ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Бившият спортен министър Красен Кралев даде интервю пред БЛИЦ , в което говори по най-горещата тема в спортните ни среди - случилото се в центъра на София миналия четвъртък. Припомняме, че депутатът от листата на ГЕРБ-СДС е член на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание. 

-Г-н Кралев, как ще коментирате ексцесиите на 16 ноември, породени от протеста срещу БФС пред националния стадион „Васил Левски“?
-Това, което се случи, беше ужасно. Не одобрявам никаква форма на насилие, включително и посегателство на протестиращите към органите на реда. Да, всеки има право да протестира,  но това беше чиста гражданска война, а не планиран мирен протест. Бяха дошли хора, изключително добре оборудвани и подготвени, за да предизвикат ад. Не може от такива въоръжени младежи да очакваш мирно изразяване на несъгласие.  

 200 лв. Начален Бонус Спорт!

-Кой, според вас, стои зад организацията на случилото се?
-Ами това е големият въпрос, на който все още няма отговор. Кой е организаторът? Ивайло Гроздев? Човек, представляващ скромният тим Черногорец (Ноевци)? Моля ви, няма как да е той. Спомнете си реакцията на агитките на ЦСКА, Левски, на пловдивските и варненските отбори. Те се разграничиха от инцидентите. Явно има друга сила. Явно има някой, който стои зад Гроздев. И аз няма да спра да задавам този въпрос. Според член 10 от закона за събранията, митингите и манифестациите такива мероприятия се ръководят от организатора, който е застанал пред всички с името си. Тези, които пречат, биват отстранявани. Тези, които носят оръжие и са рискови за създаване на хаос и безредици, също.

-Има ли БФС вина за безредиците?
-Вината на БФС е друга и е ясна. Футболният съюз загуби доверието и е време за промяна. Но някой е длъжен да понесе отговорност за ада в центъра на София. Обществеността трябва да знае кои са хората, предизвикали погрома.

-А общината?
-Кметът на общината може да отмени протеста, ако съществуват данни за потенциална опасност. И, знаете ли, на изслушването вчера стана ясно, че кметът не е съгласувал с органите на МВР даването на разрешение за протеста. А е имало данни, че този мач е рисков и представлява заплаха за обществения ред. Аз не чух с какви данни са разполагали  в БФС за планирани действия от страна на публиката, които биха довели до застрашаване зрителите на стадиона.

-Ще ви върна пак на въпроса, свързан с Ивайло Гроздев – той не е ли част от опозицията на Димитър Бербатов?
-Вижте, две години опозиционният екип се среща с феновете, а не с ръководствата на футболните клубове, чиито гласове определят кой да е президент на БФС. Щабът на Бербатов неведнъж призоваваше хората да излязат на протест. Което означава, че очакваш да се стигне до нажежена обстановка. Аз мисля, че властта не може да я вземеш по този начин. Не става на улицата, а в конгресната зала.

-Накрая, макар че не може с две думи да се каже, но как футболът ни ще се оправи?
- Очевидно всички искат промени в БФС, но кардинална реформа без подкрепата на държавата е немислима. Най-големият спортен проблем е инфраструктурата. Нашето правителство 5 години осигуряваше по над 1 милиона лева за детско-юношеските школи. Имахме концепция и план да се инвестират 20 милиона лева годишно. Ремонтирахме над 10 терена, поставихме осветления. Но след случилото се на европейската квалификация през октомври 2019 година между България – Англия и спряхме сътрудничеството с БФС. Оттогава държавата не е помагала на футболния съюз. Другите важни неща, разбира се, са работата с школите, които трябва да са люпилнята на футболните таланти.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ