата се състезава – Зауерланд. Автор на филма е Огнян Георгиев, а оператор – Слав Жеков.
2_10.JPG

"Жертвам много, жертвам си живота, здравето. Много сериозни жертви правя в името на бокса и България. Не е просто да жертвам две седмици... Но аз съм си такъв - обичам, като правя нещо, да го правя, както трябва. В Германия съм почти сам. Виждам се единствено със съотборници и с треньора. Специално за подготовка е по-добре да съм тук (б.р. - визира Германия, откъдето са кадрите). В България не мога да се концентрирам достатъчно", сподели Пулев.

"От това, че съм българин - по-голямо нещо няма! Където и да ходя по света, винаги ще милея за България. Бил съм на много места. Виждал съм много сънародници, които също милеят за България. Но просто такава е ситуацията. Милеят за родината, липсва им. Аз определено мога да живея по-добре в Германия и където и да е другаде. Но не си го и помислям. Няма как да предам родината. И вярвам, че нещата ще се оправят. Забелязвам, че старото поколение се е предало, но младото ще промени нещата, убеден съм. България е уникална. Българският народ обаче е малко по-завистлив. А завистта много ни пречи да се развиваме. Лошото е, че повечето хора у нас, а и аз допреди време бях така, изобщо не оценяват какво всъщност правят хората, в каквато и да е сфера. Много е лесно да се злобее. Но когато влезеш по-дълбоко, виждаш, че нещата са съвсем различни", продължи Кобрата.

3_12.jpg

"Никога няма да се предам. Вярвам в българския народ. Вярвам, че нещата ще се оправят. Виждам, че тръгват нагоре. Основното е да вярваш и да искаш, когато обичаш България, тя ще се промени. България не е правителството, не е хората, които я управляват. България е народът. Ясно е, че сме смачкани, тъпкани, това ни е от историята още. Народът трябва да вижда истината къде е. И не само да слуша политиците, а да ги разбира, да ги усеща. В живота съм се се научил на нещо много важно - никога да не прибързвам с изводите за даден човек. Защото, ако бързаш - грешиш. Първо трябва да се поинтересуваш за съответния човек, да прочетеш, да види и разбереш какъв е всъщност. И чак тогава си дай мнението. Аз, например, съм казвал за някоя певица "тя еди-какво си, еди-що си", и се е оказвало, че греша. Опитвам да се променя. Преди бях по-див като човек. Определено имам много енергия. Гледам да мога да се контролирам. Енергията я изразходвам на ринга, в залата. Искам да се развивам в спорта. Много пъти съм чел в Библията да не крада, а да поискам, и то ще ми се даде. И наистина е така - каквото съм поискал, съм го имал. Вярвам и знам, че има висша сила, която ми помага и ръководи. Много е лесно да се тръгне по кривия път. Най-лошото нещо е човек да се самозалъгва", сподели още именитият ни боксьор във филма, в който бяха показани уникални снимки и кадри от детските му години, моменти от неговата подготовка в Германия и България и интервюта с хората, които имат заслуга за успехите му.

На няколко от фотосите беше и покойният баща на Кубрат. За него боксьорът разказва, че е изградил характера му на мъж.

"Баща ми е дори е искал още момчета. Когато вече сме се родили аз и брат ми Тервел, казал на майка ми "вече знам как се правят момчета, дай да направим още едно!". Искал трето, което да кръстят Аспарух. Но майка ми го заплашила, че ще го напусне. И така сме останали 5 деца. Аз, Тево и сестрите ни Ана, Виктория и Боряна. Трудно беше, но весело. Това, че сме били повече, ни е помагало в трудните моменти", добави Кубрат Пулев, който се представя блестящо на професионалния ринг, като от 17 мача до момента постигна 17 победи. На Кобрата предстои сблъсък с поляка Томаш Адамек, в който ще се определи съперникът на Владимир Кличко за шампионския му пояс на Световния боксов съвет (IBF).

2_9.JPG